Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több Pirelli teszt is lesz a télen

Több Pirelli teszt is lesz a télen

Pirelli
A Pirelli bejelentette, több gumitesztet is rendez a 2023-as szezon előtt az idei versenygépekkel. Ezeken a gyakorlásokon – melyeken a száraz és a nedves abroncsokat is pályára akarják vinni – öt csapat fogja segíteni az olaszok felkészülését.

A szezon utolsó csoportos tesztjét (melyen minden jelenlegi F1-es alakulat részt vett) a szezonzáró után rendezték Abu-Dzabiban, a Pirelli viszont nemrég jelezte, több olyan gyakorlás is lesz még, melyen pályára gurulnak a 2022-es autók, igaz, ezeken egy-egy alakulat önállóan fog adatokat gyűjteni a jövő évi abroncsokról.

A tíz versenycsapatból öt jelezte, hogy részt vesz a decemberben és februárban rendezendő gumiteszteken. A Pirelli főmérnöke, Simone Berra ezzel kapcsolatban megjegyezte, mindenkit felkerestek, de csak a mezőny felétől kaptak konkrét visszajelzést.

A szakember kiemelte, a lehető legtöbb adatot szeretnék gyűjteni a vizes és a köztes abroncsokról, miután 2022-ben több kritika is érte ezeket (a pilóták szerint a teljesen esős abroncsok kevés vizet szorítanak ki, így nehezítve a versenyzést a nedves pályán). A száraz pályás keverékekkel eközben már a 2024-es fejlesztésekhez is gyűjtenek majd információkat.

Fotó: XPB

Noha van egy előre meghatározott menetrend, Berra megjegyezte, a Pirelli rugalmasan áll majd az időjárási viszonyokhoz, és abban az esetben rögtön a köztesek/vizesekre vált, ha a körülmények ezt kívánják majd meg.

Ami a teszteket illeti, a sort az Alfa Romeo nyitja december 3. és 4. között a Paul Ricard-versenypályán nedves és köztes abroncsokkal. Két nappal később a Ferrari jön a fioranoi pályán, szintén a köztesekkel és a vizesekkel. Az utolsó 2022-es tesztet az Alpha Tauri teljesíti december 14. és 15. között Portimaóban. Itt a száraz gumikat fogják használni.

Januárban nem lesz teszt, február első négy napján viszont újraindul a munka Paul Ricardon. Az első két napon a Mercedes tesztel a száraz abroncsokkal, majd az Alpha Tauri jön a vizesekkel. Végül február 7. és 8- között az Aston Martin és a  Mercedes teszteli a száraz gumikat Jerezben.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak