Musorujsag
Élő Eredmények
×

Eltanulná a Ferrari a Red Bull Muhammad Ali szemléletmódját

Eltanulná a Ferrari a Red Bull Muhammad Ali szemléletmódját

Motorsport
Elismerően beszélt a Ferrari szakembere a Red Bull idei hatékonyságáról és szemléletmódjáról. Szerinte több dologban is tanulhatnak az őket legyőző ellenféltől.

A négy futamgyőzelem és a bajnoki második helyezések talán kevésnek bizonyultak ahhoz a Ferrarinál, hogy csapatfőnökük, Mattia Binotto megtartsa az állását, ám a korábbi évekhez képest sikerült nagy előrelépést tennie az olasz csapatnak: újra élcsapattá vált 2022-ben.

Az erős évkezdésük után persze ennél többet reméltek, a szezon végéig harcban akartak lenni a bajnoki címért, ám ez a sok hibájuk és elszalasztott pontszerzési esélyük miatt nem sikerült nekik. A maranellóiak lufija az év második felében kidurrant. Onnantól már nem csak a megbízhatósági és stratégiai gondok miatt veszítették a pontokat, egyszerűen lemaradtak a Red Bulltól, sőt, a Mercedes is felzárkózott a szintjükre.

Teljesítménymérnökük, Jock Clear úgy véli, az egyik fő okot a bajnoki csaták rutinjának hiánya jelentette a Scuderiánál. Szerinte van mit tanulniuk a Red Bull hozzáállásából.

„Idén szerintem ez jelentette a Red Bull erősségét: rugalmas volt. Voltak időszakok, amikor amolyan Muhammad Ali-szemléletmódot követtek. Úgy tűnt, már a kötélhez szorítottad őket, erre csak megrázták magukat, jöttek, és bumm. Te megy úgy vagy vele: Istenem, hol találták ezt?”

„Véleményem szerint ez a tapasztalatuknak köszönhető, amit világbajnokként szereztek. És ez az, amit nekünk is el kell tanulnunk” – idézte a rutinos mérnököt a Motorsport.

Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A bajnoki címeik bebiztosítása előtt egyébként Helmut Marko Red Bull-tanácsadó is abban látta a Ferrari hibáinak gyökerét, hogy „elfelejtettek” nyerni a sikertelen évek alatt, míg ők építhettek a Vettel-korszak tapasztalataira, hiszen a csapatuk azóta keveset változott.

Clear szerint le kell vonniuk a tanulságot. „Az idei év nagy segítség volt. Az élen voltunk, az élen harcoltunk. Nagyon sokat tanultunk idén, és meredek volt a tanulási görbe, ahogyan minden csapatnál.”

Az Ali-féle szemléletmód több területen is gyümölcsözőnek bizonyult a Red Bullnál. Clear szerint ellenfelük a fejlesztésekben is hatékonyabb volt, mert a költségvetési sapka által limitált forrásait megfelelően osztotta be az évre. „Nehéz meghatározni, mire a leghatékonyabb és leghatásosabban elkölteni a pénzed. Ez némi tervezést igényel. Természetesen menet közben rájössz, hogy talán hoztál hibás döntéseket korábban az út során.”

„A Red Bull nagyon jól reagált, amikor érzékelte a nyomást, de nem vette le a tekintetét arról a tényről, hogy közben javítani kell az autó teljesítményén. Ami minket illet, mindent a tervek szerint csináltunk idén, de ez egy relatív sportág.”

„A Red Bullhoz képest valóban alulteljesítettünk a második félévben, de azt mondanám, hogy a Mercedes túl későre hagyta ezt, ha értik, mire gondolok. A három csapat közül mi talán túl korán nyomtuk meg, a Mercedes egy kicsit későn, a Red Bull pedig megtalálta a tökéletes egyensúlyt. Ebből tanulhatunk.”

Fotó: XPB

Az F1 azonban más szempontból is „relatív sportág”. Clear rámutatott, az idei évük nemcsak kudarc, siker is. „Mindenképpen nagyot léptünk előre idén. Az utolsó versenyeken talán azon gondolkodtunk, mi lett volna, ha, de elképesztő, hogy milyen gyorsan változnak a céljaid. Ha tizenkét hónappal ezelőtt felajánlják ezt, a fél karunkat odaadtuk volna érte. Nagyon büszkék vagyunk arra, amit idén elértünk. Nagyon nagy előrelépés volt. Most fenn kell tartanunk ezt. Az idei autó fejlesztését korábban leállítottuk, hogy biztosítsuk a jövő évi versenyképességünket, valamint hogy már mindjárt az első versenyen jók legyünk” – jelentette ki a szakember.

Azóta persze bejelentették Binotto távozását, és érdekes lesz látni, hogy e személyi változás mellett hogyan tudnak egyfajta folytonosságot teremteni 2023-ra.

Borítókép: Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak