Musorujsag
Élő Eredmények
×

Piastri egy barcelonai teszttel folytatja a felkészülést

Piastri egy barcelonai teszttel folytatja a felkészülést

RaceFans
A Spanyol Nagydíjnak otthont adó barcelonai pályán folytatja a McLaren a jövőre debütáló Oscar Piastri felkészítését a 2023-as szezonra. A fiatal ausztrál két napig tesztel majd a csapat 2021-es autójával.

A korábbi Forma–2-es bajnok először egy franciaországi privát teszten dolgozhatott új csapatával, majd lehetőséget kapott arra, hogy az Abu-dzabi Nagydíj után a hivatalos évzáró teszten is pályára guruljon – ezen az aktuális versenyautót vezethette, míg Paul Ricard-versenypályán egy régebbi McLarennel rótta a köröket.

Piastri számára egyébként maga az F1-es autó nem volt új, az év elején ugyanis még az Alpine juniorjaként több alkalommal is lehetőséget kapott arra, hogy a franciák korábbi versenygépeivel teszteljen – ezekkel az alkalmakkal a későbbi debütálásra készítették fel.

Most új csapata, a McLaren is hasonló programot tervez: először egy kétnapos teszt keretén belül küldi pályára Piastrit a 2021-es versenygéppel. A teszt során száraz és esős abroncsokkal is gyakorolt, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtse a 2023-as debütálás előtt. Ami a folytatást illeti, a RaceFans úgy tudja, Piastri januárban és februárban is részt vehet a barcelonaihoz hasonló teszteken.

Oscar Piastri (Kép: McLaren)

Azt, hogy a McLaren komoly felkészülési programot állított össze Piastri számára, a csapatvezető, Andreas Seidl is jelezte már. A német szakember szerint mindent elkövetnek majd, hogy a szabályok adta kereteken belül a lehető legjobban felkészítsék a fiatal pilótát.

Ezt pedig elsősorban a korábbi autókkal végzett tesztekkel tehetik meg, aktuális versenygéppel ugyanis 2023-ban a szezonstart előtt mindössze másfél nap áll majd a rendelkezésére. „Egyértelmű tervünk van azzal kapcsolatban, mit szeretnénk elérni Oscarral a teszten, majd januárban és februárban is, mielőtt pályára lépünk, hogy teszteljünk a 2023-as autóval” – fogalmazott Seidl.

Az ügyvezető, Andrea Stella Piastri eddigi tesztjeivel kapcsolatban kiemelte, fontosnak érzi, hogy kipróbálhatta a 2022-es autót, és reméli, a korábbiakkal szerzett tapasztalatokat is megfelelően fogja hasznosítani. „Felhasználhatja az új autóval szerzett rutint, a régebbivel gyűjtöttet és azokat a tapasztalatokat is, amiket még Daniellel (Ricciardo) halmoztunk fel. Úgy érezzük, eléggé intelligens és tehetséges ahhoz, hogy megtalálja a saját útját ezeket a tapasztalatokat felhasználva” – mondta.

Oscar Piastri (Fotó :XPB)
Borítókép: Oscar Piastri (Kép: McLaren)

További tartalmak