Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel: Kíváncsi vagyok, ha majd nyugalom lesz, ez mit fog velem tenni

Vettel: Kíváncsi vagyok, ha majd nyugalom lesz, ez mit fog velem tenni

Sky Sports
A verseny előtt nem hagyta, hogy elterelje a figyelmét az a sok érzelem, ami körülvette őt, a verseny után pedig még nem volt módja belegondolni, hogy véget ért az F1-es pályafutása. Sebastian Vettel érzésekről és arról, ami rá vár.

Egy tizedik hellyel búcsúzott a Forma–1-től Sebastian Vettel az Abu-dzabi Nagydíjon. A versenyével nem volt elégedett, mert az Aston Martin nem választott ideális taktikát, ám nem is a lezárás számított, hanem az, amit lezárt.

Vettel egész hétvégéje az ünneplésről szólt. Nem is ő ünnepelt, inkább őt ünnepelték. A versenyzőtársak csütörtökön és pénteken is, az egész paddock a szombat esti futással, a mezőny tagjai és a csapatok a vasárnapi rajt előtt, és az egész világ a kockás zászló lendülése után.

Habár figyelemelterelés volt bőven, Vettel örül annak, hogy összeszedett tudott maradni. „A himnusz alatt felnéztem a magasba, és egy kicsit elterelődött a figyelmem. Aztán próbáltam újra összeszedni magam, a versenyre koncentrálni. Az apróságokra, mindenen végigmentem még egyszer, hogy ne felejtsek el semmit, mert az elég könnyű. Amint kialudtak a lámpák, már versenyüzemmódban voltam. És így ment az utolsó körig. Mentem a magam versenyét, ahogyan korábban sokszor. Sikerült nem veszítenem a koncentrációmból.”

„Szerintem el fog tartani még egy darabig. Ma este vagy holnap reggel még egy ütés jön majd”

– mondta a német Sky televíziónak.

A brit testvércsatorna eközben arról kérdezte, mi az, amit a legjobban vár a pályafutása lezárása után.  „Nos, ez nagy hétvége volt. Mozgalmas volt, és különleges energiákkal egész idő alatt. Hogy őszinte legyek, csak egy italra vágyom jelenleg. És hogy visszatérhessek a csapathoz, megköszönni nekik” – felelte.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Így is nagyszerű két év volt ez. Sportszempontból nem tudok sok mindent említeni, de nagyon kedves emberekből álló csapat ez, és nagyon hálás vagyok, hogy találtam egy új otthont annyi ferraris év után. Ez az első, ami eszembe jut. Emellett pedig csak szabadulni akarok a vizes ruhától. Egyszerű dolgok ezek. Itt az egész családom, sok barátom. Csak velük akarok lenni.”

Vettel elárulta, csak hétfőn fog hazautazni Abu-Dzabiból, előtte részt vesz a versenyzőtársakkal egy bulin, amin Lando Norris lesz a Dj. Hogy mi jön azután, azzal még Vettel sincs tisztában.

A hasonlón 1999-ben áteső Damon Hill megjegyezte, ő elkülönítette magából a versenyző és az azon kívüli énjét, és próbált eltávolodni az előbbitől. „Így látom én is” – mondta Vettel. „Mindennek megvan a maga ideje. Mindig úgy éreztem, hogy van a versenyzés oldala, ami nagy része annak, ami vagyok, de ennél sokkal több is van. És amikor otthon voltam, mindig úgy éreztem, hogy annyi minden van még. Az utóbbi két évben főleg. Ekkor értettem meg, milyen kiváltságban van részem, hogy ilyen életet élhettem ennyi éven át, és azt csinálhattam, amit.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Lehetőségem volt elérni az embereket, volt hangom, és próbáltam egyre inkább használni. Sok más dolgot várok. Ezek talán nagyon mások lesznek, mint a versenyzés, és semmi közük nincs a versenyzéshez.”

„Kíváncsi vagyok, hogy ha majd nyugalom lesz, ez mit fog velem tenni. Érdekel, mire fog sarkallni. Én ezt egy nagy kihívásnak látom. Valamit újra fel kell fedeznem magamban.”

Arról is kérdezték, milyen örökséget akar hátrahagyni. „Másoknak kell eldönteni, mi az örökségem. Megpróbálhatod tevékenyen befolyásolhatni ezt, de nem gondolnám, hogy ez lenne a helyes. Csak önmagadnak kell lenned. Csak egy volt belőlem, mindenkiből.”

„Vannak példaképeim, próbálok tanulni, de még így is meg kell találnod a magad útját, rá kell jönnöd, mi működik nálad, és ki kell állnod a számodra fontos dolgokért. Ha mind egyformák lennénk, az nagyon unalmas lenne. Mind mások vagyunk, és ezt ünnepeljük. Ezért igyekszem felszólalni. Nagy élvezet vezetni ezeket az autókat, élni ezt az életet. Nagyon jó, amikor az emberek keményen dolgoznak érted, az autódért, a napodért, a versenyedért, hogy csak egy kicsivel jobb legyen. De ezzel egyfajta felelősség is jár, amit fiatalon még nem fogsz fel. De ez jól van így. Idővel és tapasztalattal érettebb leszel, és próbálsz visszaadni ebből. Az embereknek a világot jelenti, ha kiállsz valamiért, ami fontos neked” – állapította meg.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak