Musorujsag
Élő Eredmények

Főnöke megerősítette, Alonso nem volt túl aktív a szimulátoros fejlesztésben

Főnöke megerősítette, Alonso nem volt túl aktív a szimulátoros fejlesztésben

L'Équipe
Esteban Ocon után az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi is odaszúrt a pályán kívül kevesebb munkát végző Fernando Alonsónak…

Azok után, hogy Fernando Alonso augusztus elején úgy döntött, 2023-ban elhagyja z Alpine-t és az Aston Martinnál folytatja pályafutását, volt csapatával már nem volt jó a viszonya. Ez érzékelhető volt abból, ahogyan folyamatosan ostorozta a franciákat a megbízhatatlan motorjuk és „felkészületlenségük” miatt, de azon is, hogy csapattársával, Esteban Oconnal sem bánt kesztyűs kézzel, sem a pályán, sem azon kívül.

A beszólogatásai után év végén már a csapat is oda-odaszúrt a kétszeres világbajnoknak. Ocon például egy interjúban tulajdonképpen Alonso lustasága kapcsán emelt szót. „A munka kilencvennyolc százalékát én végeztem el, és ő csak kettőt. Túl voltam terhelve. Én végeztem minden szimulátoros fejlesztést, marketingtevékenységet…” – fogalmazott a francia.

Esteban Ocon és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ocon megjegyezte, ilyen szempontból mindenképpen előrelépést vár Pierre Gasly érkezésével, akivel szerinte igazságosabban fognak osztozni a pályán kívüli feladatokon.

Ezek után az Alpine-t irányító Laurent Rossi a L’Équipe-nek maga is arról beszélt, hogy Alonso kevesebbet dolgozott a pályán kívül, mint Ocon. Bár versenyzője számait nem kommentálta, szavaiból kiderül, a szimulátoros megállapításnak lehet alapja.

„Pierre kiveszi majd a részét a szimulátoros munkából is. Ez az egyik nagy különbség. Nem minden versenyző tölt sok időt a szimulátorban, de a mai világban ez mindenképpen meghatározó. Idén új autókkal versenyeztünk, sok munka volt velük, és Fernando pedig nem azok közé tartozik, akik szeretik a szimulátort. Ez persze mit sem változtat azon, hogy egy hihetetlenül jó versenyző”

– mondta Rossi.

Az Alpine ügyvezető igazgatója emellett megerősítette, két francia versenyzőjük között teljes lesz az egyenlőség 2023-ban. „Idén is megmondtam nekik (Oconnak és Alonsónak), hogy hagyjuk őket versenyezni, amíg a csapatot nem éri olyan kár, mint Brazíliában. Akkor aztán beszéltünk velük, és gyorsan reagáltak a főversenyen.”

Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Tanultunk ebből, és mindketten (ti. Ocon és Gasly) tudják, mit várunk tőlük. A szerződésük lejártakor mindketten harminc körül fognak járni, és nem felejthetik, hogy veszélyes, ha azért kerülsz ki egy csapatból, mert nem mutattál kellő érettséget. Mindketten tudatában vannak ennek, és egyenként, de együtt is megerősítették ezt nekem.”

Hozzátette, az egyenlő esélyek adottak lesznek év elején, de ez nem jelenti azt, hogy később nem lehet változás. Rossi nem is érzi egészségesnek az első számú, második számú felállást, ami szerinte a Red Bullt leszámítva manapság nem is igazán jellemző már. „Egy nap majd, amikor a bajnoki címért fogunk küzdeni, talán lesz ilyen nálunk. A versenyzők bajnoksága fontosabb a konstruktőri címnél, és ezt egy konstruktőr mondja most. Amíg viszont a csapat elkötelezi magát a fejlődés iránt, szükséges a szoros együttműködés, a beállítások, az információk megosztása, a vezetési stílusok, kanyartempók és fékezési pontok megosztása” – fejtegette Rossi.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak