Musorujsag
Élő Eredmények
×

A McLaren főnöke támogatja, hogy büntessék a piros zászlót okozó versenyzőket

A McLaren főnöke támogatja, hogy büntessék a piros zászlót okozó versenyzőket

Autosport
A McLaren ügyvezető igazgatója, Zak Brown támogatja azt a javaslatot, melynek értelmében büntetni kellene azokat a versenyzőket, akik az időmérőkön hibáznak, és ezzel elrontják riválisaik köreit.

A téma az utóbbi években többször szóba került már a Forma–1-ben: legutóbb a szezonzáró helyszínén, miután holland sajtóhírek szerint Sergio Pérez direkt hibázott a monacói időmérő edzésen, maga mögött tartva ezzel a rajtrácson csapattársát, Max Verstappent. A mexikói tagadta ezeket a felvetéseket.

Ismét felmerült azonban, hogy hasonló helyzetben büntetni kellene azokat a versenyzőket akik piros zászlós fázist váltanak ki, ezzel megfosztva a riválisokat a javítás lehetőségétől (és adott esetben ráadásul még profitálnak is a történtekből).

Abu-Dzabiban a Ferrari pilótája, Carlos Sainz vetette fel, hogy az amerikai szériákhoz hasonlóan lehetne szankcionálni a vétkeseket. A spanyollal a McLaren ügyvezetője, Zak Brown is egyetért (ő egyébként korábban is támogatta már a hasonló javaslatokat). „Más motorsportos szériákban is büntetnek ilyenkor” – mutatott rá az amerikai szakember.

Zak Brown (Fotó: XPB)

Ilyenkor (ha hibáztál) egyszerűen elveszíted a leggyorsabb köröd az adott edzésen, edzésszakaszon. Minden versenyző hajlamos egy gyors kört teljesíteni, így ez büntetné az érintettet, akár szándékosan tette, akár nem. Egyszerűen elszúrta más körét” – emelte ki.

Szerintem ez egy egyszerű megoldás lenne, és azonnal be is lehet vezetni. Ha egy másik versenyzőt arra kényszerítesz, hogy visszavegyen, akkor elveszíted a köröd. Újraindulhatsz és talán lesz esélyed, de talán nem. Talán egy új szettre lesz szükséged. Szerintem ez (hogy megbüntetjük azt, aki hibázott) lenne a legegyszerűbb megoldás” – zárta gondolatát.

Ezzel a Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff is egyetértett. „Én osztom Zak véleményét azzal kapcsolatban, hogy ez jó ötlet. Azt hiszem, a Forma–E-ben létezik ez a szabály, hogy a leggyorsabb köröd törölhetik. Ez megvalósítható” – mondta az osztrák.

Az Aston Martint irányító Mike Krack viszont óvatosabban nyilatkozott, mondván meg kell fontolni a lehetőségeket, mielőtt az F1 szabályt változtat. „Nincs teljesen egyértelmű, fekete-fehér véleményem erről. Szerintem minden esetet külön-külön kell vizsgálnunk. El kell mennünk a sportbírákhoz, és meg kell néznünk az előző 10 évet és a különböző helyzeteket. Nagyon gyorsan el lehet ítélni valakit. Könnyű lenne egyetérteni, de szerintem nehéz lesz ezt a gyakorlatban megtenni” – nyilatkozta.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak