Musorujsag
Élő Eredmények
×

Villeneuve újra Le Mans-ban versenyez

Villeneuve újra Le Mans-ban versenyez

GPFans
A korábbi Forma–1-es világbajnok, Jacques Villeneuve is részt vesz a 2023-as Le Mans-i 24 óráson, ráadásul a királykategória történetének első konstruktőri világbajnoki címét elhódító, a versenyzéshez most visszatérő Vanwall egyik pilótájaként.

 

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán adta ki a megbízhatósági sportautó-világbajnokság (WEC) 2023-as nevezési listáját, melyen az 1997-es Forma–1-es világbajnok, Jacques Villeneuve neve is szerepel. A most 51 éves versenyző ráadásul egy, a versenyzés világába most visszatérő, egykori nagycsapat egyik pilótája lesz.

A szóban forgó alakulat a Vanwall, ami 1958-ban a Forma–1 történetének első konstruktőri bajnokává vált. Sikertörténete azonban nem íródhatott tovább, miután az alapító, Tony Vandervell elveszített érdeklődését a sportág iránt Stuart Lewis-Evans halálos balesete miatt.

A kor szakértői szerint fényes jövő előtt álló Lewis-Evans a szezonzáró Marokkói Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet, melynek következtében életét veszítette. Vandervell nem sokkal később jelentette be, hogy felhagy a csapat finanszírozásával, ami néhány futamon még részt tudott venni az 1959-es és az 1960-as szezonban, mielőtt végleg kivonult az F1-ből.

Kép: ByKolles

Most a korábbi F1-es csapatvezető, Collin Kolles vezetésével (a szakember korábbi csapata, a ByKolles „alakult át” Vanwallá) térnek vissza a versenypályákra az alapító nevét viselő Vandervell 680-as modellel.

Az istálló a mezőny egyetlen nem hibridhajtású versenygépével próbál szerencsét az LMP1-es kategóriát felváltó Hypercar géposztályban. Villeneuve két csapattársa a korábbi ByKolles alakulattól érkezik: a kanadai Tom Dillmann-nel és Esteban Guerrierival osztozik majd a versenygépen, akik eddig az alakulat tesztpilótái voltak.

Ami a 2006-os F1-es visszavonulása óta számos kategóriában szerencsét próbáló Villeneuve-öt illeti, számára Le Mans és a sportautózás sem lesz ismeretlen, hiszen 2007 és 2008 között több viadalon is indult a Peugeot-val; Spában nyert, Le Mans-ban pedig második volt a 2008-as szezonban.

Borítókép: Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)

További tartalmak