Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem tagadja technikai hiányosságait Ricciardo – szerepe volt a kudarcában?

Nem tagadja technikai hiányosságait Ricciardo – szerepe volt a kudarcában?

Autoaction, Autosport
Nem tagadja Daniel Ricciardo, hogy kevésbé látja át a Forma–1 technikai oldalát, ám kétli, hogy ennek nagy szerepe volt a mclarenes szenvedésében.

Az a szép a Forma–1-ben, hogy a sikerhez többféle út vezet. Vannak versenyzők, akiknek akkora tehetség jutott, hogy puszta érzésből képesek eljutni oda, ahová egyes társaiknak csak izzadságszagú munka árán sikerül. Vannak az ösztönből versenyzők, vannak a minden részletet kielemzők, és vannak páran, akiknél mindkét oldal erőteljesen megjelenik.

Amikor a 2014-es első Red Bull-os szezonjában legyőzte a címvédő Sebastian Vettelt, Daniel Ricciardót még a jó alkalmazkodóképességéért dicsérték. 8 évvel később ő lett az a versenyző, aki két szezon alatt is képtelen volt közös nevezőre jutni a McLaren – két eltérő – autójával, ezért egy komoly házon belüli vereség után kiszorult a mezőnyből. És miközben korábban az elemző Vettellel szemben az ösztönösségét méltatták, mostani bukása kapcsán felmerült, talán az is szerepet játszott a szenvedésében, hogy nem olyan jártas az F1 technikai oldalában, mint egyes kollégái.

Ricciardo a korábbi években sem tagadta, hogy nem konyít annyit az F1 fizikájához, a tavalyi problémái kapcsán pedig arról is beszélt, hogy olyan mélységekbe merült ezen a területen, mint még soha korábban. Az Autoaciton fel is tette neki a kérdést, nem ezen múlt-e, hogy nem találta a kulcsot a wokingi autók működésre bírásához. „Nem, mert annak leszűrése és megértése, hogy mit csinál az autó, megy” – jelentette ki a nyolcszoros futamgyőztes. „Abban nem vagyok jó, ha arra kérsz, mondjam el, mi zajlik a váltón belül, vagy mit csinál a motor egy bizonyos része. Nem tudnám megmondani.”

„Az autó mechanikai oldalában és működésének módjában nem vagyok jó, és sosem voltam az. De érzem az autót és el tudom magyarázni, hogy mit érzek, valamint mire van szükségem ahhoz, hogy eljussak A-ból B-be. Hiszem, hogy erre képes vagyok.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

„Ha az a kérdés, ezt az autót miért nem tudtam eljuttatni A-ból B-be, az már a második szint. Ehhez vissza kell menned a gyárba, és elő kell állnod valami másfajta megoldással. De ötletem van. Magabiztos vagyok, csak nem állíthatom azt, hogy mindent tudok.”

„Ha megkérdezik, tudom-e, hogy mire való az autó minden egyes alkatrésze, és jobb lett volna-e a helyzetem, ha tudnám, a válaszom az, hogy talán. De az is lehet, hogy ettől csak tele lenne a fejem mindenféle más dolgokkal. Szóval nem tudom.”

Talán e szemléletmódjának is köszönhető, hogy Ricciardo inkább az érzések és az autótól kapott visszajelzések felől megközelítve magyarázta a 2021-es és 2022-es nehézségeit. „Ha lecsupaszítjuk, talán az érzés az (ami hiányzott). Az érzés segítségével tapasztalod meg, mekkora a tapadás, és ebből tudod, mit fog csinálni az autó. A legnagyobb problémám az volt, hogy nem volt meg a kiszámíthatóság érzése. Volt, hogy úgy éreztem, bizonyos mozdulattal a kanyar bizonyos pontjára juthatok, de végül máshová jutottam, és nem értettem, miért volt így. Aztán csináltam valami mást. Nehéz elmagyarázni ezt, de egy kicsit mindig reagálnom kellett ahelyett, hogy előre tudtam volna, mi lesz a következő, ami történik.”

Kiemelte, ez nem mindig volt így, csak bizonyos kanyarokban, de az is kiszámíthatatlan volt, hogy mikor. „Amikor próbálom elvinni az autót a határig, nem adja azt az érzetet, hogy én irányítom, vagy legalábbis hogy teljességgel én irányítom.”

Mivel két eltérő szabályrendszer alapján készült két eltérő McLaren is problémát okozott számára, Ricciardo gyanítja, hogy a problémájának forrása a McLaren-autók génjeiben van. „Izgatott voltam az új szabályok miatt, mert ez egyfajta újrakezdés volt. De azt is tudtam, hogy ez sem garancia. csak reméltem, hogy jobb lesz, de tudtam, hogy talán ugyanolyan lesz, talán rosszabb. Az idei autót nehéz volt vezetni, de a szenvedésem hasonló volt, mint a korábbi évben, szóval valami a McLaren tervezési filozófiájába lehet kódolva. A csapatnak már elég régi a szélcsatornája” – vetette fel, hozzátéve, ironikus, hogy a legelső mclarenes hétvégéjén, a 2021-es Bahreini Nagydíjon elsőre legyőzte Lando Norrist az időmérőn, holott akkor tudta a legkevesebbet az autóról és a technikai háttérről.

Lando Norris és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A gumik és az autó szerepe: Norris jobban csinálta

Ami a McLarenek genetikáját és az általuk nyújtott érzést illeti, a csapat főnökének kinevezett Andrea Stella a múlt szezon végén elárulta, az MCL36-osuk karaktere nem illett a Pirelli 18 colos gumijaihoz. Az F1 új abroncsai hajlamosak voltak alulkormányzottá tenni az autókat, mivel az első gumik a gyártó bevallása szerint sem voltak elég erősek a hátsókhoz viszonyítva.

A Ricciardo által emlegetett kiszámíthatatlanságban és a tapadás érzésének furcsaságaiban alighanem ennek is volt szerepe. „A gumik mellett ott van az autók karaktere, ami enyhítheti a gumik alapvető viselkedését. Csak az a kérdés, milyen mértékben van jelen ez az enyhítő körülmény az autónál. Ettől függ, hogyan tudod kihasználni a tapadást. A mi autónknál van valami, ami nem enyhíti eléggé a gumik ezen viselkedését” – vezette le Stella.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Azt is elismerte, hogy két versenyzőjük közül Norris volt az, aki jobban alkalmazkodott ehhez a helyzethez.

„Láttuk az elmúlt két évet: Danielnél az elégedettségi tartomány szűkebb, mint Landónál. Ezek a jellemzők kihatottak a teljesítményére. Amikor nem jöttek elő annyira, Daniel teljesítménye egészen rendben volt. Amikor viszont felerősödött ez a jellemvonás, az kihatott a teljesítményére. Lando pedig képes volt jobban boldogulni vele. Az alapvető tényező a gumi, az autó kezeli ezt, a versenyző pedig szintén szerepet játszik a kezelésében”

– elemezte a szakember.

A McLaren 2023-ra fontos leckéket tanult meg e téren, és az új autójukkal igyekeznek javítani a helyzeten. Emellett a Pirelli is változtatott az első gumikon. Ricciardo ennek hatásából viszont már nem profitálhat, hiszen nem lesz a mezőny tagja az új szezonban.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak