Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem tartja aggasztónak Leclerc és az új Ferrari-főnök előéletét Sainz

Nem tartja aggasztónak Leclerc és az új Ferrari-főnök előéletét Sainz

Autosprint
Nem nyugtalanítja, még előnyösnek is érzi Carlos Sainz, hogy a Ferrari új csapatfőnöke jóban van csapattársával, Charles Leclerc-rel.

Hivatalosan a jövő héten áll munkába csapatfőnökként a Ferrarinál Frédéric Vasseur. Elődjének távozását már a múlt év végén, még az ünnepek előtt bejelentette a Ferrari, ám Mattia Binotto a hírek szerint karácsonyig még aktív volt Maranellóban, hogy minél gördülékenyebb legyen az átállás.

Francia utódjának ilyen nagy csapat irányításában még nincs tapasztalata, ám így sem lesz teljesen ismeretlen számára a közeg. A Ferrari versenyzőjével, Charles Leclerc-rel már a monacói gokartos évei alatt megismerkedett, a csapatfőnöke volt a bajnoki címet hozó GP3-as, majd az F1-es debütálását jelentő 2018-as sauberes szezonjában. Leclerc menedzsere, Nicolas Todt emellett Vasseur üzlettársa is volt, éveken át együtt vezették az ART-csapatot.

E kapcsolat miatt az olasz sajtó már a bejelentése előtt arról találgatott, hogy Vasseur érkezése a lehető legjobb hír lesz Leclerc számára, sőt, még olyan elméletek is születtek, hogy a szakember a tavalyi bajnokság második helyezettjét teheti meg a Ferrari első számú versenyzőjének, háttérbe tolva ezzel Carlos Sainzot.

Frédéric Vasseur (Fotó: Ferrari)

A harmadik maranellói szezonjára készülő Sainz az olasz Autosprintnek elmondta, kicsit sem aggasztja őt Vasseur és Leclerc kapcsolata. Szerinte új főnökük jó választás. „Azok alapján, amiket mondtak nekem, valamint amennyit tudok róla, ő a megfelelő ember” – jelentette ki a spanyol. „A paddockban mindenki ismeri őt, és biztosra veszem, hogy jól fog teljesíteni. Lesz egy átmeneti időszak, de Fred jól ismeri a Forma–1-et és a Ferrarit is. Most jön az előkészületek időszaka, aztán elkezdünk rendesen együtt dolgozni vele.”

Sainz amondó, hogy a Leclerc-rel kötött korábbi ismeretsége Vasseurt, de magát a Ferrarit is csak segíteni fogja.

„Nem gondolnám, hogy én a nulláról indulnék. Mint mondtam, biztosra veszem, hogy jól ki fogok jönni vele, és elégedett lesz velem, ha látni fog munka közben, és látni fogja, milyen a kapcsolatom a csapattal és Charles-lal. Úgy vélem, a bejáratott kapcsolata Leclerc-rel mindenki számára hasznos lesz, fel is fogja gyorsítani az akklimatizálódását.”

Sainz a leghatékonyabban azzal biztosíthatja be a helyzetét a Ferrarinál, ha javít a 2022-es szezonhoz képest. Tavaly az év első felében sokat küszködött a stílusához kevésbé illő autóval, és már korán akkora ponthátrányba került Leclerc-rel szemben, hogy esélye sem volt kollégája újbóli legyőzésére. Egy futamgyőzelem és egy pole pozíció azért így is összejött neki Silverstone-ban, és ez olyan élmény volt számára, ami biztos fogódzót jelent 2023 szempontjából is.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

„Összességében ez fontos év volt a pályafutásom szempontjából. Először állt rendelkezésemre igazán versenyképes autó, meglett az első pole pozícióm, az első győzelmem. Mindenképpen emlékezetes év marad ez számomra az egész hátralévő életemben, mert nagyon fontos dolgok történtek benne.”

„Lejtmenetben kezdtem az évet, nagyon nehéz volt az új szabályok miatt. Az esős pályán megszerezni a pole-t, olyan tett volt, ami végig bennem maradt, és az utolsó körök érzései is. Tudtam, hogy a győzelemért harcolok, és ha nem követek el hibát, akkor nyerni fogok. Ezt az érzést kerestem, amióta arról álmodtam, hogy nyerek az F1-ben. És most éreztem először, ebben az évben, Angliában, az ottani versenyen. Egy álmom vált valóra, amiért egész életemben dolgoztam” – mondta Sainz, aki 2023-ban szeretne kiegyensúlyozottabban és magasabb szinten teljesíteni, valamint többször megtapasztalni a győzelem érzését.

Borítókép: Charles Leclerc, Frédéric Vasseur és Gino Rosato (Fotó: XPB)

További tartalmak