Musorujsag
Élő Eredmények

Az F1-nek a legjobb Ricciardo jár – idő kell, hogy kiderüljön, megvan-e még

Az F1-nek a legjobb Ricciardo jár – idő kell, hogy kiderüljön, megvan-e még

Sky Sports, F1
Takaréklángra tett szerelem, önkeresés – Daniel Ricciardo elmondta, milyen módon viselte meg a McLarennél töltött két szenvedős év, és miért elengedhetetlen számára, hogy eltávolodjon egy kicsit a Forma–1-től.

Szerdán hivatalossá vált, Daniel Ricciardo hazatér a Red Bullhoz. Harmadik számú versenyzőként jelentették be 2023-ra, ám leszögezték, kevesebb kötelezettsége lesz, mint egy hivatalos tartalékversenyzőnek, aki a futamok nagy részén (vagy akár az összesen) ott ül a garázsban. Az ausztrál segíteni fogja a szimulátoros munkát, időnként feltűnik majd a nagydíjak helyszínén, továbbá részt vesz a csapat marketingkampányaiban, bemutatóin.

Az F1-es szakírónak Adam Coopernek Abu-Dzabiban elárulta, legfeljebb egy tucat versenyre tervez ellátogatni, Melbourne-t és Las Vegast semmiképpen sem hagyná ki, de sok időt szeretne magára fordítani, az F1-en kívül.

Mindez furcsán hathat, hiszen miközben azt hangoztatja, hogy mindenképpen vissza akar térni 2024-ben, talán azt várnánk tőle, hogy keményen beleveti magát a munkába, segít, ahol csak tud, és bizonyítani próbálja, hogy képes az állandó versenyzőknél többet is kínálni, így érdemes őt újra alkalmazni. A helyzet azonban más, és hogy mi is áll a háttérben, azt Ricciardo az Abu-dzabi Nagydíj után az F1 TV-nek és a Sky Sportsnak adott interjúkban fejtette ki részletesen.

 

„Az elmúlt két év egy kicsit lerombolt”

Ricciardón mély sebeket ejtett az elmúlt két szezon a McLarennél. Bár tavaly Monza egy ideig talán gyógyír volt számára, az idei autóval való vergődése nemcsak a régi hírnevét, de az önbizalmát is lerombolta. És a sportág iránti szeretetének sem tett jót.

A helyzetéről sokat elárul, hogy már annak örülni tudott, hogy egy 9. hellyel, pontszerzőként zárta le az évet, és nem egy olyan kiesést eredményező hibával, mint amit Interlagosban vétett Kevin Magnussen ellen a nyitókörben. „Megkönnyebbülés számomra, ahogyan zárult. Ha visszatekintek az előző hétre, ha az lett volna a finálé, az keserű szájízt hagyott volna maga után. Most megláttam a kockás zászlót, pontot szereztem, feltartottam Vettelt az utolsó körön, amit élveztem. Így amikor átszeltem a célvonalat, legalább azt éreztem, hogy odatettem magam. Ez egy kicsit teljesebb érzést ad” – magyarázta.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

Ez azonban csak viszonylagos elégedettség. Bár Ricciardo az év hajrájában néha-néha emlékeztetett régi önmagára, összességében nem sok változott.

„Valóban volt pár verseny, ahol magabiztosabbnak éreztem magam, de ott volt több verseny, ahol bizakodni kezdtem, és azzal lelkesítettem magam, hogy most visszatértünk, már értjük, aztán egy héttel később hirtelen ugyanoda tértünk vissza, ahol előtte voltunk.”

„Ez a hullámzás végig megvolt, ahogy az az ismeretlen tényező is, hogy mi tette ennyire nehézzé. Annak örülök, hogy a nyári szünet után legalább volt egy-két jó versenyem” – magyarázta.

Ez a fajta érzelmi jojózás kikezdte a lelkét, az önbizalmát, és csak nehezebbé tette a nehézségeit. Ezért is érzi azt, hogy itt az idő, hogy távolabb lépjen az F1-től. „Az elmúlt két év egy kicsit lerombolt. Most kell egy kis idő, hogy eltávolodjak tőle, hogy… nem akarok túl mély lenni, és azt mondani, hogy rátalálni önmagamra, de egy részemet újra meg kell találnom, és újra kell építenem.”

 

Elsőre a „csak azért is” folytatást akarta, aztán…

Ricciardo ördögi körbe került a McLaren-években. Nehezen boldogult az autóval és Lando Norrisszal, a csapata pedig hiába próbálkozott sok mindennel, nem tudott rajta segíteni. Ez kétkedést von maga után – mindkét oldalon. Innen nézve aligha lehet a wokingiak szemére vetni, hogy a 2023-ra szóló szerződése ellenére a háta mögött utódot kerestek, és szerződtették Oscar Piastrit, miközben neki lényegében nem hagytak választást.

A nyolcszoros futamgyőztes elismerte, eleinte dacból új csapatot akart találni magának 2023-ra, aztán rájött, hogy az újrakezdésnek nem ez a legjobb módja.

Lando Norris és Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

„A nyári szünet alatt, amikor az egész történt, még azt mondtam, ott leszek a 2023-as rajtrácson. Aztán jött a triplahétvége, és az alatt elkezdtem megkérdőjelezni ezt. Utána egyre világosabbá vált, hogy kell a szünet.”

„Szeretném igazán szeretni, tele akarok lenni szeretettel, olyan szinten, amire szükség van, túláradóan. Ezt akarom visszanyerni. Szóval nem feltétlenül csak a Haasról vagy a Williamsről szólt ez, egyszerűen én akartam szünetet tartani”

– utalt arra, hogy nem azért távolodik el az F1-től, mert nem adódtak igazán vonzó lehetőségek.

Hozzátette: „Ez nem csak arról szól, hogy csak legyek itt. Ha itt vagyok, akkor önmagam legjobb kiadása akarok lenni. És nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha 2023-ban beülnék az egyik autóba, az lennék. Ez az idő tehát segíthet nekem visszatérni ehhez.”

Daniel Ricciardo és Christian Horner (Fotó: Red Bull)

Kiemelte, azt is szükségesnek érzi, hogy többet legyen otthon, kevesebbet stresszeljen, szabadabb legyen. „Pár hét múlva visszatérek Ausztráliába, lógok a barátokkal, a családdal. Amikor hazamész karácsonyra, még akkor is egy kicsit visszafogod magad a lazsálással és szórakozással, mert arra gondolsz, nem ehetsz túl sokat, mert akkor több munkád lesz januárban a formád visszanyerésével. Még ilyenkor sem engedsz ki. Szóval már ezt klassznak és üdítőnek érzem. Egyszerűen csak újra egy fiú akarok lenni” – magyarázta, majd elárulta, az utóbbi időben nem felülről, hanem alulról okozott nehézséget számára a versenysúlyának tartása, annyit stresszelt, hogy képtelen volt felszedni pár kilót.

 

Nézőpont – avagy magyarázat a mosolyra

Ricciardo számára tehát nemcsak versenyzőként, civil emberként is szükségszerű az F1-től való eltávolodás. Az elmúlt két szezont ilyen szempontból tanulságosnak találta. Rájött, hogy jobban szét kell választania a versenyzőlétet a hétköznapi életétől, mert ha nem teszi, az nem egészséges.

„A legnagyobb tanulság a nézőpont. Nagyon könnyen magával ragad a versengés, mert annyira szenvedélyesen űzzük, hogy az életünket is bele tesszük, nagyon sok időt. És amikor nem működik vagy nem megy jól, nagyon könnyen dühössé, frusztrálttá, keserűvé válsz. Nagyon sok rossz érzés fog el az iránt, amit igazán szeretsz. Ez az, amiben nekem sikerült megtalálnom a helyes nézőpontot, aminek segítségével sikerült boldognak maradnom, becsülnöm ezt.”

„Igen, vannak nehéz napok, de ez egy kiváltság, nagyon klassz sport, a közeg, az emberek, az utazás. Az életben mindennél fontos, hogy megtaláld a helyes nézőpontot, és hálás tudj lenni, mert az segít továbblépni” – magyarázta.

 

A visszatérés vagy a visszavonulás felé tart?

Hogy az eltávolodással az éhségét és az F1 iránti szeretetét, valamint a versenyzői önbizalmát fogja-e visszanyerni, mint ahogyan tervezi, vagy éppen rájön, hogy az F1 nélkül is van élet, azt most talán még ő sem tudja. Ahogy azt sem, hogy a kihagyott szezon után megnyílik-e majd előtte újra az F1 kapuja.

Alighanem az elszakadás vágya volt az, ami a Red Bull felé vitte. Hogy a Mercedesnél mit kínáltak számára, azt nem tudni, ám nem kizárt, hogy nagyobb elköteleződést vártak volna tőle tartalékversenyzőként. És talán az is ellenérv volt, hogy Lewis Hamiltonnak és George Russellnek biztosnak tűnik a helye a csillagosoknál hosszabb távon. A Red Bullnál Sergio Péreznek 2024 végéig szól a szerződése, és Christian Horner csapatfőnök Abu-Dzabiban egyértelművé tette, ha Ricciardo vissza is tér, nem azért szerződtetik, mert hosszú távon Pérez helyére ültetnék. Állította, a mexikóinak biztos a helye a következő két szezonra.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

Ricciardo tisztában van vele, hogy nincs garancia a visszatérésére és arra, hogy még valaha teljes értékű F1-es versenyző lesz. Ennek megfelelően is állt oda a rajthoz Abu-Dzabiban. „Próbáltam nem érzelgősködni. Nem biztos még”

„Talán ez volt az utolsó versenyem, talán nem, és még vár rám verseny. Nem szeretném, ha elragadnának az érzelmek, a nosztalgia és hasonlók.”

„Csak próbáltam összeszedett maradni, magamba szívni mindent, megbecsülni, de közben fókuszálni az ötvennyolc körös versenyre” – magyarázta.

Hozzátette, reményei szerint dühösen és mérgesen fogja nézni 2023-ban az első versenyt. Az F1 még nem lezárt ügy számára. Jövőre dőlhet el, hogy az újranyitás vagy a lezárás felé közelít-e inkább.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

További tartalmak