Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Ilyen az F1” – Hülkenbergnek nincs lelkiismeret-furdalása Schumacher miatt

„Ilyen az F1” – Hülkenbergnek nincs lelkiismeret-furdalása Schumacher miatt

Motorsport-Total
A Forma–1-ben farkastörvények uralkodnak, így Nico Hülkenberg nem engedheti meg magának, hogy sajnálja az általa kitúrt Mick Schumacher.

A 2023-as szezonnak is egy német versenyzővel vág neki a Haas csapata, ám azt már nem Mick Schumachernek, hanem Nico Hülkenbergnek hívják. Új szerzeményük három év kihagyás után tér vissza a Forma–1-be. Elmondása szerint csak idén döbbent rá arra, hogy még mindig szeretne a királykategóriában versenyezni, és amikor ezt érezte, ő maga vette fel a kapcsolatot a Haasszal, mert látta, hogy Schumacher helyzete meglehetősen bizonytalan.

A puhatolózást egyre komolyabb tárgyalások követték, és bár Schumacher a nyár közepén szépen javult, ami kicsit elbizonytalanította a Haast, Günther Steinerék végül mégis Hülkenberg mellett tették le a voksukat. A végső döntésüket valamikor Brazíliában hozhatták meg, Schumachert pedig csak az évzáró Abu-dzabi Nagydíjat megelőző szerdán értesítették arról, hogy nem számítanak rá tovább, így a németnek már esélye sem volt új ülést találni, hiszen addigra minden hely elkelt.

Hogy ő tett keresztbe honfitársának, amiatt nem érez lelkiismeret-furdalást.

„Nem. Ez a Forma–1 velejárója. Mind a pályafutásunkért küzdünk. Sok versenyzőt cserélnek le egy rutinosabbra. Hogy két évvel több-e, vagy tízzel, az nem számít. Ilyen a Forma–1. Amikor versenyzel, a teljesítményeddel kell meggyőznöd a csapatot. És ha nem teljesítesz, a csapat lecserél. Ez így megy a mérnököknél, de minden egyes dolgozó esetében is. Újra és újra megtörténik”

– festett képet az F1 farkastörvényeiről.

Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT)

Sebastian Vettel visszavonulása után Hülkenberg lesz az egyetlen F1-es képviselője Németországnak, amely Hülkenberg első évei idején még 6-8 versenyzőt is adott a sorozatnak. Ezt ő azonban nem tekinti nyomásnak.

„Most egy világhíresség vagyok Németországban, és ilyen még nem volt” – mondta nevetve. „Komolyra fordítva: teljesen mindegy, milyen nemzetiségű vagy, amikor lecsukod a sisakrostélyt. Németország a múltban nagyon hozzá volt szokva a sikerekhez. Talán egy kicsit elteltek, és talán a németeket most kevésbé érdekli ez” – jegyezte meg, hozzátéve, érzése szerint hazájából nem áramlik elég pénz a sportágba, mert csökkent az érdeklődés. „De természetes, hogy egyes nemzeteknél megfigyelhető egyfajta ciklikusság” – tette hozzá.

Schumachernek az elmúlt két szezonban nem volt éppen harmonikus a kapcsolata a szókimondó Günther Steinerrel. Hülkenberg azonban nem aggódik új főnöke sajátos stílusa miatt. „Egy külön karakter. Pont, mint én!” – kommentált.

Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT)

Hülkenberget arról is kérdezték, számít-e arra, hogy a visszatérése hasonlóan sikerül, mint új csapattársáé, Kevin Magnussené idén, aki sokak szerint jobb lett, mint előtte volt.

„Igen és nem. Előtte is profin viszonyultam a dolgokhoz, és mindent beleadtam. De a sportban sokat számít a fej. Frissnek kell lenned, boldognak, megfelelő szemléletmóddal. Ez hozza meg a szükséges önbizalmat.”

„Amikor belekerülsz egy örvénybe, amiben ez nincs meg, akkor nehéz lesz. Olyankor jönnek a kellemetlen kérdések, és ez lefelé húz ebben az örvényben. Ha egy ideig távol voltál, újra friss leszel. Ez jó és egészséges érzés” – magyarázta a német.

Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT)

További tartalmak