Musorujsag
Élő Eredmények
×

F2: Iwasa nyerte a szezonzárót, Sargeant megszerezte a szuperlicencet

F2: Iwasa nyerte a szezonzárót, Sargeant megszerezte a szuperlicencet

Boxutca
A Red Bull juniorja, Ayumu Iwasa nyerte a 2022-es évad utolsó F2-es futamát, másodikként pedig a bajnok, Felipe Drugovich futott be, kinek eredményével alakulata, az MP Motorsport elhódította a csapatbajnoki címet. Harmadikként Liam Lawson ért célba, aki a bajnokságot is bronzérmesként zárta.

Noha a bajnoki cím sorsa már Olaszországban eldőlt (Felipe Drugovichot koronázták az F2 új királyává), a szezonzáró előtt több kérdés is megválaszolásra várt, nem tudtuk például, ki nyeri a csapatbajnokságot, ahogyan Logan Sargeantnek is hajtania kellett az F1-es licencért.

Ami a csapatok közötti vetélkedést illeti, az MP, az ART és a Carlin is esélyes volt a végső győzelemre, Sargeantnek pedig egy tiszta futamra és pontokra volt szüksége az F1-es „jogosítványhoz.”

A verseny rajtját a Red Bull japán védence, Ayumu Iwasa várta az első, csapattársa, Roy Nissany pedig a második helyről. A bajnoki tabella második helyén álló Théo Pourchaire indult a harmadik helyről, a friss bajnok, Drugovich pedig a negyedikről.

A harmadik sorból az Alpine ausztrál juniorja, Jack Doohan és a futam egyik főszereplője, a Williams-ülésért hajtó Sargeant indult. A negyediken a Forma–3 tavalyi bajnoka, Dennis Hauger és a pályafutása eddigi legjobb Forma–2-es eredményét (egy ötödik helyezést) a tegnapi sprintversenyen elérő Amaury Cordeel osztozott.

A DAMS versenyzői közül Nissany rajtolt jobban, Iwasa viszont egy bátor manőverrel visszaszerezte a vezetést az első kanyarnál. Drugovich eközben megszerezte a harmadik helyet Pourchaire-től, akit Hauger is lehagyott – a francia azonban egy rövid virtuális biztonsági autós fázis után őt visszaelőzte.

Jól kezdte a futamot a sprint győztese, Liam Lawson is, aki három helyet javítva a hatodik pozícióba ugrott, miközben a csapattárs, Sargeant veszített egy pozíciót az indulás után.

Drugovich a futam hetedik körében Nissanyt is maga mögé utasította, átvette tehát a második helyet és az élen álló Iwasa nyomába eredt. Nissany a kiállásokkor további pozíciókat veszített: Lawson, Hauger és Pourchaire is elé került (közöttük a fenti sorrend állt be, miután Lawson cseréje remekül sikerült az új-zélandi pedig egyébként is látványosan jó tempót diktált).

Felipe Drugovich (Fotó: XPB)

A brazil a tizenharmadik körben Iwasa ellen is megkísérelte az előzést (fizikailag, a pályán ekkor a tizedik helyért harcoltak, hiszen többen nem álltak még ki kereket cserélni), meglehetősen későn fékezett azonban, így megcsúszott, és bár a pályán maradt, hátránya alaposan megnőtt.

Ezt követően Iwasa sokáig tartani tudta másfél másodperc körüli előnyét. Később Hauger és Pourchaire kettőse került a figyelem középpontjába: a francia a csere után ismét a norvég mögé került, és több alkalommal is megpróbálta visszaszerezni pozícióját, riválisa viszont keményen védte azt. Mögöttük Sargeant is próbálta maga mögé utasítani Nissanyt, de az izraeli is őrizte pozícióját.

Pourchaire a huszonkettedik körben tudta maga mögé utasítani Haugert, miután a rivális elnézett egy féktávot, lesodródott az ideális ívről és ennek köszönhetően elbukta helyezését.

Az első etapját alaposan elnyújtó Doohan, aki a riválisok gyors cseréje után az élre került, eközben végig meggyőző tempót diktált – olyannyira, hogy kerékcseréje után az ötödik helyre jött vissza, a friss lágyakon pedig remek esélye lett volna arra, hogy a dobogóért harcoljon.

Csak lett volna, hiszen cseréje után nem sokkal fel kellett adnia a versenyt, miután a bal első kerék lerepült az autóról, ezzel pedig véget ért az egész szezonban peches ausztrál futama.

Drugovich a futam hajrájára visszazárkózott Iwasára, miközben a futam újabb drámai fordulatot hozott: Pourchaire egy műszaki hiba miatt feladta a küzdelmet, ezzel pedig az ART bajnoki reményei gyorsan szertefoszlottak.

A friss bajnok az utolsó körökben többször támadást indított Iwasa ellen, a japán viszont mindet le tudta védeni, ezzel megnyerve a 2022-es szezonzárót. Drugovichnak be kellett érnie a második helyezéssel utolsó F2-es futamán (a szabályok szerint címvédőként nem versenyezhet a szériában), csapata viszont győzelmet ünnepelhetett: az MP Motorsport nyerte a csapatbajnokságot!

Harmadikként Lawsont intették le, a negyedik helyen Hauger futott be, ötödik pedig Sargeant lett, aki ezzel bebiztosította az F1-es szuperlicencet és azt, hogy 2023-ban ő lesz a Williams egyik királykategóriás versenyzője. Pontot Cordeel, Richard Verschoor, Jüri Vips, Marcus Armstrong és Nissany szerzett még az évad utolsó versenyén.

A program az F1-esek szezonzárójával folytatódik, amit az M4 Sporton élőben közvetítünk. A pilótaparádét 12:50-től követhetik figyelemmel, a felvezető műsor 13:20-kor kezdődik, a futam pedig 14 órakor startol!

Borítókép: Ivasza Ajumu (Fotó: XPB)

További tartalmak