Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen Leclerc feltartásáról: „Az sportszerű versenyzés?”

Verstappen Leclerc feltartásáról: „Az sportszerű versenyzés?”

The Race
Segít, amiben tud – ígérte Max Verstappen a szezonzáró abu-dzabi verseny előtt Sergio Péreznek. Egy módon tudott volna, de nem találta volna sportszerűnek…

Közel került egymáshoz a két Red Bull az Abu-dzabi Nagydíj rajtja után. Az első kanyarba egymás mellett érkeztek, ám Max Verstappennek sikerült megtartania a vezető pozíciót. Onnantól Sergio Pérezen múlt, hogyan védekezik a harmadiknak besorolt Charles Leclerc ellen. A vége egy taktikai játék lett: Pérez két kiállással ment, Leclerc eggyel, és a célban 1,3 másodperc hiányzott a mexikóinak ahhoz, hogy a frissebb gumiján visszazárkózva elvegye a második helyet a ferraristól.

Verstappen a futam alatt igyekezett nyomon követni a mögötte zajló csatát, és a hajrában még üzent is csapattársának. „A gumik rendben vannak. Mondjátok meg Checónak, hogy nyomja teljes gázzal, mert gumik rendben lesznek” – mondta.

Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Felmerült, Verstappen más módon is segíthetett volna. Például visszavehetett volna, és feltarthatta volna Leclerc-t, hogy gyorsítsa Pérez felzárkózását. Verstappen megerősítette, ez a lehetőség nem merült fel.

„Nem, ez nem. De elég trükkös döntés lenne. Nem akarod, hogy az legyen a vége, hogy… természetesen lehet blokkolni a másikat, de az sportszerű versenyzés? Véleményem szerint nem a legszebb módja a szezon lezárásának…”

– érvelt Verstappen.

Hasonló stratégiát már láthattunk, mégpedig éppen Abu-Dzabiban. Amikor 2016-ban Lewis Hamilton csak úgy lehetett világbajnok, hogy a mögötte másodikként haladó Nico Rosberg pozíciót veszít, tudatosan feltartotta csapattársát, és a nyakára hozta Verstappent, ám „megelőztetnie” nem sikerült vele. Lényeges különbség, hogy ott a bajnoki cím volt a tét, és nem csak a második hely.

Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Leclerc bevárásának emellett lett volna egy olyan kockázata, hogy DRS-t ad a monacóinak, és így akár a győzelmet is odaajándékozhatták volna neki.

Verstappen szerint Pérez segítség nélkül is utolérhette volna Leclerc-t, ha a hajrában nem akad fenn Alexander Albonon és Pierre Gaslyn a lekörözés során. „Úgy tűnt, Checo felzárkózik rá annyira, hogy támadhasson, de elég sok időt veszített Pierre és Alex kakaskodása miatt. Figyeltem a kivetítőn” – árulta el Verstappen.

Borítókép: Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak