Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Sokat nevettünk” – versenyzők meséltek az F1-es mezőny közös vacsorájáról

„Sokat nevettünk” – versenyzők meséltek az F1-es mezőny közös vacsorájáról

Racefans, Autosport
Egységesebbnek érzik a jelenlegi F1-es mezőnyt a versenyzők, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Az abu-dzabi közös vacsoráról, a sztorizásról, a sok nevetésről és a nem várt felismerésekről meséltek.

Hat éve volt ilyen utoljára. A Forma–1-es versenyzők legutóbb 2016-ban Sanghajban jöttek össze egy olyan közös vacsorára, amilyet a múlt heti szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj csütörtökjének estéjén rendeztek a visszavonuló Sebastian Vettel tiszteletére. Az estéről a versenyzők lelkesen posztolgatták a közös fotókat, és jelezték, nagyon jól érezték magukat a társakkal. A hétvége során aztán részletesebben is beszéltek a történtekről.

A közös vacsora ötlete Lewis Hamiltontól jött. „Igazán fontosnak éreztem, ezért Mexikóban megkérdeztem, hogy nyitottak-e rá, hogy együtt, mindannyian adjunk egy búcsúvacsorát Sebnek. Évek óta  nem volt ilyen, Kína óta” – magyarázta a hétszeres világbajnok.

Elárulta, az este folyamán Vettel beszédet is mondott.

„Ez volt a legjobb este. Mind sokat nevettünk, nagyszerű sztorik hangzottak el, Seb pedig egy nagyszerű vezető is. Remek beszédet mondott. Próbálta átadni az évek során szerzett tapasztalatait, főleg a fiataloknak, a jövő szempontjából.”

„Aztán jött ez a fotó, és szerintem nagyobb volt a harmónia a versenyzők között, mint valaha, vagy mint hittem volna. Talán nem a történelemben, mert láttunk a múltból képeket hasonlókról, sok-sok évvel ezelőttről, de az elmúlt tizenöt évet tekintve mindenképp.”

A világhálón jelentek meg fotók arról, hogy mi volt az ülésrend a vacsorán, és egyesek ezek alapján még kapcsolati elemzésekbe is belementek. Alexander Albon ugyanakkor rámutatott, semmiféle koncepció nem volt. „Aki megérkezett, leült. Nem volt semmiféle székfoglaló játék. Mi érkeztünk elsőként Nickyvel (Nicholast Latifi). Öt percet késtünk, de mi voltunk az elsők, és húsz percet vártunk, szóval egymás mellé ültünk.”

„Mindenki jó barátságban volt, nem voltak nagy rivalizálások, talán csak pár. De összességében nagyon jól kijövünk. Szerintem többet látjuk egymást, mint valaha, hiszen annyi futam van, és általában egy gépen utazunk, szóval sok időt töltünk együtt. Többet látjuk egymást, mint a családunkat, szóval jó a hangulat az egész rajtrácson” – mondta Albon.

Fotó: Alexander Wurz/Twitter

Max Verstappen is jól érezte magát. „Sokat nevettünk, mindenkivel. Van egy WhatsApp-csoportunk is, és azt mondtuk, hozzuk ezt össze Abu-Dzabiban csütörtök este. Mindenkinek volt egy kis ideje, mindenki jól érezte magát, és klassz volt. Persze nem mindenki érkezett időben, ezért üldögéltünk egy keveset. De amikor mindenki jól érzi magát, megy a körbejárkálás az asztal körül.”

Miközben többen már a 2016-os kínai vacsorán is részt vettek a jelenlegi mezőnyből, sokaknak ez volt az első ilyen élményük az F1-ben. Lando Norrisnak is.

„Nekem ez volt az első ilyen alkalmam, és klassz volt. A motorsport világában nősz fel, és szinte kényszerítenek arra, hogy ne szeressétek egymást. Mindig inkább ellenségeknek tartod őket. Egészen más érzés volt ott ülni, és a versenypályától távol beszélni a többiekkel, távol a versenyzéstől. Klassz volt. Olyanokkal beszélgettem, akikkel szinte soha előtte”

– mesélte a mclarenes.

Csapattársa, Daniel Ricciardo szerint szükség van az ilyen rendkívüli alkalmakra, amik kicsit fel is nyitják a szemüket. „Most volt egy jó kifogásunk: Seb. Egyfajta búcsú volt ez tőle. De klassz, hogy mind egy teremben voltunk, távol a versengéstől. Sok a közös bennünk, talán több, mint hinnénk. Szóval klassz volt, élveztük egymás társaságát, és nem igazán beszéltünk a versenyzésről, sem a versengésről. Úgy éreztem, egy kicsit jobban megismertük egymást a pályán kívül.”

George Russell egyetértett. „Nagyon jó móka volt. Talán jobb is, mint amire számítottunk. És lényegében megállapítottuk, hogy gyakrabban kéne ilyet csinálnunk. Annyira mozgalmas a szezon, és annyira nagy a versengés, hogy néha vissza kell lépned és csinálnod kell valami normális dolgot, például együtt elmenni vacsorázni. És még csak nem is beszéltünk a versenyzésről, csak jól éreztük magunkat.”

„Csak húsz F1-es versenyző van a világon, és csak ennyien értik, hogy min megyünk keresztül. Különleges osztozni valami közösben, ami mind közelebb hoz minket egymáshoz. De amikor a sisak felkerül, akkor a sisak felkerül” – mondta a Mercedes fiatalja.

Fernando Alonso korelnökként, 20 F1-ben töltött év során sok mindent megélt már a sportban. Felmerült, a régi nagyokról nemigen lehetett elképzelni, hogy ilyen módon összejöjjenek. A spanyol nem foglalt állást arról, hogy jobb vagy rosszabb-e a mostani helyzet a mezőnyben.

„Amikor kezdtem a pályafutásomat, Jos Verstappen volt a mezőnyben, most Max. Egyszerűen más. A régi generációnál nagyobb volt a tisztelet, ennél a fiatalabb, közösségi médiás generációnál kisebb. Korábban nagyon erős karakterei voltak a Forma–1-nek, DC (David Coulthard), Mika (Häkkinen), Michael (Schumacher). Tudtad, hogy ki kicsoda. Ma egy kicsit barátságosabb, de más módon. Nem mondom, hogy ez hamis, de mindenki fiatalabb, barátságosabb. Korábban más volt.”

„Mindenesetre tetszik, ami most van. élvezetesebb. Mindenki fényképeket készít, de ezzel óvatosnak kell lenni, mert nem kaphatsz el rossz pillanatot, ami bejárja a világot. Ettől eltekintve viszont jó móka volt”

– mondta a spanyol, aki egy 2013-as hasonló összejövetelről is megosztott egy fotót később.

Többen is megjegyezték, rendszeresíthetnék az efféle vacsorákat. Hamiltonnak azonban a jó hangulaton túl más miatt is fontos ez a fajta összetartás. Sebastian Vettellel az elmúlt években próbálta meggyőzni a fiatalabb társakat arról, hogy hozzájuk hasonlóan használják ki a sportban szerzett népszerűségüket, és álljanak ki a jónak érzett ügyek mellett. Ahogy Vettel a búcsúfutama után tette, úgy Hamilton a vacsora kapcsán is kiemelte, szeretné, ha a fiatalabbak követni kezdenék a példájukat.

„Utána mind azt mondtuk, hogy csináljuk ezt folyamatosan! Talán évente megtehetnénk. Talán az év során még hozzátehetnénk pár ilyen alkalmat. Mindenesetre a GPDA-val sokat tehetünk, egységes csapat vagyunk. Felelősségünk van, egy komoly platform áll a rendelkezésünkre, és mindannyiunknak közösen. És ez biztató. Kollektíven sokat tehetünk olyan dolgokért, amikért az F1-nek tettekkel kell kiállnia. Sok mindent csinálunk a fenntarthatóság és hasonló dolgok terén, és tennünk kell azért, hogy a lehető legjobban csináljuk. A GPDA-nak ebben lehet szerepe” – állapította meg a vacsora ötletgazdája.

További tartalmak