Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz: Verstappen és a Red Bull is legyőzhető

Sainz: Verstappen és a Red Bull is legyőzhető

Mundo Deportivo
A Ferrari versenyzője, Carlos Sainz biztosra veszi, hogy a Red Bull és Max Verstappen legyőzhető lesz 2023-ban, de tisztában van vele, hogy csapatának és neki is tökéletes szezonra lesz szüksége, ha le is akarja győzni a riválisokat.

Az első versenyek után úgy tűnt, a tavalyi szezon a Ferrari és a Red Bull izgalmas párharcáról marad majd emlékezetes, végül azonban a bikások és Max Verstappen domináns idényeként vonult be az F1 történelmébe: a holland rekordot jelentő tizenöt futamgyőzelmet szerzett, miközben a vörösök több hibát is vétettek és fokozatosan távolodtak a riválistól.

A címvédő és a címvédő csapat formáját látva többen úgy érzik, 2023 is hasonló lehet, igaz, a riválisok abban azért bízhatnak, hogy a költséglimit átlépéséért kiosztott aerodinamikai tesztkorlátozás valamelyest visszafogja majd a Red Bull lendületét.

És persze bízhatnak saját fejlesztéseikben is. Ami például a Ferrarit illeti, ők a hírek szerint az erőforrások terén tehetnek előrelépést. Ez önmagában komoly fegyvertény lehet, a 2022-es évet látva viszont nem túlzás kijelenteni, az autó és az erőforrás mellett a vörösöknek a stratégia terén is javítaniuk kell. Vagyis, mint versenyzőjük, Carlos Sainz összefoglalta, tökéletes évre lesz szükségük.

Amennyiben megvalósítják, a spanyol szerint legyőzhetik a nagy riválist. „Sajnos nem tudtuk tartani velük a lépést” – jegyezte meg a 2022-es évad kapcsán. „Jobb csomagjuk volt, és a versenyző is jobb formában volt” – utalt Verstappenre.

Carlos Sainz (Fotó: Coates / XPB Images)

„Szerintem egy tökéletes évvel le lehet győzni Maxot. A szezon első felében és a futamokon is javulnunk kell, de ez a célunk. Vannak lehetőségeink. A Red Bull dominálta az évet, de sem a futamokon sem az időmérőkön nem voltak egyértelmű fölényben. Nem érzem, hogy olyan messze lennénk a fejlődést és a teljesítményt tekintve” – tette hozzá.

„Austinban például az első rajtkockában voltam, egy-kettőben voltunk, nem vagyunk azért annyira messze. Egy kicsit több erő kell és egy kicsit több leszorítóerőre van szükségünk, valamint előrelépésre a stratégia és a versenyek kivitelezése szempontjából. Ami a tiszta teljesítményt illeti, azt nézve nem vagyunk messze” – zárta gondolatát.

Saját 2022-es szezonja kapcsán kijelentette, bár nehezen vette fel az új autók ritmusát, büszke arra, hogy végül talpra állt. Az év eleji kihívások miatt pedig az évadot pályafutása egyik legnehezebbjének nevezte. „Kihívásokkal teli szezon volt. Az első harmada nagyon kemény volt. Küszködtem az egyensúllyal és a vezetési stílusommal is. A második harmadban már boldogabb voltam, jobb volt a tempó, de sok volt a kiesés, a megbízhatósági gond” – mondta.

Soha nem volt még annyi bonyodalmam egy évben, mint 2022-ben. Sokat küszködtem azért, hogy változtassak a vezetési stílusomon. Büszke vagyok, mert könnyű lett volna feladni, és várni a következő autóra. De optimista vagyok 2023 miatt, hiszen sikerült előrelépnem. Örülök, hogy a mérnökökkel közösen sikerült fejlődni, és visszanyertem a tempóm. Biztosítani fogom, hogy az új szezonban a 2021-es, következetes Carlos is visszatérjen” – zárta gondolatát.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak