Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ricciardo szerint nem igaz, hogy a Red Bull elhagyása óta lejtmenetben van

Ricciardo szerint nem igaz, hogy a Red Bull elhagyása óta lejtmenetben van

Autoaction
Nem ért egyet Daniel Ricciardo azzal, hogy a Red Bulltól való távozása óta lejtmenetben volt a pályafutása. Továbbra is helyesnek tartja, hogy elhagyta régi-új csapatát.

A Red Bull színeiben láthatjuk viszont Daniel Ricciardót 2023-ban, ám jóval ritkábban, mint azt az ausztrál szerette volna. A nyolcszoros futamgyőztesnek a McLarentől való távozás után nem jutott ülés az aktív mezőnyben, így volt gárdája dobott neki amolyan mentőövet egy harmadik számú versenyzői státusszal.

Ricciardo négy évet töltött távol a Red Bulltól, és miközben 2018-ban még meg volt győződve arról, hogy a váltás lendíti majd előrébb a pályafutását, az most ezen évek után zátonyra futott, és még az is kérdés, újraindítható-e egyáltalán.

A Red Bull-os volt csapattársa, Max Verstappen, valamint főnöke, Christian Horner mindketten úgy vélték, Ricciardo akkor lőtt bakot, amikor a távozás mellett döntött, ám mint azt a versenyző az Autoacitonnek adott interjúban elmondta, továbbra is helyes döntésnek érzi, hogy 2019-re a Renault-hoz szerződött Milton Keynesből.

Daniel Ricciardo (Fötó: XPB)

„Hiszem, hogy helyesen választottam. Igazán szükségem volt erre, de az biztos, hogy lehet azt mondani, hogy papíron, ha maradtam volna a Red Bullnál, több dobogóm lett volna, talán több versenyt nyertem volna. Megértem tehát, ha az emberek azt mondják nekem, sosem szabadott volna távoznom. De én igazán hiszem, hogy szükségem volt erre” – jelentette ki.

Azzal pedig határozottan nem ért egyet, hogy a Red Bull utáni pályafutása tejes kudarc lett.

„Ha visszatekintek 2020-ra, úgy érzem, az volt az egyik legjobb szezonom a Forma–1-ben. Ha önmagamat értékelem, elmondhatom, hogy a Red Bull után is voltak sikereim. A Red Bull ma fergeteges helyzetben van, de a 2018-as szezonom a csapattal egy katasztrófa volt.”

„Igazán jól indult, két versenyt nyertem az első hat futamon, de aztán már dobogóra sem álltam, és nyolc vagy kilenc alkalommal nem értem célba. Nem hibáztatom őket, de nem voltam boldog akkor. Szóval úgy érzem, igazán szükségem volt rá, hogy kipróbáljak valami mást, és ha azt nézem, hogyan éreztem magam 2018-ban, kitartok emellett. Továbbra is úgy hiszem, hogy helyes lépés volt.”

„Hogy tökéletesen működött-e? Nem, nem működött, de még így is azt érzem, hogy választ kellett találnom a kérdésre, ’mi lehetne, ha’, és választ is találtam rá. Teljesen rendben vagyok ezzel. Amúgy a Red Bull szerintem három autót fog indítani jövőre, szóval rendben leszek!” – viccelődött.

Daniel Ricciardo és Christian Horner (Fotó: Red Bull)

Ricciardo az interjúban elismerte, 2022-ben nem érezte képesnek magát arra, hogy Valtteri Bottashoz hasonlóan visszalépjen egyet, és elfogadjon egy olyan lehetőséget, amivel a középmezőnyben rekedne. Azt viszont nem zárta ki, hogy 2024 kapcsán változtasson ezen véleményén.

„Hat hónap múlva talán vonzóbb lesz számomra. Jelenleg, az elmúlt hónapokat tekintve nem volt vonzó. Már megpróbálkoztam vele, amikor elhagytam a Red Bullt a Renault-ért, majd egyet léptem oldalra a McLarenhez. Nem mondom, hogy belefáradtam ebbe az útba, de az elmúlt négy évben ezzel az úttal próbálkoztam.”

„Nyilván nincs elérhető hely élcsapatnál jelenleg, szóval jobb egy kicsit eltávolodnom, összeszednem magam, erőt gyűjtenem, és ha nem lesz elérhető hely hat hónapon belül sem, akkor talán logikus lesz újabb próbát tenni. De egyelőre jobb, ha kihagyom az évet, nem lesz ülésem, és nem élek bármilyen lehetőséggel, ami vagy működik, vagy nem” – mondta szemléletmódjáról.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fötó: XPB)

További tartalmak