Musorujsag
Élő Eredmények

Veszélybe kerülhet a Red Bull féltve őrzött szabadsága?

Veszélybe kerülhet a Red Bull féltve őrzött szabadsága?

Sport Bild, Motorsport
A tulajdonos halálával komoly változások történtek a Red Bull márka élén. A találgatások szerint nem garantált, hogy Christian Horner és Helmut Marko az idei balhés ügyek után is teljes szabadkezet kap a vezetőktől.

Két fölényesen megszerzett bajnoki címet, rekordokat hozott az idei F1-es szezon a Red Bull számára. Mindennek kereknek kéne lennie a jövő szempontjából, mégsem feltétlenül az. A költségvetési plafon tavalyi átlépése miatt egy fejlesztésekre kiható büntetést cipel magával a bikás csapat a 2023-as szezonba, kérdéses, a brazíliai konfliktus után hogyan alakul Max Verstappen és Sergio Pérez kapcsolata, és a tulajdonos Dietrich Mateschitz halála után is vannak kérdőjelek a csapat körül.

Betegsége tudatában Mateschitz igyekezett gondoskodni arról, hogy a Red Bull-birodalom jó kezekbe kerüljön. A sportprojektekért felelős igazgatóvá az RB Leipzig futballcsapatának korábbi ügyvezetőjét, Oliver Mintzlaffot nevezték ki, és máris megindultak a találgatások arról, hogy vele lehet pár változás az F1-es csapat háza táján is.

Az olasz Motorsport nemrég arról cikkezett, hogy Mintzlaff akár korlátozhatja is Helmut Marko és Christian Horner eddig szinte korlátlan szabadságát. Míg Mateschitz idejében a fontos kérdések tisztázásához elég volt egy beszélgetés a baráti viszonyban lévő Marko és Mateschitz között, és a tulajdonos sok területen szabad kezet adott a csapatvezetőknek, a pletykák szerint mostantól Mintzlaff szigorúbb lehet.

Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: Red Bull/LAT)

Az olasz lap szerint a felsővezetésnek nem tetszett, hogy egy ilyen sikeres évben ennyi kétes ügy vetett árnyékot a Red Bullra, különösen a költségvetési szabálysértés okozott komoly kárt a márkának. Mintzlaff emellett állítólag nagy támogatója volt annak, hogy a Red Bull 2026-tól a Porschéval folytassa motorpartnerként. Erre Markóék az utolsó pillanatban, már a bejelentés előkészítése közben mondtak végül nemet – éppen arra hivatkozva, hogy féltik a rugalmasságukat és függetlenségüket.

Hogy kell-e tartaniuk efféle korlátozásoktól a Red Bull-csapat vezetőinek, az majd elválik. Marko mindenesetre a Sport Bildnek adott interjúban ismét hangsúlyozta, mennyire fontos erényük a gyors és rugalmas döntéshozás.

„A nagy előnyünk mindig az volt, hogy sok okos emberünk volt, akiknek nem volt szükségük arra, hogy a döntéshozás előtt beszéljenek az elnökséggel, hogy valamit elindítsanak. Ami a jövőt illeti, meglátjuk. Hogy hogyan osztjuk fel a feladatokat, és hogy Mintzlaff úr milyen szerepet fog játszani, azt csak a következő hetekben fogjuk megtárgyalni”

– fogalmazott az osztrák.

Mintzlaff egyébként felbukkant a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj helyszínén is, ahol egyeztetett Markóékkal. „Előre bejelentkezett, és a beilleszkedés jegyében körül akart nézni. A bulin viszont már nem volt ott. Vasárnap délelőtt, a verseny előtt hazarepült” – árulta el Marko.

A kérdésre, mit beszéltek, kiemelte: „Ez csak egy amolyan ismerkedés volt egy kávé mellett, nem tárgyalás a versenycsapat jövőjéről. Erre nem is lett volna idő. Csak tizenöt percre ültünk le.”

Helmut Marko, Max Verstappen és Christian Horner (Fotó: XPB)

Mintzlaff azonban nem ismeretlen számára. „Természetesen ismertem őt. Tudtam, hogy Oliver a futballban nagyon jó munkát végzett a Lepzignél és New Yorkban. Nem vagyok ugyan szakértő, és a sport rajongója sem, de Dietrich és én rendszeresen eszmét cseréltünk különböző témákról” – árulta el.

A csapatuk jövője miatt szerinte aggódni felesleges. „Egyáltalán nem kell. A sikereink magukért beszélnek. Nem kell aggódni amiatt, hogy a Red Bull a belátható időn belül eltűnik az F1-ből. Még messze nem végeztünk a küldetésünkkel. Több versenyt és bajnokságot szeretnénk nyerni” – tette egyértelművé.

Borítókép: Helmut Marko és Christian Horner (Fotó: Red Bull/LAT)

További tartalmak