Musorujsag
Élő Eredmények
×

Még búcsúversenye után is az autóról egyeztetett a mérnökökkel Vettel

Még búcsúversenye után is az autóról egyeztetett a mérnökökkel Vettel

Motorsport-Total, The Race
Visszavonulás ide vagy oda, Sebastian Vettel elégedetlenkedett a búcsúversenye után, mert szerinte az Aston Martin elpuskázta a konstruktőri hatodik helyet. Főnöke eközben azon csodálkozott, hogy a futam után még a mérnökökkel egyeztetett az autóról…

Amikor a versenyen addig végig mögötte lévő Lance Stroll utolérte és megelőzte, Sebastian Vettel ingerülten kérdezte csapatát a rádión, hogyan sikerült ennyire elszúrniuk a stratégiáját. Az Abu-dzabi Nagydíj elején még a két Alpine-nal vívott nagy csatát a 9. helyen, és a tempója alapján úgy tűnt, gyorsabb Esteban Oconnál. Az Aston Martin azonban úgy döntött, elnyújtja a közepes gumis első etapját, és ezzel tulajdonképpen magukat ejtették csapdába.

Vettelt az etapja végén sorra hagyták le az ellenfelek, Ocon is visszazárkózott rá a kerékcseréje után, és amikor ő is megejtette a cseréjét, a mezőny végéről kellett visszakapaszkodnia. Végül 10.-ként intették le, miközben a nála rosszabb alaphelyzetből induló Stroll a két kiállásos stratégiájából hozott ki egy 8. helyet.

Az Aston Martin ezzel 5 pontot szerzett – éppen annyit, amennyivel a futam előtt le volt maradva a konstruktőri 6. helyezett Alfa Romeótól. Hogy nem sikerült megelőzniük a pont nélkül maradó Valtteri Bottasékat, az a finn imolai ötödik helyezésének köszönhető: pontegyenlőség esetén az elért jobb helyezések döntenek a sorrendről.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Bár neki már nem számít a visszavonulása miatt, Vettel így is mérges volt egy kicsit, hogy eltékozolták a lehetőséget.

„Fordíthattunk volna a bajnokságban. Klassz lett volna megszerezni a csapattal a hatodik helyet, de ezt a stratégiánkkal eldobtuk. Pedig Ricciardo ellen a végén mindent megpróbáltam.”

„Túl sokáig maradtunk kint, és sok időt vesztettünk. Bosszant, hogy rossz lóra tettünk és rossz taktikát választottunk. Ezzel hátrafele lépdeltünk, pedig ma simán harcolhattam volna a hetedik helyért. Nagyon nagy kár, és nem ez volt a legjobb verseny. De mindent megpróbáltam, és bizonyos szempontból elégedett vagyok. Emellett érzem, hogy az eredmény ma amúgy is másodlagos” – mondta a négyszeres világbajnok.

 

Főnöke nem értette, hogy csinálta

Hiányérzete megmutatja, még az utolsó hétvégéjén sem vett semmit félvállról. Főnöke, Mike Krack elárulta, olyannyira így volt, hogy Vettel a nagy búcsúzkodás és a megható pillanatok ellenére is részt vett a szokásos futamértékelő csapatmegbeszélésen.

„Sok versenyző kihagyta volna a megbeszélést” – mondta, elárulva, hogy a német még visszajelzéseket adott a mérnököknek az autóról, és csak utána ment vissza a szerelőkhöz egy üveg Jägermeisterrel.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Krack szerint az is csodálatra méltó, hogy Vettel figyelmét nem terelte el a hétvége búcsúzkodása és a sok esemény, amin részt vett. „Fogalmam sincs, hogyan csinálta ezt. Ha megnézzük, az első pillanattól kezdve annyi figyelemelterelő dolog volt, és már Brazíliában is. Búcsúzás, búcsúzás, búcsúzás. És ez egyre csak nőtt. De valahányszor autóba ült, teljesen ott volt. Talán még száz százaléknál is többet nyújtott.”

„Az időmérő edzés volt erre a legjobb példa. Nem tudom, hogy látták-e, a Q2-ben hogyan előzgette a többi autót a leggyorsabb körén. Igazán lenyűgöző volt. És amennyire összeszedett volt, ahogyan el tudta különíteni a búcsúzás figyelemelterelését a csúcsszintű vezetéstől, az igazán példás volt. Nem számítottam erre” – mondta a luxemburgi

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak