Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A Red Bull partnereként tér vissza a Ford?

A Red Bull partnereként tér vissza a Ford?

Autosport
Egyre több megbízható forrás számol be arról, hogy a Ford fontolóra vette, hogy 2026-ban visszatér a királykategóriába, mégpedig a korábban a Porschéval majd a Hondával is szóba hozott Red Bull partnereként.

Nemrég a német Auto Motor und Sport cikkezett arról, hogy a Ford a következő motoréra kezdetén újraindíthatja Forma–1-es projektjét, most pedig az Autosport is hasonló értesülésről számolt be az amerikai autóipari óriás kapcsán. Ami a márka legutóbbi szereplését illeti, az 2000-tl 2004-ig tartott; akkor a Jaguarral közösen próbáltak szerencsét a királykategóriában.

Miután ez a partnerség lezárult, az istállót a Red Bull vette át, a hírek szerint pedig a 2026-os visszatérés pont a bikásokkal közösen valósulhat meg. A Ford ugyanis nem szívesen invesztálna saját csapat indításába, vagy egy teljesen önálló motorprojekt indításába.

A Red Bull pedig elkötelezte magát amellett, hogy 2026-ban saját erőforrásaival versenyez majd, igaz, a csapat vezetői többször kijelentették, szívesen várják egy gyártó támogatását, legyen szó technikai együttműködésről, vagy akár egy szponzorációs partnerségről (utóbbi esetben a gyártó nevét viselik az erőforrások, értelemszerűen komoly pénzösszegért cserébe).

Jaguar (Fotó: XPB)

És itt jön képbe a Ford! Az amerikaiak ugyanis azt követően, hogy az előző évtizedben egyáltalán nem mutattak érdeklődést az F1 iránt, a sportág népszerűségének növekedését látva állítólag meggondolták magukat, és már fontolgatják a visszatérést.

Ami a Red Bull jelenlegi technikai partnerét, a Hondát illeti, a japánok nemrég hivatalosan is bejelentették, ők is regisztrálták magukat 2026-ra, mint motorszállítót, tehát nyitottak a hivatalos visszatérésre (a bikások erőforrásait továbbra is ők szállítják és segítik is a csapatot, de gyári szinten kiszálltak a projektből).

Úgy tűnik azonban, hogy ez a visszatérés, amennyiben megvalósul, nem feltétlenül a Red Bull közreműködésével fog megvalósulni. Éppen ezért a japánok állítólag más lehetőségek után is érdeklődnek: az Alpha Tauri, a Williams vagy akár a McLaren is lehet „célpont” számukra.

Korábban felmerült, a Red Bull motorpartnere a Porsche lesz: a németeket a Fordhoz hasonlóan vonzotta a tény, hogy a bikások saját motorrészleget hoztak létre és jóformán „csak” be kell társulniuk az erőforrások előállításához. Végül azonban velük zátonyra futottak a tárgyalások, a Red Bull ugyanis nem akarta feladni függetlenségét, míg a Porsche szeretett volna komolyabb tulajdonrészt vásárolni az F1-es alakulatban.

 

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak