Musorujsag
Élő Eredmények

Elégedett az Alpine: Zűrzavarból ugrottak az üldözőboly élére

Elégedett az Alpine: Zűrzavarból ugrottak az üldözőboly élére

Motorsport
Az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi elégedett a 2022-es szezonnal, főleg azt követően, hogy az első tesztnapokra elmondása szerint leginkább a zavaros jelző illett. Innen sikerült talpra állniuk, és a legjobb csapatként zárniuk az üldözők között.

A francia alakulat első teszthete nem a terveknek megfelelően zajlott: műszaki gondjaik miatt sok időt veszítettek, így „előkelő” helyre kerültek a legkevesebb kört teljesítő alakulat listáján (náluk csak három rivális futott kevesebbet). Ráadásul az új versenygép teljesítményével sem voltak megelégedve. Ezen a téren a második gyakorlás már előrelépést hozott.

És bár Bahreinben már biztatóbbak voltak az eredmények, a tesztidő tekintetében ott sem tudtak komolyabb javulást elérni. Nem volt meglepő tehát, hogy a legtöbb szakértő a mezőny utolsó harmadába helyezte a csapatot a szezonnyitó előtt.

Ehhez képest az első futamon kettős pontszerzést ünnepelhettek. Később teljesítményük folyamatosan javult, és bár a műszaki problémák (elsősorban az erőforrással kapcsolatosak) egész évben hátráltatták őket, végül sikerült megszerezniük a negyedik helyet a bajnoki tabellán (nagy csatában voltak a McLarennel).

Laurent Rossi (Fotó: XPB)

„Rossz formában kezdtünk, úgy is fogalmazhatok, hogy nagy volt a zűrzavar, amikor Barcelonába érkeztünk” – emlékezik vissza a kezdésre az ügyvezető, Laurent Rossi, aki érthető módon roppant elégedett volt a folytatással.

„Volt egy elképzelésünk arról, hogy a lehető legkésőbb kezdjük a fejlesztést, hiszen egy teljes új autóról volt szó. Innen akartunk folyamatosan egyre feljebb lépni a ranglétrán. Senki sem gondolta, hogy a nyolcadik helynél előbb leszünk. Ráadásul akkor a McLaren autója nagyon-nagyon gyors volt. Szóval elégedett vagyok, hogy felzárkóztunk, és megelőztük őket” – tette hozzá.

Kiemelte, év végi eredményükben nagy szerepe volt annak, hogy folyamatosan fejlesztettek, miközben az előző években szerződtetett szakemberek is egyre jobban kezdtek működni az új csapatszerkezetben.

„Az év elején az volt a cél, hogy új struktúrát hozzunk létre, ami sikerült is” – jelentette ki Rossi. „Ennek a struktúrának újításokat, fejlesztéseket kellett volna hoznia egész évben, hogy versenyképesebbek legyünk, amit végül meg is tettünk, és mindez egy jobb pozícióban csúcsosodott ki. Fontos, hogy megvan a negyedik hely, nemcsak a pénz miatt, hanem a lendület miatt is. Azt mondtuk, minden évben zárkózni akarunk az élmezőnyhöz. Jó, hogy megtettük az első lépést.”

Fotó: XPB
Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak