Musorujsag
Élő Eredmények
×

Binotto: Sosem ígértük, hogy bajnokok leszünk. Nem állunk készen

Binotto: Sosem ígértük, hogy bajnokok leszünk. Nem állunk készen

Motorsport, The Race
Messze volt a Ferrari az idei világbajnoki címtől. Talán messzebb, mint az autója. Mattia Binotto szerint azonban így is célt értek – mert év elején alacsonyabbra helyezték maguk előtt a lécet.

Nem véletlenül jelentette ki Max Verstappen az Ausztrál Nagydíjon történt kiesése után, hogy aligha fogja már megfordítani a bajnokságot. Három futamból a másodikat adta fel akkor, és a több mint harminc pontos hátrányát annak tükrében érezte behozhatatlannak, hogy akkoriban a Ferrari autója tűnt a leggyorsabbnak, ráadásul az és a vörös csapat is hibátlanul működött addig. Hogy mi jött utána, azt mindenki tudja: motorhibák, stratégiai hibák, év végére pedig már a fejlesztési versenyben is lemaradt a Scuderia.

Charles Leclerc már csak ezért is tudott nagyon örülni a múlt vasárnapi szezonzáró után annak, hogy megszerezte a bajnoki második helyet, valamint hogy a Ferrari végre egy hibátlan versenyt produkált, nyerő taktikával. Erre Mattia Binotto csapatfőnök is büszke volt, aki még azt is kiemelte, hogy nem kis nyomás mellett teljesítettek ilyen jól, hiszen a hétvége előtt felröppent a hír, hogy leváltják őt. „Jó volt látni, hogy a csapat ennyire rugalmas volt, és az egyik versenyzőt egy kiállásra állította, a másikat kettőre, és a legtöbbet hozta ki a versenyből.”

„Ez nagyszerű a csapatnak, nagyszerű a stratégáknak, nagyszerű hétvégét produkáltunk. A második hely egy egész szezon eredménye, nem csak egy versenyé. Jó munkát végeztünk.”

„A Red Bull beetetése a kiállással helyes döntés volt. Örülök a csapatnak. Amikor a Ferrari követ el hibákat, mindig sok kritikát kap, de tudjuk, hogy ezek a fickók is képesek nagyon jól csinálni”

– állapította meg, azt is kiemelve, a pénteki gumikezelési gondok után helyrepofozták az autójukat vasárnapra.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Akár beetették a Red Bullt, akár nem (Christian Horner szerint kényszer volt Sergio Pérez két kiállása, mert a mexikói autója gyorsan falta a gumikat), 2022 ettől még nem a Ferrari stratégiai mestermunkáiról marad emlékezetes. És második hely ide vagy oda, nem is vonul be igazi sikerévként a csapat történetébe. Elvégre ez volt az a szezon, amelyben Max Verstappen ellenük döntött rekordot és nyert meg a 22-ből 15 futamot…

Binotto szerint azonban minden relatív. Nem tagadta, hogy még sok a hiba és hiányosság a Ferrarinál, ám emlékeztetett arra, hogy év elején csak annyi volt a céljuk, hogy visszatérjenek az élmezőnybe, ami sikerült is.

„A csapat sokat erősödött 2020 és 2021 után. Azok voltak a legnehezebb és legsötétebb évek. Senki sem fogadott volna rá, hogy ilyen erősek leszünk idén, az új korszakban. Ez volt a célunk.”

„Azt mondtuk, versenyképesek akarunk lenni, de sosem ígértük azt, hogy bajnoki címet szerzünk. Idén kiderült, hogy még nem vagyunk elég érettek, nem készültünk fel a győzelemre. Ez tény. Elkövettünk hibákat bizonyos hétvégéken, de sikerült továbbfejlődnünk.”

„Versenyképesnek lenni és nyerni két különböző dolog. Még meg kell tennünk pár lépést. Ennek ellenére a csapat jól dolgozott a nehéz helyzetekben, és most is bizonyított” – értékelt a szakember.

Fotó: XPB

Hozzátette, noha a Red Bull elhúzott tőlük a második félévben, így is megragadtak az élmezőnyben, ami az előző két szezon után ugyancsak előrelépés. „Jó helyezésekért harcoltunk a huszonkettedik versenyen, és ez a legnagyobb eredmény, mert ez azt jelenti, hogy versenyképesek voltunk, és nemcsak az év elején, hanem a legvégén is. Senki sem számított erre. A szezon során harcoltunk, a végéig. Voltak csúcspontjaink és hullámvölgyeink, voltak versenyek, amiken nem voltunk elég jók, és ezt felül fogjuk vizsgálni. De a második helyeknél nekem fontosabb, hogy a huszonkettedik versenyen még mindig a jó pozíciókért harcoltunk.”

Kérdés, hogy John Elkann Ferrari-elnök is ilyen szemszögből értékeli-e a csapat 2022-es produkcióját…

Borítókép: Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak