Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Verstappent sokan félreértik, pedig csak a mezőny legőszintébb fickója”

„Verstappent sokan félreértik, pedig csak a mezőny legőszintébb fickója”

Crash
Kimi Räikkönent kultuszfigurává tette az egyenessége, Max Verstappent inkább megosztóvá. Egy barátja szerint sokan teljesen félreismerik és értelmezik a Red Bull szókimondó bajnokát.

Két évvel ezelőtt az FIA akkori elnöke, Jean Todt megállapította, a korábbi versenyzői közül leginkább Kimi Räikkönenre emlékezteti őt Max Verstappen. Miközben versenyzési stílusa miatt sokan Michael Schumacherrel állítják párhuzamba, a holland a Ferrari korábbi csapatfőnökének elsősorban a világlátása miatt juttatta eszébe a Jégember becenevű 2007-es világbajnokot.

A párhuzam nem tűnik alaptalannak. Räikkönen híres volt a sokszor közönyös, egyszerű, egyenes és kendőzetlenül őszinte stílusáról, ami bizonyos fokig Verstappenre is jellemző. Mindkettejüket hidegen hagyja a népszerűség, a felhajtás, és mindkettejük számára a versenyzés a legfontosabb, amiről nem hagyják elterelni a figyelmüket.

Lényeges különbség, hogy míg Räikkönent igazi kultuszfigurává tette az őszintesége és hűvössége, addig Verstappen megosztóbb karakter lett, akinél e jellemvonásokat sokszor arroganciának fogják fel. Annak értelmezték a kritikusai az interlagosi csapatutasítás megtagadását, holott annak pontos hátterét azóta sem ismerjük, de azt is, amikor az egyik hétvégén Verstappen nem volt hajlandó nyilatkozni a szerinte vele szemben tiszteletlen, a feszültséget inkább csak gerjesztő brit Sky Sports tévécsatornával.

A kétszeres világbajnok egyik virtuális csapattársa, a Verstappennel a Redline színeiben több szimulátorversenyt is teljesítő Atze Kerkhof szerint a Red Bull sztárját sokan egyszerűen félreértik.

„Én teljesen másnak ismerem Maxot, mint amilyennek a világ látja őt. Hollandiában mi nagyon jók vagyunk abban, hogy mindig kimondjuk az igazat, azt, amit gondolunk, mégpedig egészen direkt módon. És Max nagyon holland, ha a kommunikációról van szó”

– állapította meg Kerkhof a Redline-csapat által készített interjúban.

„Nagyon egyenes, és ez sokat segít neki és az őt körülvevőknek, mert pontosan tudod, hogy mit gondol, mit akar mondani. Egyszerűen csak egyenes.”

Ennek köszönhető, hogy bár nem egyszer a csapatával és versenymérnökével, Gianpiero Lambiase-zal is látszólag durván beszél a pillanat hevében, ők mégsem haragszanak rá emiatt, mivel ismerik őt.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Kerkhof szerint Verstappen egyszerűen nyersen őszinte, és ez a médiával való viszonyára is jellemző.

„Véleményem szerint a Forma–1-ben azt szúrták el, hogy minden egy nagy műsor, és már meg sem tudod különböztetni az igazságot a színjátéktól. Itt kezdődnek a zavarok, amiben a mezőny legtermészetesebb és legőszintébb fickóját talán olyasvalakinek látják, aki megjátssza magát. Max ezen oldalát félreértik.”

Ami a megjátszást és a show-t illeti, Verstappen pár éve még az F1-et oly népszerűvé tevő Netdflix-sorozatban való szereplését is azért tagadta meg, mert nem akart asszisztálni az alkotók valóságferdítő szenzációhajhászásához. Habár e lépéseivel és magatartásával sokból ellenszenvet vált ki, Verstappen a kritikák kapcsán is igen „räikkönenes”.

„Az benne a jó, hogy nem érdekli, mit gondolnak az emberek. Nem lesznek álmatlan éjszakái annak kapcsán, amiket róla mondanak. Bármit is mond a magánéletben, gyakran pontosan ugyanazt mondja a médiának is, szóval ténylegesen így is gondolja. És ez teszi őt különlegessé” – vélekedett a barát.

Borítókép: Max Verstappen Max Verstappen (Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool)

További tartalmak