Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb átalakítások a szaúd-arábiai F1-es pályán

Újabb átalakítások a szaúd-arábiai F1-es pályán

Saudi Motorsport Company
A biztonság növelése érdekében a 2023-as versenyre is változtatnak a dzsiddai versenypályán az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj szervezői.

A világ leggyorsabb utcai pályájaként hirdetett dzsiddai helyszín 2021-ben mutatkozott be a Forma–1 programjában. A létesítmény nem teljesen készült el az első versenyre, és a versenyzők a tavalyi hétvégén több problémára is felhívták a figyelmet. A falak közelségében a rendkívül nagy tempó többek szerint azáltal teremtett feleslegesen veszélyt, hogy bizonyos kanyarok és pályaszakaszok beláthatatlanok, így a gyorskörön lévők nem mindig észlelték időben, ha előttük egy lassabb autó tűnt fel.

A szervezők 2022-re végrehajtottak pár változtatást, ám a mezőny tagjait ez sem győzte meg túlzottan, így most bejelentették, hogy 2023-ra több ponton ismét átalakul a versenypálya. Elsősorban beláthatóságot próbálták javítani, így főként falak áthelyezéséről és kerékvetők módosításairól van szó. „A célt a versenyzők kilátásának javítása jelentette bizonyos pályaszakaszokon, valamint a kerékvetők áttervezése, az új F1-es autók miatti új ajánlások szerint, hogy simább, biztonságosabb és még izgalmasabb legyen a verseny” – írták a szervezők.

A legnagyobb változásra a 22-es és 23-as kanyaroknál került sor, ahol döntött kerékvetőket helyeztek el, valamint úgy szűkítettek az ívet, hogy nagyjából 50 km/órával csökkenni fog a tempó.

Több kanyarban rázókőcsíkokat is elhelyeztek, melyekkel az a cél, hogy egy bizonyos íven belül tartsák az autókat az 5-ös, 14-es, 19-es, 20-as és 21-es kanyarokban. A Mick Schumacher idei nagy balesete kapcsán kritizált, az autók aljában komoly kárt tévő acél kerékvetőket is lecserélték a 4-es, 8-as, 10-es, 11-es, 17-es és 23-as kanyarokban.

Fotó: Saudi Motorsport Company

A 14-es kanyarnál a kerítést beljebb tolták 7,5 méterrel, hogy beláthatóbb legyen a törés. Ugyanilyen módosítást hajtottak végre a 20-as kanyarnál is, ahol 5 méterrel került beljebb az ívbelső fal. És a 8-as, valamint a 10-es kanyarokban is a falak módosításával javították a beláthatóságot.

 

Fotó: Saudi Motorsport Company

„Izgatottan változtattunk a nagyszerű pályánkon, miután konzultáltunk az FIA-val, az F1-gyel és a versenyzőkkel” – mondta a Saudi Motorsport Company vezetője, Martin Whitaker. „Az előző két verseny megerősítette, hogy a dzsiddai pálya a világ leggyorsabb, legizgalmasabb utcai pályája, és ezekkel a fejlesztésekkel csak még látványosabb lesz a szurkolók számára, amikor az F1 jövő márciusban visszatér a városunkba. Fontos, hogy minden pálya tanuljon a rajta rendezett versenyekből, folyamatosan a javulás jegyében használja a visszajelzéseket.”

„Hisszük, hogy ezek a változtatások még gyorsabb, még izgalmasabb és – ami legfontosabb – még biztonságosabb versenyeket eredményeznek. Alig várjuk, hogy a világ legnagyszerűbb versenyzői itt csatázzanak a villanyfényben 2023-ban” – mondta a szervező.

A harmadik Szaúd-arábiai Nagydíjat március 19-én rendezik.

Borítókép: Fotó: Saudi Motorsport Company

További tartalmak