Musorujsag
Élő Eredmények
×

Dokumentumfilm készül Alain Prostról: helyrebillentheti a Senna-sztorit

Dokumentumfilm készül Alain Prostról: helyrebillentheti a Senna-sztorit

L'Équipe, Motor Sport
Újabb alkotással bővül a Forma–1-es dokumentumfilmek listája. A négyszeres világbajnok Alain Prost egy négyrészes sorozatban korrigálhatja, amit a híres Senna-film szerinte eltorzított.

Egyre népszerűbb téma a Forma–1 a filmes világban. Akár mozifilmekről, akár dokumentumfilmekről van szó, egyre több alkotást ihlet meg a királykategória. Decemberben a Forma–1 korábbi vezetőjéről, Bernie Ecclestone-ról mutattak be egy 8 részből álló dokumentumfilmet, azt megelőzően a francia Canal+ készítette el a korábbi Ferrari-főnök és FIA-elnök, Jean Todt pályafutását bemutató „A módszer” című filmjét, most pedig itt az újabb portré.

A Canal+ csatorna a héten jelentette be, hogy 2023-ban elkészít egy 4 részből álló dokumentumfilmet a négyszeres világbajnok Alain Prostról. „Egy nagyratörő projektet készítünk elő a történelem egyik legnagyobb francia sportolójával” – jelentette be a csatorna sportigazgatója, Thomas Sénécal.

Az új film 2023 végén jelenik majd meg, egyelőre nincs információ arról, hogy a francia mellett más nyelven is elérhető lesz-e.

„Egy nemzeti hős megérdemel egy sorozatot. Miközben minden platform érdeklődött iránta, Alain Prost úgy döntött, hogy a filmet velünk csinálja. Ez egy lehetőség lesz számára, hogy elmesélje a kezdeteket, de a testvére történetét is (aki szintén versenyzett, és aki 1986-ban rákban hunyt el), a bajnoki sikerekeit, és leginkább a Prost-Senna párharcot”

– mondta a rendező, Christine Cauquelin.

Fotó: XPB

A Senna-téma már csak azért is hangsúlyos lehet, mert Prost köztudottan nem volt megelégedve a híres 2010-es Senna-filmmel, amely amolyan főgonoszként ábrázolta őt, szerinte igencsak eltorzítva az ő és Ayrton Senna valós viszonyát.

A Sennáról készült filmet az a Manish Pandey jegyzi, aki most az Ecclestone-ról készült Lucky! című sorozatot gyártotta. A szerző nemrég a Motor Sport magazinnak nyilatkozott arról, hogy a mai napig bánja, hogy Prost ennyire rossz véleménnyel van a filmjéről, ám úgy érzi, a mostani sorozattal egy kicsit sikerült helyesbítenie, hiszen Ecclestone Prostot tartja minden idők legjobbjának, és az új filmben hangsúlyos szerepet is kapott.

„Még ma is rosszul érzem magam, hogy ő úgy érzi, lehúztuk. De nézzük meg a szuzukai balesetet (ti. az 1990-est). Nem volt alternatív verziója a filmben. Igen, Ayrton mérges volt, és akkor? Nem hinném, hogy Senna jó fényben tűnt volna fel ebben. Azokban a pillanatokban őrültnek tűnt, és Jackie Stewart szétszedi őt az interjújában”

– mondta Prost kritikája kapcsán Pandey, hozzátéve, a mostani Ecclestone-filmben a középpontba állított versenyzők közül talán Prost kapta a legnagyobb szerepet.

Akárhogy is, a francia most a közreműködésével készülő filmben elmondhatja az ő verzióját is, és korrigálhatja, amit helytelennek érzett.

Borítókép: Ayrton Senna és Alain Prost (Fotó: XPB)

További tartalmak