Musorujsag
Élő Eredmények
×

Red Bull: A leggyorsabb módja a népszerűtlenné válásnak, ha folyton nyersz…

Red Bull: A leggyorsabb módja a népszerűtlenné válásnak, ha folyton nyersz…

Planet F1, Sky Sports
Amennyire dominált a Red Bull, annyira viharos volt a szezonhajrája. A pályán kívüli támadásokban Christian Horner szerint komoly szerepet játszott az ellenfelek irigysége.

Ha csak a bajnoki pontállás alakulását vesszük, lényegesen nyugodtabb volt a Red Bull 2022-es szezonja, mint a 2021-es. Ahelyett, hogy pontegyenlőséggel érkeztek volna a mindent eldöntő utolsó futamra, akkora volt a pontelőnyük, hogy már négy futammal a vége előtt mindent eldöntöttek. Max Verstappen bevallása szerint már Franciaországban érezte, hogy meglesz a címvédése. Ehhez képest a szezonhajrában a Red Bull ugyanúgy éles vitákban és kellemetlen helyzetekben találta magát, mint egy évvel korábban.

Az év során vádolták őket azzal, hogy trükköztek a padlólemezükkel, aztán jött a végül büntetést hozó költségvetési szabálysértésük, Max Verstappen megtagadott brazíliai csapatutasítása, mexikói Sky-bojkottja, és az egyre gyakoribb füttyszó a lelátóról – például Verstappen abu-dzabi győzelme után is.

Miközben az eredmények szempontjából a mostani volt a Red Bull csúcséve, a csapat és bajnoka népszerűsége nem feltétlenül szárnyalt ilyen magasan. Christian Horner csapatfőnök szerint ebben azonban a rajtuk fogást nem találó ellenfeleknek is komoly szerepük volt.

„Mindig tanulsz. És valakinek valamikor lesz gondja. Minél magasabbra emelkedsz, annál élesebbek a kések, és mi ezt tapasztaltuk meg idén. A leggyorsabb módja annak, hogy népszerűtlené válj ebben a paddockban, ha nyersz, mégpedig folyamatosan…”

„Mi egy energiaital-gyártó leányvállalata vagyunk, gyártók ellen versenyzünk, történelmi márkák ellen, és természetesen egyes ellenfeleknek ez kényelmetlen” – nevezte meg a brit az őket érő támadások egyik okát.

Christian Horner (Fotó: Red Bull)

Szerinte nincs abban semmi szokatlan, hogy egy ilyen kiemelkedő évben célponttá váltak.

„A pályán kívül folyamatosan céltábla volt a hátunkon idén. Mi egy versenycsapat vagyunk, nem egy politikai mozgalom, és a versenyzésre összpontosítunk. Keményen versenyzünk, feszegetjük a határokat, ami egy versenycsapat feladata, ha sikeressé akar válni. És mi mindig így álltunk hozzá, ez működött nálunk.”

„Élvezzük a versengést. Van, hogy nehéz volt idén, de sajnos ilyen a Forma–1. Minden versennyel tanulsz. Mi megtanultuk ebben a szakmában, hogy sosem számíthatunk csendes életre, főleg, ha az élen vagyunk. Sosem váltunk önelégültté a győzelemtől, minden eredményt élvezünk, minden győzelmet, minden pillanatot, mert annyira nehéz elérni. Akár a költségplafonról, akár a versenyzőkről van szó, mindig van mit tanulni.”

Bár a legfőbb ellenfelük ezúttal nem a Mercedes volt, a Red Bullt idén így is a csillagosok támadták a legerőteljesebben. A 2022-es szezonját elszúró csapat minden politikai fegyverét bevetette, hogy vissza tudja küzdeni magát az élmezőnybe, és riválisuknak ez nyilvánvalóan nem tetszett. A padlólemezekre vonatkozó idei és 2023-as szigorítás, de a költségvetési plafon átlépése kapcsán is erőteljes Mercedes-lobbit sejtettek a háttérben.

Fotó: Red Bull

Horner a Sky Sportsnak nyilatkozva megjegyezte, át tudják érezni, milyen volt idén a nyolc évig veretlen Mercedesnek tehetetlenül nézni, hogy ezúttal nem volt esélye a bajnoki címre.

„Mi is éreztük ezt a fájdalmat a dominanciánk után, 2013 után. 2014-ben a szabályváltozásokat követően sehol sem voltunk. De tovább hittünk magunkban. Továbbra is a célodra kell összpontosítanod. És sokan, akik nálunk dolgoznak most, 2013-ban is itt dolgoztak. Sok új ember is csatlakozott közben. Mindenki a kihívásra összpontosított, a célra, hogy újra nyerő helyzetbe kerüljünk. Tavaly ez sikerült, és idén még messzebb jutottunk. Nyolc hosszú év után nyertünk újra konstruktőri bajnokságot, ami bizonyítja, milyen elszántak voltunk, és mennyire hittünk” – utalt vissza arra, milyen hosszú utat jártak be a következő konstruktőri címükig.

Borítókép: Fotó: Red Bull

További tartalmak