Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az FIA-gálára nem, egy másik fontos eseményre még Binottót küldi a Ferrari

Az FIA-gálára nem, egy másik fontos eseményre még Binottót küldi a Ferrari

Motorsport, Formu1a.uno
Nem lesz jelen az FIA díjátadó gáláján a hivatalosan év végéig még pozíciójában maradó Mattia Binotto, ám egy fontos eseményen még ő fogja képviselni a Ferrarit.

A múlt héten vált hivatalossá, hogy az év végével távozik a Ferrari csapatfőnöki pozíciójából Mattia Binotto. A szakember maga nyújtotta be a felmondását, miután nem élvezte már az elnökség bizalmát. Miközben a csapat az erről kiadott közleményben azt írta, Binotto december 31-éig dolgozni fog náluk, az olasz sajtó arról találgatott, hogy ez csak a formalitás, az F1-es istálló irányítását decemberben átmeneti jelleggel Benedetto Vigna, a Ferrari ügyvezető igazgatója veszi át.

Több forrás most arról számolt be, hogy Binotto a közleménynek megfelelően nagyon is aktív még. Ezt jelzi, hogy az olasz Motorsport információi szerint ő képviseli majd a Ferrarit az FIA Motorsport Világtanácsának szerdai évzáró ülésén Bolognában. A szintén olasz Formu1a.uno című portál eközben úgy értesült, Binotto karácsonyig még biztosan jelen lesz a gyári megbeszéléseken is, és egyelőre a korábban megszokottak szerint zajlik a munka a vörösöknél a színfalak mögött.

Ami a színpadot illeti, kicsit már más a helyzet. A Motorsport szerint a szintén Bolognában rendezendő pénteki FIA-gálán a csapatfőnök helyett a versenyigazgató, Laurent Mekies fogja képviselni a Ferrari csapatát, amely a bajnokságok elvesztése ellenére is számíthat elismerésre az évzáró ünnepségen. Ez azt jelenti, hogy felmondása után Binotto már nem áll a nyilvánosság elé – legalábbis Fereari-alkalmazottként.

A pénteki gálán Charles Leclerc bajnoki második helyezettként biztosan jelen lesz. Emellett hivatalos az azt megelőző sajtótájékoztatóra is, amin vélhetően nem kerülheti majd ki a Ferrarinál zajló változásokkal kapcsolatos kérdéseket.

Charles Leclerc, Laurent Mekies és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

A Ferrari csak a következő év elejére ígért bejelentést az új csapatfőnök személyéről. A favoritnak továbbra is Frédéric Vasseur tűnik a pozícióra, ám a találgatások e téren is változatosak.

A Motorsport szerint például az F1-en kívüli szakemberek neve is felmerült, így a Hyundai WRC-csapatának főnökéé, Andrea Adamóé, valamint a Ferrarinál korábban már dolgozó, jelenleg az Aprilia MotoGP-csapatát irányító Massimo Rivoláé.

A Formu1a.uno eközben a csapaton belüli forrásaitól úgy tudja, John Elkann elnök és Benedetto Vigna már jó ideje foglalkozik Binotto utódlásának kérdésével, így nem teljesen igazak azok a feltételezések, hogy a leköszönő emberük kényszerhelyzetbe hozta őket. Ők egyébként úgy hallották, hogy öt név szerepelhet a jelöltek listáján, akik közül két személynek egyáltalán semmi köze nincs a motorsportokhoz, míg egyesek nem feltétlenül az F1 közegéből érkeznének. Azt nem tudják, hogy a gyakorlatban ténylegesen öt esélyes van-e még, illetve választottak-e már közülük.

A portál nem tartja kizártnak, hogy alapvető strukturális változás is jön a csapatnál, és a csapat új irányítója fölé is helyeznének valakit, aki a teljes sportrészleg munkáját átfogja.

Borítókép: Laurent Mekies, Mattia Binotto, Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak