Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sajtó: Binotto lemond a Ferrari csapatfőnöki posztjáról, küszöbön a bejelentés

Sajtó: Binotto lemond a Ferrari csapatfőnöki posztjáról, küszöbön a bejelentés

Corriere della Sera, La Gazzetta dello Sport
Olaszországi sajtóhírek szerint hamarosan hivatalossá válik, hogy távozik a Ferrari csapatfőnöki pozíciójából Mattia Binotto.

Már a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj hetében felröppentek a hírek Olaszországban, hogy Mattia Binotto nélkül vág neki a Ferrari a 2023-as szezonnak. A csapat előbb a kiadott közleményében, majd a záróhétvége során is alaptalan pletykának nevezte a csapatfőnök leváltásáról szóló híreket, ám Binotto azt elismerte, hogy a sorsáról nem ő, hanem a márka elnöke, John Elkann dönt.

Az olasz lapok a csapat kommunikációjától függetlenül biztosra vették, hogy sor kerül Binotto leváltására – pénteken pedig már arról jelentek meg cikkek, hogy csupán órák kérdése, és a Ferrari bejelentést tehet a szakításról.

A Corriere della Sera és a La Gazzetta dello Sport is úgy tudja, hogy a végleges döntés már megszületett, Binotto elhagyja a csapatot. „Hamarosan jön a csapatfőnök hivatalos lemondása és búcsúja” – írta az előbbi lap. „Ferrari-Binotto: vége. Jön a csapatfőnök lemondása” – hirdette utóbbi portál.

Mindkét lap úgy értesült a forrásaitól, hogy akár már pénteken sor kerülhet a hivatalos bejelentésre. A Corriere arról számolt be, hogy már csak a válás részleteit kell tisztázniuk a feleknek. Az erről szóló híreket szerintük a Charles Leclerc-hez tartozó személyek köréből szivárogtatták. Egy ideje beszédtéma, hogy a monacói az idei csalódások miatt nincs túl jó viszonyban Binottóval.

Mattia Binotto (Fotó: XPB)

A bizalomvesztés viszont nem csak a versenyző irányából tapasztalható. A Gazzetta szerint az elnökség és Binotto között már év elején érzékelhető volt némi feszültség, amikor John Elkannék feltűnően hallgattak, miután a Ferrari győzelmekkel indította az évet. Elkannékról az is tudható, hogy keresték a lehetséges utódjelölteket.

Andreas Seidl lehetett az egyik első számú kiszemeltjük, aki a pletykákat gyanúsan nem egyértelműen „cáfolta”, amikor Abu-Dzabiban erről kérdezték. „Van munkám, amit szeretnék elintézni a McLarennél. Még több évre el vagyok kötelezve ide” – mondta a német, hozzátéve: „Az ilyen spekulációkban nem kívánok részt venni. Boldog vagyok a munkámmal a McLarennél, sok elintéznivalóm van még itt. Egy szép utazás ez számunkra, erre összpontosítom minden energiámat.”

A Corriere szerint Binotto is érzékelte, hogy Elkann már nem bízik benne, ezért ő döntött úgy, hogy lemond a csapatfőnöki pozícióról. Binotto szerződése a lap szerint 2023 végén járt volna le, ám a szakember Abu-Dzabiban bizonyos barátainak állítólag már arról beszélt, hogy nagyon belefáradt ebbe a munkába, mert nehéz helyzetben van a cégen belül.

Utódként a múlt héten még az Alfa Romeo jelenlegi csapatfőnökét, Frédéric Vasseurt emlegették, ám a Corriere della Sera most egy másik nevet is bedobott: szerintük megbízott igazgatóként akár a Ferrari cég ügyvezető igazgatója, Benedetto Vigna is átveheti a sportrészleg irányítását.

A találgatások szerint Leclerc Vasseur érkezését támogatná, mivel jól ismeri a franciát a sauberes első F1-es évéből és az F1 előttről.

Mattia Binotto és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Leclerc állítólag szeretné, ha hasonló támogatást kapna a Ferraritól, mint Max Verstappen a Red Bulltól, és ezt Vasseur meg is adhatná neki. Ennek kapcsán beszédes volt egy nemrég, a francia L’Équipe-nek adott interjúja, melyben a házon belüli vezér státuszról kérdezték. „Személy szerint erre nincs ráhatásom. Inkább arra koncentrálok, amit én irányítok, és ez a vezetés” – felelte.

Megkérdezték, fog-e ilyesmit kérni: „Az ilyesmit csapaton belül intézem, amennyiben szükségét érzem” – felelte. A következő kérdés az volt, érzi-e szükségét. „Az én feladatom, hogy a lehető legjobb munkát végezzem. És ha így lesz, akkor a csapat felém fog húzni.” A kérdező ezek után megjegyezte, érezhetően nem szeretne felelni erre a kérdésre, mire Leclerc nevetve: „Ez a válaszom.”

Hiába a ködösítés, nagyon úgy fest, hogy Binotto sorsa megpecsételődött a Ferrarinál. A vörösöket 1995 óta erősítő szakembert 2019-ben nevezték ki csapatfőnöknek Maranellóban. Azóta a Scuderia belefutott egy motorbotrányba, majd jött két nyeretlen év, amiből a konstruktőri 6. helyet hozó 2020-as 40 éves mélypontot jelentett a csapat életében. Bár Binottónak komoly szerepe volt abban, hogy a gárda idén visszatért az élmezőnyben, a sok hiba és az autó versenyképességéhez mérten szerény eredménysor könnyen lehet, hogy az állásába fog kerülni.

Borítókép: Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak