Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több arc, egy ember: Sebastian Vettel

Több arc, egy ember: Sebastian Vettel

Boxutca
Csodagyerek, domináns uralkodó, húzóember, elbukó kihívó, célt és motivációt vesztett veterán, hippi külsejű környezetvédő aktivista. Ilyennek láttuk Sebastian Vettelt a Forma–1-ben bejárt útja során. Ám hogy ki és mi volt ő valójában a sportágnak, annak megértéséhez mélyebbre kell ásni. Sztorik, apró részletek, pillanatok – vetélytársak, kollégák és szurkolók a valódi Vettelről.

„Seb, hiányozni fogsz. A pályán, de még inkább a csodálatos személyiségeddel” – írta Max Verstappen. „Rengeteg győzelem, pole és hihetetlen emlék. De ami ennél is fontosabb: köszönet azért, hogy olyan kedves ember vagy!” – mondta Charles Leclerc.

Nagyszerű versenyző, de még inkább nagyszerű ember – hallhatjuk a versenyzőtársaktól, volt és jelenlegi munkatársaktól. Előbbit a statisztikák, az elmúlt 16 év versenyei, előzései, időmérős körei is megmutatják. Négy bajnoki cím, 53 futamgyőzelem, 57 pole pozíció, 122 dobogós helyezés, 101 első rajtsor, 38 leggyorsabb kör és 3097 pont – önmagáért beszél.

A sokat dicsért személyiségéről viszont mások beszélnek.

Vettel különös utat járt be a megítélés szempontjából. A Red Bull-os sikerkorszakában gyakran kritizálták, mondván, Adrian Neweynak és az autójának köszönheti az eredményeit. A ferraris években az elkövetett hibák és az egymást követő vereségek után volt, aki úgy vélte, tehetségben nem ér fel Lewis Hamiltonhoz, mások fejben tartották túlságosan „törékenynek”, a bakui dühkitörése miatt volt, aki sportszerűtlennek is ítélte. Aztán ahogyan a mezőnyben hátrébb csúszott, és a Hamilton által követett útra lépve egyre hangosabban kezdett jó ügyekért kampányolni, hirtelen azok kedvencévé vált, akik korábban bírálták. Győzelmek, előzések és időmérős körök helyett politikai műsorokban való fellépésekért, üzenetet közvetítő pólókért, szemétszedő akciókért kezdték rá aggatni a „minden idők legnagyobbja” jelzőt.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Az ellentmondás viszont nem ellentmondás. Az igazság az, hogy Vettel már a környezetvédő aktivista énje előtt is ugyanaz volt, aki most. Figyel, törődik, jót akar. Bármit csinál, így teszi. A lényéből fakad.

Összegyűjtöttünk pár történetet versenyzőtársaktól, F1-ben dolgozóktól, szurkolóktól, amik mindennél jobb portrét festenek Sebastian Vettelről, és megmagyarázzák, hogyan érte el, hogy a mezőnyben mindenki hiányolni fogja őt, elsősorban emberként.

 

Carlos Sainz: egy jelentőséget adó köszönőlevél

Carlos Sainz a Vettelt követő Red Bull-generáció egyik kiemelkedő tagja volt, aki a családon belül láthatta a németet a sikeres éveiben. A Vettel-módszer hamar beépült a Sainz-módszerbe. „Számomra a kezdetektől, már az F1-be kerülésem előtt egy nagy példakép volt. Kiváltság volt számomra, hogy a Red Bull szimulátorversenyzője lehettem, amikor ő a csúcson volt a csapattal, és a bajnoki címeket nyerték. Láthattam, mennyire profi. Bepillantást kaptam abba, hogyan kell viselkedned, hogyan kell sikeres F1-es versenyzőnek lenned. Jól emlékszem azokra az évekre. Mindig volt hozzám egy kedves szava, mindig megállt, mindig beszélgetett velem, ellátott pár tanáccsal.”

„Igazi példakép, és egy jó nagykövete a sportnak, de nemcsak a sportnak, a fiatal generáció számára is, akik felemelkednek. Ők tudják, milyen fajta pályafutást akarnak, hogyan jöjjenek ki jól a csapatokkal és mindenkivel. Mindenki szereti őt a paddockban. Senkitől sem hallasz rosszat Sebről. Szerintem ez mindent elmond a személyiségéről, nemcsak arról, milyen versenyző, hanem arról is, milyen ember.”

Sebastian Vettel és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Sainz a Red Bull fiataljaként és szimulátorversenyzőjeként szembesült először azzal, milyen ember is valójában Vettel. „Amikor mindent megnyert a Red Bull-lal, én ott voltam a szimulátorban, hallgattam minden mérnöki eligazítását. A leginkább az nyűgözött le, hogy mindig volt egy pillanata rám is, és mindig érdeklődött a versenyeimről, a pályafutásomról, a szimulátorról, az én visszajelzéseimről.”

„Olyan jelentőséget adott nekem, amiről azt sem gondoltam akkor, hogy ilyennel rendelkezem. Ennek köszönhetően jól éreztem magam, büszke voltam a szimulátorban végzett munkámra.”

Sainz pár éve egy 2014-es köszönőlevélről is mesélt, ami meghatározó emlék a spanyol számára. „Amikor 2014-ben elbúcsúzott a Red Bulltól, én még szimulátorversenyző voltam a csapatnál, és írt nekem egy levelet. Úgy érezte, az általam a szimulátorban elvégzett munka számára és a csapat számára is fontos volt. Volt annyira figyelmes, hogy amikor elköszönt a Red Bulltól, az összes alkalmazottnak személyes levelet írt”

„Én akkoriban szimulátorversenyző voltam, és ő tudta, hogy hajnali négy órától órákat töltöttem azzal, hogy beállítási javaslatokat készítsek az ő ausztráliai versenyéhez. Volt annyira figyelmes, hogy levelet írjon nekem, amiben megköszönte a szimulátoros munkámat és az energiát, amit ebbe öltem.”

„Azóta különleges érzésekkel viszonyulok hozzá, és egy olyan kapocs van közöttünk, amiről még sosem beszéltem neki, de amit egy nap el fogok neki mondani. Azóta nagyon tisztelem őt”

 

Charles Leclerc: Miért csinálja ezt?

A 2019-es és 2020-as közös ferraris évek meghatározóak voltak Leclerc számára. „Sok dolgot tanultam tőle. A pályafutásom azon szakaszában, amikor még nagyon fiatal voltam, jó volt, hogy egy olyan tapasztalt versenyző volt mellettem, mint Seb.”

Elárulta, azóta is állandó kapcsolatban vannak Vettellel. „Nem írogatunk üzenetet egymásnak minden héten, de ha valami történik, írunk a másiknak.”

Leclerc Sainzhoz hasonlóan kapott levelet a bajnoktól még utánpótlás-versenyzőként, a szimulátoros munkájáért. Elárulta, azt sem gondolta volna, hogy Vettel egyáltalán tisztában van azzal, hogy ő dolgozott a Ferrari szimulátorában. „Hálás vagyok minden elismerésért, amit a szimulátoros munkámért kaptam, amikor Forma–2-es versenyző voltam. Nem számítottam arra a levélre, amit 2017-ben kaptam tőle, melyben megköszönte a Maranellóban végzett munkámat. Ez sokat jelentett nekem.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Bár Leclerc az első közös évükben elmondása szerint azt sem tudta, hogyan viselkedjen és mit mondjon Vettel társaságában, hamar rájött, mennyit tanulhat a némettől.

„Az Alfa Romeótól érkezve reggelente csak lazán besétáltam, és ő akkor már másfél órája ott ült az irodában. Először csak azt kérdeztem: miért csinálja ezt? Miért van szüksége ennyi időre? Ma már én is egészen korán érkezem, és egészen későn is távozom.”

„Ahogy tapasztaltabb lettem, és ahogy egyre többet beszélgettem vele, egyre inkább megértettem, hogy vannak olyan apró részletek, amikkel kezdetben én nem foglalkoztam, ő viszont igen. Ez jelentette a különbséget. Ő a legkeményebben dolgozó ember a Forma–1-es paddockban, ez egészen biztos.”

 

Pierre Gasly és egy másfél órás beszélgetés

A Red Bull másik fiataljának szintén Vettel utolsó Red Bull-os évéhez fűződik az első meghatározó emléke a németről. Gasly 2014-ben a Forma–Renault 3.5-ös időszakában bepillantást kapott Vettel munkamódszerébe. „Lehetőségem volt közelebb kerülni hozzá, amikor a Red Bull juniorprogramjába kerültem, és láthattam, milyen erőfeszítéseket tett, láttam a munkamódszerét a csapaton belül, hogy mennyire elkötelezett a sport iránt.”

Két évvel később a GP2 megnyerése után aztán válaszút előtt állt a karrierjével, és Vettel segített irányt találni neki.

„Sosem felejtem el, hogy amikor megszereztem a GP2-es bajnoki címet, és nem léptem egyből előre a Forma–1-be – ez Szingapúrban történt –, felhívtam őt az egyik este. Csak öt percet szerettem volna tőle, hogy elmondja a véleményét erről, halljam a nézőpontját, és egyfajta tanácsot kapjak tőle, hogyan kezeljem a Red Bull-helyzetet. Végül egy másfél órás hívás lett belőle.”

„Akkoriban úgy éreztem, ő egy F1-es versenyző a Ferrarinál, a teendőinek sorában egészen alul lehetek a listán, de még így is kilencven percet áldozott rám, hogy beszélgessünk és tanácsot adjon nekem arról, hogyan kezeljem a helyzetet, hogyan viszonyuljak a Red Bullhoz. Tanácsot adott, hogyan javíthatnék a helyzeten. Ezért mindig nagyon-nagyon hálás leszek neki.”

Sebastian Vettel és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

„Ezek után eléggé szoros kapcsolatban maradtunk, volt pár közös vacsoránk. Nemcsak fantasztikus versenyző, de nagyszerű ember is.”

Miután Gasly 2020-ban nyert Monzában, Vettel elsők között gratulált neki. „Sebastian felhívott a verseny után, hogy gratuláljon. Azt mondta, Franciaország miatt örül… Nagyon örült nekem. Mindig jól kijöttünk, vannak közös vonásaink, pár hasonlóság, ami miatt nagyon tiszteljük egymást.”

 

Az aggódó rivális

A versenypályán gyakran hallhattuk, hogy Vettel egy-egy baleset után az ellenfelek hogylétéről érdeklődik a csapatrádión. A GPDA egyik igazgatójaként kötelességének érezte vigyázni a társakra. De ez nem a szerepéből, hanem a lényéből fakadt.

Max Verstappent a tavalyi Brit Nagydíjon történt hatalmas bukása után kereste. „Erre mindig emlékezni fogok, egész életemben. Tavaly Silverstone-ban visszatértem a kórházból, és mentem a motorhome-omba, hogy felvegyem a cuccaimat, és ő ott volt, rám várt, amikor kiszálltam az autóból. Megkérdezte: »Rendben vagy, Max? Hogy vagy? Minden rendben?« Ez megmutatja, milyen ő. Rendkívül kedves, törődő ember, aki nemcsak a teljesítmény miatt van itt.”

Sebastian Vettel és Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Romain Grosjeannak a 2020-os tüzes balesete után hasonló kedvességben volt része. Vettel elsők között látogatta meg a bahreini kórházban. A francia erről a La Mote En Face című önéletrajzi könyvében is írt.

„November 30-án hétfőn reggel hat órakor ébredtem fel. Valaki nagyon korán érkezett, és egészen váratlan módon: Sebastian Vettel. Aggódott értem.”

„A versenyzők közül talán Sebet érzem a legközelebb magamhoz. Hasonló életet él, mint én, három gyereke van, védeni akarja az életét, amennyire csak lehet. Amikor azt mondtam neki, hogy az utolsó versenyen rajthoz akarok állni, azt mondta: »Nem, haza kell menned pihenni!« Elmagyaráztam neki, hogy ez a pályafutásom vége lesz, és nem akarom, hogy így érjen véget.

 

A titok az apró részletekben rejlik

Munkatársai ódákat zengenek Vettel munkamoráljáról. Volt csapattársai, Charles Leclerc és Daniel Ricciardo is az egész F1 „legkeményebben dolgozó emberének” tartja Vettelt. Egyetlen részlet sem kerülheti el a figyelmét. A megbeszélésekre elsőként érkezik, és utolsók között távozik. Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke pár hete elárulta, hiába volt az egyik utolsó versenye, Vettelt az egyik szombati nap végén úgy kellett kirúgniuk a mérnöki irodából, hogy menjen haza, mert olyan sokáig dolgozott az elemzéseken.

Ez a fajta hozzáállás azonban az életben is jellemző rá. Míg a versenypályán sikeressé tette, azon kívül közkedveltté. Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke elmesélte, amikor először tárgyalt Vettellel egy esetleges szerződésről, a német egy doboz svájci csokoládéval érkezett hozzá. A korábbi Aston Martin-os főnöke, Otmar Szafnauer eközben házi készítésű cipókat kapott Vetteltől. És a gyárlátogatásai során nem csak ő.

2019-ben Vettel az egyik verseny után Vettel a parc fermében leállította Ferrariját, majd a hozzá siető Ferrari-szerelőket megkérte, szaladjanak át a Alexander Albonhoz, és oltsák el a füstölő fékjét, mert hozzá még nem érkezett senki.

A kézzel írott levelei valószínűleg annyira legendásak az F1-es paddockban, mint Helmut Marko hajnali ébresztő hívásai a Red Bull-versenyzők körében. Niki Lauda 2018-ban az egyik utolsó interjújában mesélt arról, hogy életmentő veseátültetése után a Mercedes az évi legnagyobb ellenfelének számító Vettel által küldött levele volt a legmeglepőbb, de egyben legszívmelengetőbb jókívánság, amit kapott. „Az egyik legkellemesebb élményem az volt, hogy Sebastian Vettel küldött nekem egy kézzel írt levelet, tele kedves szavakkal, szerető elismerésekkel. Nem számítottam erre. A versenyzők általában nem csinálnak ilyesmiket, csak vezetnek, de ő egy csodálatos személyiség” – méltatta a háromszoros világbajnok.

 

Megbecsült szurkolók

Vettel nem korlátozta a kedvességét az őt közvetlenül körülvevőkre. A szurkolóinak is bőven kijutott belőle. Emlékezhetünk a magyar párra, akiknek tavaly azzal tette örökre emlékezetessé a lánykérést, hogy egy levélre reagálva megjelent a Hungaroring bejáratánál a nagy eseményen. Tömegből kiemelt és autóba ültetett kisgyerekeknek is ajándékozott életre szóló élményt, és ennél is váratlanabb gesztusokról is beszámoltak szurkolók.

2020-ban egy Joanna nevű rajongó egy négy évvel korábbi esetről mesélt, amikor a Német Nagydíj rosszul megszervezett autogramosztásán Vettel egy Ferrari-ruhás kisfiú napját mentette meg. „Ez a fiú sorban állt Sebnél, és peches volt, mert abban a pillanatban, hogy ő következett volna, Sebastian lement az emelvényről, hogy autogramokat osszon. A fiú elkezdett keservesen sírni, és a testvére, valamint még pár ember mindennel próbálkozott, hogy Seb észrevegye őt. Már épp távozóban volt, amikor az utolsó pillanatban meglátta ezt a síró fiút. Visszasétált, megnyugtatta, elég sokáig beszélgetett vele, autogramot adott neki, közös fotót készítettek. Széppé tette a fiú napját. És az enyémet is, mivel jó volt utána mosolyogni látni ezt a fiút. Ez a nap élénken megmaradt az emlékeimben.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Egy amerikai szurkolót, aki addig nem is különösebben rajongott Vettelért, eközben egy kilincsre akasztott ajándékkal lepte meg. A férfi egy austini hotel mellett lakott, és az Amerikai Nagydíj előtt látta kiszállni Vettelt egy Ferrariból, ezért egy közös fotóra odament hozzá, majd beszélgettek. „Megkérdezte, megyek-e a vasárnapi versenyre, és mondtam neki, hogy nem tudtam jegyet szerezni arra az évre, de már nagyon várom, hogy lássam őt, és hogy jó versenye legyen. A héten párszor még láttam őt és a barátját, és mindig integettünk egymásnak, de ennyiben maradtunk. Már így is úgy éreztem, hogy eleget zavartam, mivel tudom, mennyire szeret visszahúzódni.”

„Pár nappal később mentem haza, és egy szatyor lógott a kilincsemen. Kinyitottam, és benne volt egy aláírt sapka, mellette egy kézzel írt levél egy Ferrari-fejléces lapon, valamint két névre szóló jegy. Egy négyszeres világbajnok találkozik velem futólag, megjegyzi, hogy nincs jegyem, emlékszik a nevemre, elmegy, hogy találjon nekem jegyet, és kézzel ír levelet. Kiváló gesztus volt, amit sosem fogok elfelejteni”

– mesélte a szurkoló.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

„Nagyszerű versenyző, még nagyszerűbb ember.” Legyenek bármilyen egyedülállóak is, valamit nem mondanak el a statisztikák. Hogy ki Sebastian Vettel, és mit veszít a visszavonulásával a Forma–1, azt a fenti sztorik adják vissza a legjobban. Több egy bajnoknál, több egy aktivistánál. Ő Sebastian Vettel. Egyedi, megismételhetetlen.

A hátrahagyott űr kétségtelenül nagy lesz. Jó versenyzőkből nincs hiány a rajtrácson, azt a pluszt, amit ő jelentett, a pályán kívül fogjuk igazán hiányolni. Iránymutatásával, a példájával, az eredményeivel és az emberekre gyakorolt hatásával viszont nyomot hagyott a sporton, és valamilyen formában így továbbra is jelen lesz benne.

Szép volt, Seb! Danke, Seb!

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak