Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sargeant büszkévé tenné hazáját, reméli, nem azért választották, mert amerikai

Sargeant büszkévé tenné hazáját, reméli, nem azért választották, mert amerikai

BBC
A Williamsszel 2023-ban debütáló Logan Sargeant jelezte, nem érzi, hogy plusz nyomás lenne rajta amiatt, hogy 16 év után első amerikaiként kapott teljes idős versenyzői szerződést. Azt pedig csak remélni tudja, hogy nemzetisége nem játszott szerepet előléptetésében.

Jó ideje tudni lehetett már, hogy amennyiben megszerzi az F1-es szuperlicencet, Logan Sargeant lesz a Williams egyik versenyzője, hétfő délután pedig a csapat hivatalosan is megerősítette, hogy az amerikai jövőre debütálhat, miután vasárnap kiérdemelte királykategóriás „jogosítványát”. Ezzel ő lesz az első amerikai, aki teljes idős versenyzői szerződést kap 2007 óta.

Akkor Scott Speed versenyzett a Toro Rossónál (ma Alpha Tauri), őelőtte pedig Michael Andretti volt az utolsó amerikai, aki állandó pilótaként vághatott neki egy szezonnak, 1993-ban a McLaren pilótájaként.

Speed után egyébként egy amerikai versenyző, Alexander Rossi még indult F1-es futamon, beugrósként a 2015-ös évben. Az elmúlt három évtizedben tehát három amerikai kapott lehetőséget, az utóbbi években pedig az ország közönsége (melynek körében az F1 egyre népszerűbb) izgatottan várta már, hogy a névsor bővüljön.

Ez a pillanat most érkezett el, amikor Sargeant megkapta a lehetőséget. Szerződtetésekor persze felmerült, az, hogy amerikai és hazájában az F1 reneszánszát éli, hozzájárulhatott előléptetéséhez, ő maga viszont reméli, a Williams teljesítményét figyelte.

Logan Sargeant (Fotó: XPB)

Ami pedig Amerikát illeti, bízik benne, hogy büszkévé teszi majd honfitársait. „A lehető legjobban felkészültem rá, hogy a lehető legjobb versenyző legyek. Remélem, képviselhetem és büszkévé tehetem őket. De nem érzem, hogy ez (hogy hosszú idő után az első amerikai lehetek) extra nyomást helyezne rám” – fogalmazott.

Szeretném hinni, hogy ez csak egy szerencsés egybeesés” – jegyezte meg, amikor arról kérdezték, nemzetisége segítette-e. „Az elmúlt évek során nagyon keményen dolgoztam. Nagyon fiatalon vállaltam, hogy Európába költözöm azért, hogy valóra váltsam ezt az álmot. Úgy érzem, a junior-pályafutásom jól sikerült. Most már csak arra törekszem, hogy ezt a fejezetet lezárjam, és továbblépjek a következő szintre.”

Sargeant mindössze egy F2-es szezon után csatlakozik a királykategóriához, de mivel az elmúlt évet a Williams versenyzőakadémiáján töltötte, szorosan együttműködhetett a csapattal és az év végén több szabadedzésen is részt vett, úgy érzi, felkészült a 2023-as debütálásra.

Úgy érzem, három-négy hónapig építkeztem, tudva, hogy adott ez a lehetőség. Nem gondolom, hogy túl gyors lenne a dolog. Szerintem nagyjából rendben vagyunk az idővel és a felkészüléssel. Nagyon izgatottan várom már, hogy elkezdjük az új szezont. A szabadedzések a legjobb lehetőséget nyújtották arra, hogy kilépjek a komfortzónámból és a lehető legtöbbet fejlődjek. A Williams döntését óriási megtiszteltetésnek veszem, és örülök, mert egy álmom vált valóra” – zárta gondolatát.

Logan Sargeant (Fotó: XPB)
Borítókép: Logan Sargeant (Fotó: XPB)

További tartalmak