Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Túl sok porcelánt törtünk össze” – Wolff kizárta Binotto mercedeses alkalmazását

„Túl sok porcelánt törtünk össze” – Wolff kizárta Binotto mercedeses alkalmazását

Beyond The Grid
A korábbi konfliktusaik miatt kizárta annak lehetőségét Toto Wolff, hogy a Mercedes alkalmazza a Ferrarit elhagyó Mattia Binottót. Megjegyezte, már az meglepi, hogy a szakember eddig bírta a vörösök élén…

Alig, hogy bejelentették, Mattia Binotto az év végével feláll a Ferrari csapatfőnöki székéből, máris találgatások indultak arról, hol köthet ki a Maranellóban 28 év tapasztalatot szerző, mérnökként és motormérnökként elismert szakember. Egyes olasz források az Alpine és az Aston Martin, valamint egy élcsapat érdeklődéséről cikkeztek. Felmerült, hogy Binotto a szakértelme miatt az új motorrészleget indító Red Bull, de akár a Mercedes számára is érdekes lehet. Mások szerint a legvalószínűbb célállomása az F1-be tartó Audi, amely folyamatosan bővíti a motorgyárát, és új szakembereket keres.

A fentiek közül a legvalószínűtlenebb pletykának Binotto Mercedeshez szerződése számít, hiszen a Ferrari 2020 eleji motorügye után Toto Wolff, a csillagosok csapatfőnöke nagyon megorrolt ferraris kollégájára, és volt időszak, amikor még beszélni sem volt hajlandó vele.

Wolff az F1 Beyond The Grid című podcastjának megerősítette, bár időközben rendezték a viszonyukat, szóba sem jöhet, hogy Binotto a Mercedesnél folytassa. „Nem titok, hogy Mattiának is nekem megvoltak a magunk ügyei az évek során. Ezt bizonyos fokig konszolidáltuk 2022-ben. Sokkal jobb helyzetben voltunk” – mondta Wolff, majd a kérdésre, felmerülhet-e Binotto alkalmazása náluk, határozott választ adott.

„Nem. Túl sok porcelánt törtünk össze az évek során ahhoz, hogy ez lehetségessé váljon.”

Mattia Binotto és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Wolffot megkérdezték arról is, mit szól hozzá, hogy Binottónak négy év után mennie kellett a Ferraritól. Nem ez lepte meg, sokkal inkább az, hogy kollégája ennyi ideig bírta a csapat élén.

„Mindig is világos volt, hogy óriási nyomás alatt állt. Ha csapatfőnök vagy a Ferrarinál, jobb, ha egy erős szerződést kötsz a távozásod kapcsán… Most talán csak megtörtént az elkerülhetetlen. Tovább bírta, mint hittem”

– jelentette ki az osztrák.

Szerinte világos, hogy a Ferrarinál nagyobb a nyomás a csapatfőnökön, mint bárhol máshol. „Teljes mértékben. Ha a Ferrarit képviseled, az egész országot képviseled. Felmagasztalnak és lehúznak, de brutális módon. A Ferrari csapatfőnökeként ez van. Főleg, ha olasz vagy, hiszen ha külföldi vagy, nem olvasod a híreket. Olaszként a tűzvonalban állsz.”

A kérdésre, John Elkann helyében kivel pótolná Binottót, Wolff kiemelte, egy ilyen állás esetén nem elég csak jó vezetőnek vagy jó mérnöknek lenni, sokoldalúságra van szükség. „Nagyon nehéz megítélni. Egy ilyen csapat vezetéséhez egy tehetséges olasz vezetőre van szükség, akár befolyással más ágazatokban is, üzleti érzékkel. Nem tudom, milyen helyzetben van John, de azt mondanám, hogy ez a legizgalmasabb munka Olaszországban.”

Mattia Binotto (Fotó: Ferrari)

Azt is szükségesnek tartja, hogy az új csapatfőnök értsen az F1-hez. Sok szempontból. „Mi specialisták vagyunk, és értenünk kell az autóversenyzéshez. Talán nem csak a Forma–1-hez. Ez egy zárt körű hely, melyben ott vannak a szabályok, a szabályozó testület, a kereskedelmi jogok birtokosa, a vetélytársak, és mind össze vagyunk zárva a paddockban.”

„Politikai szempontból ravasznak kell lenned. Ez egy zárt, speciális közeg. Minél többet tudsz a sportról, annál jobb.”

„De nem akarsz csak egyvalamiben jó lenni. Lehetsz jó menedzser, ha nem konyítasz semmit a világ kereskedelmi oldalához.”

Végül arról is kérdezték, mit szólna hozzá, ha őt keresnék meg Maranellóból. „Nos, aki azt mondja, hogy nem érdekli a Ferrari csapatfőnöki pozíciója, nem mond igazat. Nekem a mai napig meg kell csípnem magam, hogy a Daimler megadta nekem ezt a lehetőséget, és vezető, társtulajdonos lehetek náluk. Erre nagyon büszke vagyok. De ha a Ferrari felbukkanna, és varázslatos módon ajánlatot tenne nekem egy ilyen állásra, akkor is hasonló lenne a helyzet” – felelte.

Borítókép: Mattia Binotto és Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak