Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel pontszerzéssel búcsúzott: Jobban fogom hiányolni, mint most gondolom

Vettel pontszerzéssel búcsúzott: Jobban fogom hiányolni, mint most gondolom

F1, Sky Sports
Pontszerzéssel nagy csatákkal és sok mosollyal ünnepelte Sebastian Vettel a pályafutása lezárását. Megható szavakkal köszönt el a közönségtől.

„Hogyan szúrhattuk el ennyire a stratégiát?” – kérdezte ingerülten Sebastian Vettel az Aston Martintól az Abu-dzabi Nagydíj 48. körében. Dühének oka az volt, hogy igen ígéretesen indult pályafutása utolsó versenye, ám ehhez képest elmaradt a várt tetőpont.

A német a közepes keveréken rajtolt, mint a mezőny többsége, ám olyan hosszúra akarták nyújtani az első etapját, mintha keményen lett volna. A verseny elején nagy csatát vívott a két Alpine-nal, Esteban Oconnal a 8. helyért küzdöttek, ám miközben a franciát már a 14. körben kihívták, Vettelnek – némi morgás után – csak a 25. körben következett a cseréje. Bár a frissebb gumiján sikerült előrébb kapaszkodnia, ám a két kiálláson lévő csapattársa, Lance Stroll a hajrában lehagyta, és a 8. helyen ért célba.

Vettelnek így is jutott egy utolsó pont az F1-ben: a 10. helyen intették le, aztán a dobogósokkal együtt vonult a célegyenesbe „fánkozni”, majd interjút adni régi nagy riválisának, Jenson Buttonnek.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Te tudod, milyen érzés ez” – mondta a 2009-es bajnoknak. „Bárcsak több pont lett volna! Élveztem a versenyt. Egy kicsit másfajta volt a bemelegítés a verseny előtt… De amint kialudtak a lámpák, újra teljes versenyüzemmódba kapcsoltam. „Talán nem választottuk a legjobb taktikát ma, amiért kár, mert szerintem fordíthattunk volna a konstruktőri bajnokságban.”

„Összességében ez egy nagy nap volt. Komoly támogatást kaptam, sok zászlót láttam. Sok mosolygós arcot, ami nagyon különleges és kedves volt. Biztosra veszem, hogy jobban fogom hiányolni, mint amennyire most gondolom.”

A versenye kapcsán elmondta: „Úgy döntöttünk, kint maradunk. A gumik elhasználódtak, és visszaestünk. De miután eltökéltük, hogy egy kiállással megyünk, már ennyi volt. Ez volt ma a lassabb stratégia. Az autóban ülve nem annyira élvezetes, amikor csak hátrafelé csúszol. Aztán csatáztam, volt egy jó párharcom Daniellel, de nem kerültem hozzá elég közel. Klassz volt végigharcolni az utolsó pár kört és pontszerző helyen célba érni. Nagy hétvége volt.”

Sebastian Vettel (Fotó: Formula1/Twitter)

Vettelnek végül megadták a lehetőséget, hogy mondjon pár szót a szurkolóknak.

„Őszintén szólva egy kicsit üres vagyok. Nagy hétvége volt. Csak ismételni tudom magam.”

„Az utolsó két év sportszempontból talán csalódást keltő volt, de nagyon fontos számomra az életemben. Sok dologra rájöttem. Hatalmas kiváltságnak tartom, hogy ebben a helyzetben lehetünk. Ez felelősséggel is jár. Remélem, ebből át tudok adni a többi versenyzőnek, akik folytatják. Jó látni, hogy megvan az erőnk arra, hogy inspiráljunk másokat a tetteinkkel és szavainkkal. Vannak sokkal nagyobb és fontosabb dolgok annál, mint körözgetve versenyezni. De ez az, amit szeretünk, és általa nagyon fontos értékeket közvetíthetünk, ami nagy dolog. Innen nézve az utolsó két évért nagyon hálás vagyok.”

„Köszönöm a támogatást, a sok üzenetet, levelet! És általában, a sok szeretetet! Ez hiányozni fog.  Élveztem az egész pályafutásomat. Köszönöm!” – búcsúzott Vettel, akit még egyszer utoljára a verseny emberének választottak a szurkolók.

További tartalmak