Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ricciardo Norrisról: A kölyök nagyon jó. De hogy olyan-e, mint Verstappen…

Ricciardo Norrisról: A kölyök nagyon jó. De hogy olyan-e, mint Verstappen…

Beyond The Grid
Az együtt töltött két szezonjukban fölényesen legyőzte Daniel Ricciardót Lando Norris, ám az ausztrál szerint még mindig korai lenne megmondani, hogy a brit Sebastian Vettel vagy Max Verstappen szintjén áll-e.

Két nehéz szezon van Daniel Ricciardo mögött. Nehéz, mert nem boldogult a McLaren sajátos vezetési stílust igénylő autóival. És nehéz, mert Lando Norris volt a csapattársa, aki viszont nagyon is jól boldogult minden autóval, amit Woking eddig alá tett! A brit 2021-ben és 2022-ben is a hátán vitte a csapatot, miközben kollégája elveszettnek tűnt, és a következetesen erős teljesítményével csak még drámaibbnak láttatta a nyolcszoros futamgyőztes szenvedését.

Ricciardo 2014-ben azzal robbant be az F1-es elitbe, hogy első nekifutásra legyőzte csapattársként a négyszeres világbajnok címvédőt, Sebastian Vettelt. Később a ma már kétszeres világbajnok Max Verstappen csapattársaként is helyt állt. Ennek kapcsán a Beyond The Grid podcastban feltették neki a kérdést, merné-e Norrist Vettel és Verstappen szintjére emelni.

Lando Norris és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

„Nehéz megmondani, amíg nincs egy élcsapatnál, nincs ott folyamatosan az élmezőnyben. Addig nehéz az összevetés” – jelentette ki Ricciardo. „Nem akarom kisebbíteni őt, de amíg nem nyersz, addig nem látod, hogyan kezeled ezt. Ez az, amikor azt mondom, hogy igen, Lewisnak megvolt az autója, nagyszerű, de akkor is megcsinálta, így is kezelte a nyomást, azt tette, amit mindenki kinézett belőle. Emiatt nehéz lenne az összevetés.”

„De ami a vezetést illeti, igen, a kölyök nagyon jó! Nem tudom, meg tudnám-e mondani, hogy olyan, mint Max Verstappen, ez kicsit nehéz még. De nem fogom azt mondani, hogy nem jó, mert a kölyök jó!”

Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, Ricciardo egyébként éppen a 2014-es áttörést hozó évével vont párhuzamot. Idén egyszer azt nyilatkozta a furcsa McLarennel is boldoguló Norrisról, hogy esetében „a tudatlanság áldás”. Vagyis előny számára, hogy sosem vezetett másfajta autót, nem tudja, milyen egy győztes gép, miközben neki már van viszonyítási alapja, és valahányszor nehézségekkel szembesül, azt kérdezi, miért kell neki egyáltalán ezekkel küzdenie, ha jobb is lehetne.

E megjegyzése kapcsán Ricciardo most kifejtette, miért érzi ilyen szempontból előnyben Norrist. Felidézte, amikor 8 évvel ezelőtt még ő volt ugyanilyen helyzetben a Red Bullnál. „Ez csak beszéd, hiszen nem lettem világbajnok, nem én nyertem 2014-ben, ugyanakkor emlékszem, annyira magabiztos voltam, hogy azt mondtam: ha meglett volna az autóm, világbajnok lettem volna. Azt sem mondanám, hogy ez forma volt, inkább csak önbizalom. Feljebb léptem a nagy csapathoz, a nagyok ligájában voltam, és imádtam. Amikor ilyen közegbe kerülsz, vagy zavarba jössz és túl nagy lesz rajtad a nyomás, vagy csak egyszerűen úgy érzed, hogy ez könnyű, ezért élek. Én így voltam vele.”

Lando Norris és Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

Az elmúlt években szerinte Norris is hasonló lendületben volt. „Határozottan látom ennek nyomait. Ez arról szól, hogy csak jön egy fiatal, és jól megy neki. Amikor fiatal vagy, szinte érinthetetlennek érzed magad. Az én koromban azt mondod, hű, ez fáj. Fiatalon csak mész és mész tovább. Nem akarom öregnek láttatni magam, de amikor fiatal vagy, gondtalan vagy, nincs rajtad akkora felelősség, csak benne vagy, dolgozol, keresztülrágod magad rajta, és azt mondod, igen, csináljuk újra és újra.”

„Látom, ahogyan ő kivirágzott ebben a közegben. Kicsit olyan volt ez, mint Vettellel és velem. Szerintem senki sem számított arra, hogy legyőzöm Vettelt, vagy hogy bárki legyőzi Vettelt. És bár nem tekintem magam Vettelnek, sem négyszeres világbajnoknak, de amikor a McLarenhez mentem, szerintem többen fogadtak volna arra, hogy én győzőm le Landót. És amikor te vagy az esélytelenebb, és elkezded legyőzni az ellenfeled, minden csak még könnyebbé válik, nem kell sok mindenen gondolkodnod.”

Míg Ricciardónak el kellett hagynia a McLarent, Norrisszal kilenc hónapon belül kétszer is hosszabbított a csapat, ami megmutatja, mennyire hisznek benne. A kérdésre, a McLaren már Norris csapata-e, Ricciardo beszédes választ adott. „A rövid válasz: igen. De nem akarom ezzel azt mondani, hogy mindent érte tettek, és nem értem. Igen, összenőtt a csapattal, már kiismeri magát, bizonyította a gyorsaságát. És igen, a McLarennél mindenki izgatott amiatt, hogy mire lehet képes Lando” – állapította meg.

Borítókép: Lando Norris és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak