Musorujsag
Élő Eredmények
×

Négynapos hétvégét csinálna a Brit Nagydíjból Silverstone

Négynapos hétvégét csinálna a Brit Nagydíjból Silverstone

Autosport
Három helyett négynapos eseménnyé alakítaná Silverstone az F1-es Brit Nagydíjat. A pálya főnöke még nagyobb bevételeket akar, és a hétvége formátumának módosítását szeretné.

Az elmúlt szezonokban átütő siker volt a Forma–1-es Brit Nagydíj. Évről évre rekordokat dönt a futamhétvége látogatottsága, és e népszerűséget a szervezők próbálják minél jobban kihasználni. Tavaly 400 ezres közönséget számláltak, ám még ez sem elegendő. Mivel a befogadóképességnek megvannak a korlátai, Silverstone most más módját választaná a növekedés fenntartására: háromról négynapos eseménnyé alakítaná a nagydíjhétvégéjét.

Persze nem arról van szó, hogy mondjuk egy helyett két F1-es futamot rendeznének, hanem arról, hogy a csütörtököt is megtöltenék programokkal, versenyprogramokkal. Ilyesmire már eddig is törekedtek, hiszen évek óta rendeznek ilyen-olyan kedvcsináló „sorversenyeket” az F1-es mezőnnyel, ahol Daniel Ricciardo képen dobhatja Lando Norrist egy hatalmas gumilabdával, miközben van ürügy arra, hogy a nézőket már aznap a lelátókra engedjék. Ezúttal azonban mást is szeretnének: további betétfutamokat, amik azt jelentenék, hogy már csütörtökön száguldanának versenyautók a pályán.

Ez egyébként nem példa nélküli, hiszen Melbourne-ben is több hasonló versenyre sor kerül: a Supercars, a Porsche Carrera-kupa és az S5000-es széria ott már csütörtökön is versenyez.

„Szeretnénk kibővíteni a hétvégét. Keményen dolgozom ezen a Forma–1-gyel. Hiszem, hogy változtatnunk kell a hétvége formátumán. Ők azt mondják: »Nos, ez az FIA asztala, nekik kell tesztelni a rendszereket és hasonlók.« De erre azt mondom: csinálják korábban”

– nyilatkozta Stuart Pringle, a pálya igazgatója.

„Legyenek események csütörtökön! Sok ember szeretne jönni és látni dolgokat, és a három nap nem elegendő. Tegyük nagyobbá ezt az egész hetes fesztivált!”

Fotó: XPB

Tekintve, hogy a Forma–1-es naptár folyamatosan nyúlik, és 2023-ban már 24 nagydíj lehet a programban, egyes versenyhétvégék megtoldása némiképp szembemegy az F1 törekvéseivel. A sorozat 2022 első felében azért törölte el (legalábbis névlegesen) a csütörtöki sajtónapot (vagy a monacói hagyományos csütörtöki edzésnapot), hogy rövidítsen a hétvégék programján. Amennyiben Silverstone tervei az F1-et is érintik, az a résztvevők terhelésének növelését jelentené.

Az F1 népszerűsége persze egyre nő, és érthető, hogy mindenki még többet akar belőle. Pringle arra is rámutatott, hogy a Liberty Media érkezése óta teljesen más helyzetben vannak szervezőként, hiszen míg Bernie Ecclestone idején folyton az volt a téma, elveszíti-e a jogdíjakat sokalló Silverstone a versenyét, most egyre komolyabb profitot tudnak termelni.

„Magától értetődő, hogy minden jegyet eladsz vasárnapra. Pár napja már a szombatra is minden jegyünk elkelt, és most a pénteki eladások is jól mennek. Ebben van a profit. És ha nem csinálsz profitot – kedves Mr. Ecclestone! –, akkor nem tudsz mit visszaforgatni az infrastruktúrába”

– szúrt oda az F1 előző vezérének, kiemelve, ők 40 éven keresztül képtelenek voltak nyereséget termelni, ma viszont már képesek rá, és ezt a pénzt az épületeik fejlesztésére és a szurkolói élmény javítására költhetik el.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak