Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mercedes: Nem fájt úgy az idei év, mint a tavalyi bajnoki vereség

Mercedes: Nem fájt úgy az idei év, mint a tavalyi bajnoki vereség

Autosport
Az elmúlt tíz éve leggyengébb idényét produkálta a Mercedes 2022-ben, ám csapatfőnökük szerint ez még mindig nem volt akkora csalódás, mint a tavalyi abu-dzabi bajnoki kudarc.

Egyetlen futamgyőzelemmel, konstruktőri harmadik helyezettként zárta le 2022 a Mercedes a 8 éves uralkodását. A gyári visszatérésük óta gyártott 13. autójuk balszerencsét hozott rájuk. A W13-as egy nagyon problémás és kényes modell volt, amiből egész évben nehezükre esett kihozni a legjobbat. Csapatuk legutóbb a 2012-es szezont abszolválta csak egy sikerrel, ami mindent elmond az idényük nehézségeiről.

Trónfosztásról ugyanakkor csak a konstruktőri bajnokságban beszélhetünk, hiszen egyéniben már 2021-ben véget ért az uralkodásuk. Toto Wolffot a mostani szezonzáró után arról kérdezték, melyik kudarc fájt nekik jobban: a vitatott körülmények között elvesztett tavalyi abu-dzabi verseny, vagy az idei szenvedős év?

„Kétségkívül a tavalyi, mert tavalyi évünk erős volt. És ahogyan zárult, pár másodperc alatt, tudtuk, hogy ennyi volt. Nem mi irányítottuk, nem tehettünk semmit. És serdülőkorom óta először veszítettem el az irányítást, valamint sérült az igazságérzetem és az értékrendem”

– utalt az FIA által elkövetett hibákra.

George Russell (Fotó: Mercedes/Wolfgang Wilhelm)

Wolff szerint e szempontok miatt könnyebb volt elfogadniuk a 2022-es kudarcot. „Az idei év nem volt annyira kiélezett érzelmi szempontból, mert kezdettől fogva tudtuk, hogy az autónk egyszerűen nem elég jó. Lassan, de biztosan meg is értettük ezt. Lehámoztunk egy réteget a hagymáról, azt hittük, megoldottuk a problémát, de aztán ott volt a következő és a következő.”

„Aztán megtaláltuk a korrelációt, és hogy ez az autó – ami igazán nem egy jó autó – mire lehet képes, majd próbáltunk ezekre a pályákra összpontosítani, miközben tudtuk, hogy másokon, mint amilyen az abu-dzabi, csak kármentés jön.”

„Ezt tehát mi csináltuk. Tavaly Abu-Dzabiban nem tehettünk semmit. Most tudtuk, hogy elszúrtuk, tudtuk, hogy mások jobb munkát végeztek, és ez a sport a teljesítményről szól, ez alapján ért így véget a szezon. És ez rendben van”

– fejtegette Wolff.

George Russell (Fotó: Mercedes/LAT)

A brazíliai kettős győzelem bizonyos szempontból megmentette az évüket, hiszen legalább volt sikerélményük, ami extra motivációt adott nekik a télre. Lewis Hamiltonnak azonban az idei lett az első nyeretlen szezonja az F1-ben, ráadásul a bajnokságban is alulmaradt új csapattársával, George Russell-lel szemben. Ő Jenson Button (2011) és Nico Rosberg (2016) után a harmadik kollégája, akinek ez sikerült.

Wolff szerint Hamilton remekül kezelte az egész helyzetet.

„Szerintem igazán jó volt idén. Egy világbajnoktól el is várható, hogy miután elvették tőle a bajnoki címet, visszatér, és próbál mindenkit lezúzni. De mi nem adtunk neki elég jó autót ehhez. Néha ő vidított fel minket az energiáival, amikor rossz volt a hangulat a megbeszéléseken, és a számára nehéz napokon.”

„A győzelmi rekordja szerintem nem sokat számít. Ez csak segít lendületet venni a következő szezonra. A George-dzsal való kapcsolata igazán jó, és együtt fejlesztették az autót. Már tíz éve ismerem Lewist személyesen, és emberileg kivételes. Kivételes, jobb, mint a teljesítménye, amit az autóban nyújt. Szerintem a hozzáállása és a szemléletmódja idén kiemelkedő volt.”

Borítókép: Lewis Hamilton és George Russell (Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

További tartalmak