Musorujsag
Élő Eredmények

Nem lesz mini Mercedes a Williams, de lesz egy mini Toto Wolffja?

Nem lesz mini Mercedes a Williams, de lesz egy mini Toto Wolffja?

Autosport, Racefans, The Race
Cáfolja a Mercedes és a Williams csapatfőnöke, hogy James Vowles átszerződése a két istálló összefonódásának első lépése, ám ha Grove nem is alakul át Mercedesszé, nagyon úgy fest, hogy egy mini Toto Wolffra szert tett…

Eddig az egyik bizalmasa és kulcsembere volt Toto Wolffnak, mostantól a kollégája, adott esetben riválisa lesz. James Vowles kemény fába vágta a fejszéjét azzal, hogy az eddigi otthonát jelentő Mercedest elhagyva elvállalta a Williams csapatfőnöki pozícióját. Váltását volt csapata meglepően lazán és jól reagálta le, ami kapcsán felmerült, talán a Mercedes és a Williams, valamint Wolff és a Williams kapcsolata is közrejátszhatott benne.

Mielőtt Toto Wolff a Mercedes csapatfőnöke és résztulajdonosa lett volna, a Williamsnél volt kisebbségi részvényes, így a kapcsolata megvan Grove-val. Nem véletlenül jött elő az az elmélet, hogy talán tudatosan ott parkoltatják és képezik Vowlest, mielőtt a majdani háttérbe vonulásakor visszahívják a Mercedeshez, hogy Wolff örökébe lépjen. Az osztrák ezt a feltételezést azonban cáfolta.

 

Williams és nem mini Mercedes!

Ugyancsak érdekes kérdés, hogy Vowles érkezésének van-e bármi köze ahhoz, hogy a Mercedes motorpartnerként esetleg nagyobb befolyást akar szerezni a Williamsnél. A grove-iak Jost Capito két éve alatt némiképp eltávolodtak a csillagosoktól. Annyira mindenképpen, hogy nemet mondjanak Wolffnak 2021-ben, amikor az osztrák Nyck de Vriest akarta bejuttatni hozzájuk, de ők a Red Bull-lal kötöttek alkut Alexander Albonról.

Most, hogy egy exmercedeses ember irányít, minden másképp lesz? Az érintettek a bejelentés után határozottan tagadták ezt.

„Nem gondolnám ezt mini Mercedesnek” – jelentette ki Vowles. „A Williams egy nagyon független csapat, jogosan, hiszen maga alakította a történetét, a saját örökségét.”

James Vowles (Fotó: Williams)

A Mercedes a politikai befolyását mindenesetre tovább erősíthetné, ha maga mellett tudhatna egy állandóan vele szavazó partnert. Wolff szerint efféle hátsó szándékról szó sincs.

„Egy csapatfőnök feladata megvédeni a csapata álláspontját, és mindent megtenni azért a virágzásért. Ha valaha is odaállnék James elé, és arra kérném, hogy váljanak mini Mercedesszé, azt mondaná nekem, hogy menjek a fenébe.”

„Mindig voltak találgatások a Williams körül, hogy alárendelt szerepben van, mert a Mercedes motorját használja, de ezekből semmi sem volt igaz. Sosem avatkoztunk bele a versenyzőkérdésükbe, mindig elfogadtuk a csapat vezetőségének függetlenségét. És James ezért is azt fogja tenni, ami jó a csapatnak, ami jó Jamesnek, mert előrébb akarnak jutni. A csapat sikerei alapján fogják őt minősíteni, és ha a Mercedes segíthet, akkor beszélni fogunk erről. Ha úgy érzi, más álláspontot kell képviselnie, akkor pedig ki fog állni azért az álláspontért” – magyarázta Wolff.

Vowles hangsúlyozta, hogy a Williams független csapat, és annak is kell maradnia. „Ez nem jelenti azt, hogy nem működünk együtt bizonyos formában, ahogyan az érkezésem előtt is együttműködtünk már. de nekem mostantól azt kell tennem, ami a Williamsnek a legjobb.”

 

Így jött létre az egyezség

Habár a Mercedes a legkevésbé sem tűnt meglepettnek és felkészületlennek Vowles távozása kapcsán, volt stratégájuk elárulta, ő volt a kezdeményező fél e csapatváltásnál, és az ő álma, célja volt csapatfőnökké válni. A Williamsszel decemberben, Capito kirúgása után kezdtek egyeztetni.

„A sporton belül megvannak a kapcsolataink, szóval volt egy-két puhatolózó hívás. Mindkét fél tisztában volt ezzel. Csak úgy beindult a párbeszéd. Elsősorban azért, mert ez egy hihetetlen lehetőség, és úgy érzem, hozzájárulhatok valamivel. Aztán mindkét fél, a Williams és én magam is megállapítottuk, hogy nagyon jól összeillünk. Volt pár találkozónk az elnökséggel, és rájöttünk, hogy nagyon hasonló a munkamódszerünk és gondolkodásunk, ahogyan viszonyulunk dolgokhoz. A kultúrához, az emberekhez, a rendszerekhez – hihetetlenül összeillettünk, és ekkor vontuk be Totót a párbeszédbe, hogy tudassuk vele, mit szeretnék, mi a célom.”

James Vowles, a Mercedes főstratégája (fotó: XPB)

„Toto válasza a legjobb volt, amiben reménykedhettem. Hihetetlenül jó az ilyen változásokhoz való alkalmazkodásban. A Mercedes tudja, hogy ez egy veszteség, de bizonyos szempontból egy nyereség is, mert a Williams számára és számomra is egy nagy lépést jelent” – mesélte Vowles.

Kiemelte, fiatalon a Williams volt a kedvenc csapata, amely az 1990-es években meghatározó volt az F1-ben, így érzelmileg is megvolt a motiváció. „Ha megkérdezik, melyik a legikonikusabb márkája a sportágnak, nekem a Williams ugrik be. Hihetetlenül tehetséges emberekből áll, akik megszenvedték kicsit az utóbbi éveket. De nagy potenciál van bennük.”

 

Mercedes nem lesz belőlük, de lesz egy mini Wolffjuk?

Ha a Williamst nem is tervezi mini Mercedessé alakítani, Vowles ettől még vihet a csapathoz némi mercedesességet. Sőt, talán az egyik oka a szerződtetésének éppen az, hogy jól ismeri és maga is vallja a nyolc bajnokságot nyerő csapat módszereit, elveit.

„Amikor azt kérdezzük a csapat vezetőségétől, mi a csapat legfontosabb összetevője, a Mercedesnél két dolog jön elő mindig: az emberek és a kultúra”

– magyarázta Vowles annak kapcsán, miket tart majd fontosnak Williams-főnökként.

„Meglátjuk, amikor odaérek. Egyelőre nem tudom biztosan, de a listám elején az áll, hogy megértessem mindenkivel, itt az együttműködés számít. A szabadság, az, hogy olyan tisztelettel kezeld a másikat, mint amilyet elvársz másoktól. Hogy egy közös célért együtt dolgozzatok.”

A Mercedes-módszert, ami Vowles gondolkodását is meghatározza, Wolff részletezte. „Az utunk elején az alapfilozófiánk az volt, hogy adott egy versenyautó, aminek jó aerodinamika kell, erős motor, és így tovább. De szinte már figyelmen kívül hagytuk, hogy egy versenycsapat emberek csoportja, akik csatlakoztak ezen az úton. Ezeknek az embereknek pedig vannak reményeik, álmaik, céljaik, félelmeik. A Mercedesnél nekünk sikerült olyan struktúrát felépítenünk, ami a személy köré épül. Törődünk. És hisszük, hogy törődünk.”

Lewis Hamilton és James Vowles (Fotó: XPB)

„Amikor felállítasz egy szervezetet, ami minden nap ezt képviseli, akkor rendkívüli teljesítményt érhetsz el. Nincs rá garancia, hogy örökre, és ezt 2022-ben láthattuk is, de a kultúra, az értékek minden szervezet immunrendszerét adják.”

„James ennek az útnak a részese volt, melyben kialakítottuk a kultúránkat, kitűztük a céljainkat. És ezt át fogja tudni vinni a Williams szervezetébe.”

„Kétségem sincs afelől, hogy James szervezete fel fogja fedezni a tehetséget, az elhivatott és céltudatos embereket. És ha ezeket pozitív beállítottsággal fogja kombinálni, biztonságos közeggel, akkor szerintem a Williams eléri a fordulatot és előrelép. Mindig a tetején indul, és ennek kell végiggyűrűznie a szervezeten. Én voltam a Williamsnél, szerettem ott lenni, és kétségem sincs afelől, hogy James is szeretni fogja” – mondta Wolff.

 

Hol kezdi a munkát az új főnök?

Vowlest megkérdezték, ezek alapján ő miben látja a problémát az elmúlt öt szezonból négyet a bajnoki utolsó helyen záró Williamsnél. Még nem ásta bele magát a gondokba, ám alapelképzelései már vannak, és azok a Wolff-féle mercedeses szemléletmódot tükrözik.

„Nehéz megmondani, mi nem működik, mivel még nem is vagyok ott, és a szerződésem megköti a kezem. Az mindenképpen rossz, hogy amikor sérülsz, szervezetként lehúznak, mert szenvedsz, és nem leszel jobb évről évre, hacsak nem változtatsz. Például a kultúrán, a folyamatokon, a rendszereken. Ha visszamegyünk pár évet, a Dorilton még nem volt itt. Ők igazán szeretnének megfelelő mértékben költeni arra, hogy ez egy jól teljesítő csapattá váljon, és nem hinném, hogy a korábbi években ez meglett volna. Valószínűleg időbe fog telni, mire meglesz a hatásuk.”

„A második dolog, hogy én magam is egy változás vagyok, de egy személy világos, hogy nem fogja tudni véghez vinni ezt. Újra erővel kell felruházni a technikai csapatot, de azt is meg kell engedni nekik, hogy csapaton belül ragyogjanak, virágozzanak. Egy ideje szerintem a közeg már nem tette ezt lehetővé számukra.”

Jost Capito (Fotó: XPB)

„Én vagyok olyan szerencsés, hogy átélhettem a sikertelenséget, olyan szinten, amit mindenki láthatott. Már a Mercedes előtt is, amikor nagyon gyenge pozícióban voltunk, és tizenkét futamon keresztül nem szereztünk pontot. Ebben az a jó, hogy ennek köszönhetően elsajátítasz egy kultúrát, amiben mindenki felismeri, hogy szükség van a hatáskörre, fejlődni kell, előrébb kell jutni, és egységesnek, együttműködőnek kell lenni. Erős a gyanúm, hogy az együttműködés jelenleg nem úgy megy, ahogyan kellene, mivel a több év fájdalma egyszerűen bebetonozta ezt” – vélekedett a szakember.

Ha a Mercedes fiókcsapata nem is lesz a Williams, egy mini Toto Wolff-fal talán gazdagodik. Hogy ez elég lesz-e az üdvösséghez? Bemutatkozásakor Capito is nagyon elszánt volt, a hibákat ő is látni vélte, a stratégiája, víziója is megvolt, ám a csapat változással szembeni ellenállása végül megosztottságot és bukást eredményezett. Egy ilyen közeget átformálni embert próbáló feladatnak tűnik.

Ami ideális teszt lehet egy magát csapatfőnökként kipróbálni vágyó, a sikert és a kudarcot is jól ismerő szakembernek, akinek agya stratégaként leginkább a cél felé vezető utak vizsgálata és kiválasztása körül forgott. Ez még jól jöhet számára.

Borítókép: Toto Wolff és James Vowles (Fotó: Mercedes)

További tartalmak