Musorujsag
Élő Eredmények

Ez a helyszín lehet a favorit a kieső F1-es Kínai Nagydíj helyére?

Ez a helyszín lehet a favorit a kieső F1-es Kínai Nagydíj helyére?

The Race
Alig, hogy bejelentették a Kínai Nagydíj újbóli törlését, máris találgatások indultak arról, mely helyszínnel tölthetik fel a megüresedett helyet a 2023-as F1-es programban.

A Forma–1 pénteken megerősítette, amiről már hónapok óta találgattak: 2023-ban is elmarad a Kínai Nagydíj az ország szigorú COVID-protokollja miatt. Az előzetes versenynaptárban ezzel egy jókora űr keletkezett áprilisban, hiszen a Sanghaj versenye előtti és utáni hétvégét is szünetnek szánták. Az év harmadik futamát április 2-án Ausztráliában rendezik, utána egyelőre április 30-ai dátummal Azerbajdzsán következik, míg április 16-a felszabadult.

A királykategória a pénteki közleményében egyértelművé tette, hogy a korábbi találgatásokkal ellentétben tervezik a kieső verseny pótlását. „A Forma–1 mérlegeli az alternatív lehetőségeket a 2023-as naptárban keletkezett üres hely betöltésére, és hamarosan friss hírekkel szolgál” – közölték.

Miközben korábban arról szóltak a hírek, hogy Bakut szeretnék egy héttel előrébb hozni, most arról folyik a találgatás, hogy egy, az eredeti programban nem szereplő helyszín kerülhet a menetrendbe, mely így továbbra is 24 futamos lenne.

Több forrás is a portugáliai Portimaót emlegeti első számú esélyesként Kína pótlására. Az Algarve-versenypálya 2020-ban a világjárvány miatt átalakított versenynaptárban debütált az F1-ben, majd 2021-ben újabb versenyt rendezett. Idén az Orosz Nagydíj kiesése kapcsán is felmerült esetleges helyettesként, ám sem földrajzilag, sem az időpont szempontjából nem illett a képbe.

Fotó: Alfa Romeo

A The Race szerint Isztambul is érdeklődhet az üres hely iránt. Ők már a Francia Nagydíj – akkor még csak jósolt – kiesése kapcsán is szerettek volna kiharcolni maguknak egy állandó helyet, ám a hosszú távú szerződésből  semmi sem lett.

A lap szerint Portugália rendelkezik a 2023-as verseny megrendezéséhez szükséges költségvetéssel (ezt idén Szocsi kiesése után ők maguk is hangoztatták), és egyértelmű favoritnak számít. Kiemelték, az F1 részéről a tárgyalási pozíció erősítése is lehet, hogy azt lebegtetik, több esélyes is van.

Az Azeri Nagydíj előrébb hozatalának és a naptár 23 versenyesre kurtításának terve állítólag a bakui szervezők ellenállásán futott zátonyra. Hiába lenne célszerűbb időben egymástól távolabb tartani az azeri és a kanadai hétvégéket, előbbi helyszín állítólag ragaszkodik az eredeti, április 30-ai időpontjához. Az pedig, hogy a bajnokságban már három verseny után egy közel négy hetes szünet következzen, az F1 számára alighanem elfogadhatatlan.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak