Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel: Vannak ötleteim, min kéne változtatni a Ferrarinál

Vettel: Vannak ötleteim, min kéne változtatni a Ferrarinál

L'Équipe
Van elképzelése arról Sebastian Vettelnek, hogy mi nem stimmel a Ferrarinál. Továbbra sem tekinti hibának a maranellói időszakát.

A gyerekkori álma volt Sebastian Vettelnek, hogy példaképe, Michael Schumacher volt csapatánál, a Ferrarinál versenyezzen. Amikor 2014-ben a Red Bull visszaesése és a neki nem tetsző új autók (vagy inkább motorok) miatt – saját szavaival élve – egy gödörbe esett, éppen a Ferrarihoz szerződés lehetősége volt az, ami megmentette őt a depresszióba eséstől.

Hat szezont töltött el a vörösökkel, kétszer, 2017-ben és 2018-ban esélyes volt arra, hogy bajnok legyen, ám mindkétszer elbuktak a Mercedes és Lewis Hamilton ellen. Ő már a második vereség után elbizonytalanodott, hogy sikerülhet-e valaha is elérniük a közös célt, 2020-ban aztán a Ferrari elküldte őt, hogy minden szempontból tiszta lappal kezdhessen.

A 2022-es szabályváltozásokkal a Ferrari ugyan visszatért az élmezőnybe, ám a szezonjuk képe nagyban hasonlított a 2017-eshez és 2018-ashoz: lemaradtak a fejlesztési versenyben, elkövettek komoly hibákat, és teljesen kipukkadtak, még mielőtt a hajrájában fordult volna az év.

Fotó: Ferrari

Vettelt a L’Équipe című francia lap volt csapata mai küszködéseinek okáról kérdezte.

„Látom, hová akarnak kilyukadni! Igen, vannak ötleteim, hogy min kéne változtatni ennél a csapatnál, de inkább megtartom magamnak. Amit kívülről látsz, az csak egy interpretációja annak, ami valójában történik. Nem látod a teljes képet”

– mondta a négyszeres világbajnok.

A Ferrarira már Vettel idejében is jellemző volt, hogy bizonytalan a taktikázás terén. Idén sok pontot vesztegettek el ilyen hibák miatt. Vettel szerint azonban a közvélemény sem bánik túl sportszerűen a Scuderiával. „Ez igazságtalan. Megtörténhet mindenkivel. Csak azért irányul rájuk ekkora figyelem, mert a Ferrari mögött egy ország áll, és ilyen sehol máshol nincs. Ez a túl nagy figyelem talán túl nagy nyomást eredményez” – mutatott rá az összefüggésre.

Érdekesség: a Red Bull tanácsadóját, Helmut Markót Abu-Dzabiban megkérdezték, szerinte mihez fog kezdeni Vettel a visszavonulása után. A Mattia Binotto leváltásáról szóló pletykákra rájátszva tréfásan megjegyezte, volt versenyzője talán lehetne a Ferrari csapatfőnöke… Hozzátette, ezt most még túl korainak érezné a németnek, ám alkalmasnak tartaná ilyen feladatokra.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A francia lap később Charles Leclerc-rel is készített interjút, és megkérdezte őt, mit szól Vettel fenti megállapításaihoz. „Változtatni mindig szükséges egy F1-es csapatnál. Például abban, hogyan hozunk döntéseket.”

„Bizonyos versenyeken kiderült, hogy nem a megfelelő következtetéseket vonjuk le, és hogy sokáig tart döntéseket meghozni, vagy nem sikerül a helyes döntést hoznunk. Ezeken javítanunk kell. Szóval igen, muszáj változtatnunk ezen. A folyamaton, ami a helyes döntésekhez vezet”

– állapította meg a monacói.

Vettel az interjúban a ferraris évek kapcsán sokak szerint fordulatot jelentő 2018-as hockenheimi balesetéről is beszélt. Elismerte, a pályafutásában ez az egyetlen dolog, amin változtatna, ha újracsinálhatná. „Nem ez volt a legrosszabb hiba, amit elkövettem a pályafutásom során. De nagyon fájt, mert Németországban történt, a hazai közönségem előtt, egy pályán, amit szeretek, és sokba került. De a Mercedes túl erős volt a fejlesztésben. A Ferrarinál túl messze voltunk tőlük” – utalt arra, hogy az akkori bajnokságot nem önmagában Hockenheim miatt bukták el.

Borítókép: Fotó: Ferrari

További tartalmak