Musorujsag
Élő Eredmények
×

F1-es kereseti lista: Verstappen 9 év után letaszította Hamiltont az élről

F1-es kereseti lista: Verstappen 9 év után letaszította Hamiltont az élről

Forbes
A Forbes amerikai üzleti lap szerint Max Verstappen idén többet kereshetett a címvédéssel, mint az évek óta a kereseti listát vezető Lewis Hamilton.

Rekordokat és újabb világbajnoki címet hozó év volt 2022 Max Verstappen számára. És anyagi szempontból is sikerév lehetett neki az idei. Az amerikai Forbes című lap szerint annyira, hogy az idei fizetési lista élére is ugrott vele.

Az üzleti lap becslései szerint Verstappen idén nagyjából 60 millió dollárt kereshetett a címvédésének és győzelmeinek köszönhetően, és ezzel a vonatkozó listát évek óta uraló Lewis Hamilton elé ugrott. A lap rangsorában legalábbis biztosan. Náluk Hamilton 2013 óra vezette a listát, ám idén szerintük „csak” 55 millió dollárt keresett, és ezzel a második helyre szorult.

A lap Verstappen alapfizetését 40 millió dollárra becsüli, a további 20 milliót bónuszok formájában kapta. Hamiltonnak eközben 55 millió az alapbére, és semmilyen bónuszt nem kapott a nyeretlenül zárt szezonjában.

A lista harmadik helyén Fernando Alonso áll, aki 30 millió dolláros alapfizetéssel került a többiek elé. Sergio Pérezt előzi meg, aki a lap szerint 10 millió dolláros fizetést kap a Red Bulltól, és mellé idén 16 milliós bónuszt. A bajnokságban előtte végző Charles Leclerc eközben 5. lett, 12 milliós alapbérrel és 11 milliós bónusszal.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

A rangsort és különösképpen a közölt összegeket azért nem árt fenntartásokkal kezelni. Az utóbbi években egyre több kereseti lista jelenik meg a Forma–1-es mezőnyről, és beszédes, hogy ezek számai között sokszor hatalmas eltérések vannak. Ez annak köszönhető, hogy a szerződések részleteiről csak nagyon kevesek tudnak, így mindenki becslésekkel kalkulál.

Az mindenesetre köztudott, hogy a Red Bull általában kisebb alapfizetést biztosít a versenyzőinek, és inkább az eredmények után járó bónuszok formájában szereti díjazni őket. Verstappen ugyanakkor a télen aláírt, 2028-ig szóló megállapodása keretében komoly fizetésemelést kaphatott.

A Forbes a saját listáját a Formula Money elemzőjével együttműködve, gazdasági dokumentumokra, jogi beadványokra és az ágazatban dolgozó bennfentesektől kapott információkra alapozta.

Az F1-esek 2022-es kereseti listája a Forbes szerint (dollárban):

  1. Max Verstappen 60 millió (40 millió alapbér, 20 millió bónusz)
  2. Lewis Hamilton 55 millió (55 millió alapbér, 0 bónusz)
  3. Fernando Alonso 30 millió (30 millió alapbér, 0 bónusz)
  4. Sergio Pérez 26 millió (10 millió alapbér, 16 millió bónusz)
  5. Charles Leclerc 23 millió (12 millió alapbér, 11 millió bónusz)
  6. Sebastian Vettel 17 millió (15 millió alapbér, 2 millió bónusz)
  7. Daniel Ricciardo 17 millió (15 millió alapbér, 2 millió bónusz)
  8. Carlos Sainz 15 millió (8 millió alapbér, 7 millió bónusz)
  9. Lando Norris 11 millió (5 millió alapbér, 6 millió bónusz)
  10. George Russell 10 millió (3 millió alapbér, 7 millió bónusz)
Borítókép: Lewis Hamilton, George Russell, Sergio Pérez, Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak