Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ocon Alonso legyőzéséről: Elégedettséggel tölt el, hogy sikerült

Ocon Alonso legyőzéséről: Elégedettséggel tölt el, hogy sikerült

F1i
Az Alpine francia versenyzője, Esteban Ocon büszke arra, hogy több pontot szerzett, mint csapattársa, Fernando Alonso és ezzel hivatalosan „legyőzte” a kétszeres világbajnokot a házon belüli összevetésben.

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy adott szezonon belül több pontot gyűjtöttek, vagy le is győzték a spanyol klasszist ugyanolyan autóval. 2004-ben Jarno Trulli állt jobban, amikor távoznia kellett a Renault-tól (az év végén Alonsónak több egysége volt, de négy futamra új csapattársat kapott), 2007-ben Lewis Hamiltonnal ért el „döntetlent” (a bajnokságban a brit végzett előbb több második helyezése miatt), 2015-ben pedig Jenson Button gyűjtött nála több pontot.

Minden más esetben a spanyol nyerte a házon belüli összecsapást elképesztően hosszú, 2001 óta tartó (a 2002-es, a 2019-es és a 2020-as szezonokat kihagyta) királykategóriás pályafutása során. És azokban az esetekben is, amikor „kikapott”, roppant szoros volt az állás, vagy mint Hamilton esetében, döntetlen a pontállás.

Trulli, Hamilton és Button után a 2022-es szezont követően Esteban Ocon is elmondhatja magáról, hogy több pontot szerzett egy adott évben, mint Fernando Alonso: a francia kilencvenkettővel, a spanyol nyolcvaneggyel zárt. Érthető tehát, hogy a fiatal pilóta büszke eredményére, Alonso mellett helyt állni ugyanis már önmagában is megsüvegelendő teljesítmény.

Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Nekem is voltak problémáim a szezon során” – kezdte, utalva arra, hogy sokak szerint „győzelme” egyértelműen annak köszönhető, hogy a csapattársat több technikai probléma és/vagy balszerencsés incidens sújtotta. „Egy biztos, ez most nagyon jó érzés. Fernando egy nagyon-nagyon gyors versenyző, szóval egyértelmű, hogy amennyire csak tudtam, fel kellett pörögnöm (az ellene folyó küzdelemben). Elégedettséggel tölt el, hogy előtte végeztem.”

Szezonjával kapcsolatban megjegyezte, elégedett azzal, hogy folyamatosan a pontokért harcolhatott, és annak is örül, hogy az Alpine megszerezte a negyedik helyet a tabellán, egy dolgot viszont hiányolt 2022-ből. „Az egyetlen dolog, amiről idén lemaradtam, az egy dobogós helyezés. De az egyéb körülmények miatt nem jött össze. Remélhetőleg jövőre ilyen eredmény is lesz” – fogalmazott.

Ami az utolsó futamot illeti, Abu-Dzabiban az utolsó körök során kis híján leelőzte egyik legkomolyabb középmezőnybeli riválisát, Lando Norrist, megszerezve ezzel a legjobb pozíciót az üldözők között. A manőver végül nem jött össze, ezt azonban annak tudatában, hogy az Alpine a McLaren előtt végez, nem bánta. „Elégedett vagyok azzal az eredménnyel, amit Abu-Dzabiban elértünk” – mondta.

„Ha egyetlenegy körrel tovább tart a futam, akkor valószínűleg elkaphattam volna Landót. Végig nagyon szoros volt a verseny. De végül ez nem is számított. Teljesítettünk minden célt, amit kitűztünk magunk elé: negyedikek lettünk a konstruktőri bajnokságban. Hála Istennek a pontokat tekintve nekem is ez volt a legjobb szezonom az F1-ben” – zárta gondolatát.

Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)
Borítókép: Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak