Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Leclerc egy labrador” – a ferraris hozzáállását kritizálta Verstappen honfitársa

„Leclerc egy labrador” – a ferraris hozzáállását kritizálta Verstappen honfitársa

Formule1.nl
Carlos Sainzhoz képest túldicsérik, inkább az időmérőkön igazán kiemelkedő, a célja eléréséhez pedig túlságosan kedves – kritikus véleményt fogalmazott meg Charles Leclerc-ről a hollandok versenyzője.

Nem lehet azt állítani, hogy a Ferrari ne szórta volna két kézzel a pontszerzési lehetőségeket 2022-ben, ám még ha minimálisra is csökkentették volna a stratégiai és műszaki hibáik számát, akkor is kérdéses, mire jutottak volna a Max Verstappen, Red Bull kombináció ellen a bajnokságban. Sokba kerülő hibák éppen a végül másodikként záró Charles Leclerc-nél is csúsztak be. A legnagyobb Franciaországban, ahol Leclerc vezető helyről csúszott a gumifalba egy vezetői hiba következtében. De Imolában is egy „falazás” fosztotta meg a biztosnak tűnő dobogótól.

Miközben a monacói versenyző mindezek ellenére is erős évként értékelte az ideit a saját teljesítménye szempontjából, nem mindenki látta annyira erősnek az idei produkcióját. A hollandok versenyzője, Tom Coronel szerint már az sem indokolt, hogy sokan egyértelmű első számú versenyzőként tartják őt számon a Ferrarinál Carlos Sainz mellett.

„Leclerc csalódás volt számomra. Nagyon jól ment neki az év elején, és mindenki azt mondta róla, hogy bajnokesélyes. De személy szerint mindig is nagyobb rajongója voltam Carlos Sainznak, akinek sok balszerencséje volt. Az emberek Sainzot második számúnak tartják a Ferrarinál, de nézzük meg a pontokat: Sainz előrébb zárta 2021-et. Leclerc-t túldicsérik Sainzhoz viszonyítva. Igen, az elején bajnokesélyes volt, de a végén nem igazán ért oda” – idézte Coronelt a Formule1.nl.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Érdekesség, hogy a Red Bull tanácsadójának, Helmut Markónak is vannak még fenntartásai Leclerc-rel szemben. Nemrég egy interjúban kijelentette, egyértelműen a Mercedestől tart jobban 2023-ban, mégpedig Lewis Hamilton miatt, aki tapasztalt és kiforrott versenyző. Leclerc az osztrák szerint még mindig sokat hibázik.

Coronel is így látja. Szerinte az imolaihoz és Le Castellet-ihez hasonló bakikkal „nem lehetsz világbajnok.” Emellett úgy véli, hogy Leclerc még mindig inkább időmérő-specialista, és lenne hová fejlődnie a versenyeken.

„Leclerc nagyon gyorsan vezet, ez tény, de ez csak időmérős versenyzővé teszi őt a szememben, nem jó versenyzővé. Max Verstappennél fordítva van. Természetesen Max is nagyon erős az időmérőkön, de Leclerc igazán kiemelkedik ebben. Vasárnaponként viszont túl sokat hibázik, és nem kezeli jól a gumikat sem. Imolában és a Paul Ricard-on is azért hibázott, mert Max üldözte őt”

– mutatott rá.

Emellett a monacói még egy hiányosságára felhívta a figyelmet, amit a szakmában már többen is pedzegettek: szerinte Leclerc nem elég kemény és határozott, ha a csapatát kéne helyretennie. „Barcelonában és Bakuban is motorhibával esett ki, aztán jött ezzel a csapat-blablával. Ezzel a reakcióval nem sokat lehet kezdeni. Ez azt mutatja, hogy nem megfelelő a szemléletmódja. Hol vannak az érzelmek? Át kéne hajítanod a sisakodat a garázson, és le kéne fejelned a motorért felelőket! Leclerc túl kedves ehhez. Ő az ideális vő, egy labrador” – kritizálta a ferrarist a holland Viaplay csatorna szakértőjeként is tevékenykedő versenyző.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak