Musorujsag
Élő Eredmények

Ocon: A munka 98%-át én végeztem, 2-t Alonso

Ocon: A munka 98%-át én végeztem, 2-t Alonso

L'Équipe
Nem esett jól Esteban Oconnak a távozó Fernando Alonsótól kapott nyílt kritikája. A francia állítja, az Alpine-nál már ő végezte a munka oroszlánrészét.

Az előző évekhez képest 2022-ben sikerült előrelépnie az Alpine csapatának. Megszerezték a konstruktőri bajnoki negyedik helyet, összességében kicsit kiemelkedtek a középmezőnyből, hatékonyan fejlesztették az autójukat a szezon során, és közelebb lopóztak az élmezőnyhöz. Ehhez képest teljesen más hangulat lengte körül őket a szezon hajrájában.

Az Aston Martinnal 2023-ra nyáron aláíró Fernando Alonso a távozása tudatában egyre többször és egyre keményebben bírálta a francia csapatot, melynek komoly gondjai voltak idén a megbízhatósággal. Miközben a vezetők hangoztatták, hogy tudatosan vállaltak kockázatot az erőforrásukkal a teljesítmény javítása érdekében, Alonso a sorozatos kiesései miatt az utolsó nagydíjakon „felkészületlennek” nevezte az Alpine-t, és alig várta, hogy szabaduljon tőlük.

A brazíliai két ütközésük után emellett csapattársát, Esteban Ocont is kikezdte. Míg korábban csak élcelődött azon, hogy a jóval kevesebb műszaki gonddal szembesülő csapattársa azzal henceg, hogy jobban áll nála a pontversenyben (végül le is győzte őt), Interlagosban kijelentette, Ocon a korábbi csapattársaival is rendszeresen ütközött a pályán, és az együtt töltött két szezonjuk során ő volt az, aki próbálta megelőzni az ütközéseket.

Ocon a francia elismerte, nem tetszettek neki Alonso megnyilvánulásai.

„Természetesen csalódtam a nyilatkozataiban, amiket a sajtónak adott, miközben csapaton belül nem mondott ilyesmit. Nem is volt semmiféle vitánk erről. Jobban szeretem, amikor az ilyesmi magunk között marad, és szemtől szemben hangzik el.”

– idézte Ocont a L’Équipe.

Esteban Ocon és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Az egyszeres futamgyőztes – aki 2021-ben még ódákat zengett az Alonsóval ápolt kapcsolatáról, és azt mondta, nem igazak a spanyol nehéz természetéről szóló híresztelések – arról is beszélt, hogy érzése szerint igazságtalanul aránytalan hányadot kellett vállalnia az Alpine-on belüli munkából.

Én továbbra is tisztelni fogom őt azért, amit a pályán nyújt, a bajnoki címeiért, azért, hogy ilyen motivált ennyi idősen. De jó, hogy az Aston Martinhoz megy, és megyünk tovább a magunk útján.”

„Őszintén szólva a munka kilencvennyolc százalékát én végeztem el, és ő csak kettőt. Túl voltam terhelve. Én végeztem minden szimulátoros fejlesztést, marketingtevékenységet…”

– panaszkodott Ocon. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a 2021-ben két év kihagyás után visszatért Alonsónak voltak bizonyos kiváltásai a szerződésében.

Az Alpine Alonso távozásával Pierre Gaslyt szerződtette 2023-ra, aki ugyancsak érdekes párost alkothat Oconnal, hiszen gyerekkori rivalizálásuk miatt igencsak feszült volt a kapcsolatuk. Mindketten állítják, hogy ezen felül tudnak majd kerekedni, és együtt tudnak működni, hogy előrébb vigyék a csapatot. Ocon reméli, hogy Gaslyval más lesz. „Pierre-rel szerintem nagyon jól el fogjuk osztani a munkát, és ez segítség lesz számomra, hiszen így több energiám marad a szezonra, és ez biztosan jobb lesz.”

Az egymással való rivalizálás kapcsán eközben hozzátette: „Én olyan versenyző vagyok, aki alaposan átgondolja, hogy csináljon-e bármi kockázatosat. Tisztában vagyok vele, hogy mi vár ránk, és hogy milyen keményen dolgozik mindenki, hogy lehetőséget adjon nekünk. Nem fogom ezt elrontani csak magam miatt.”

Borítókép: Esteban Ocon és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak