Musorujsag
Élő Eredmények

Russell képes lehet tartósan sarokba szorítani Hamiltont – Häkkinen

Russell képes lehet tartósan sarokba szorítani Hamiltont – Häkkinen

Top Gear
Első közös szezonjukban legyőzte Lewis Hamiltont, ám maradtak kérdőjelek a párharc körül. Mika Häkkinen szerint George Russell képes lehet az ismétlésre és arra, hogy a britek új sztárversenyzőjévé váljon.

Jól sikerült George Russell első mercedeses szezonja, hiszen megszerezte pályafutása első F1-es győzelmét, és csapattársként legyőzte a bajnokságban a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont, aki már tíz éve a csillagosokat erősíti. A házon belüli sikerének ugyanakkor több tényező is az élét vette. Egyfelől a Mercedes nem küzdött állandó jelleggel a győzelmekért, így a két brit vetélkedésének nem volt igazán komoly a tétje. Másfelől Hamilton sűrűn hangoztatta, hogy a szezon első felében ő több hétvégéjét is feláldozta annak érdekében, hogy segítse a problémás autójuk fejlesztését. A hétszeres világbajnok a bajnokság hajrájában ráadásul összességében meggyőzőbb teljesítményt nyújtott kollégájánál.

A 2023-as idény több szempontból is pontosabb képet festhet tehát Hamilton és Russell egymás elleni helyzetéről. Visszaáll a Hamilton-uralom a Mercedesnél, vagy sor kerülhet a trónfosztásra? A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen képesnek tartja Russellt arra, hogy huzamosabb ideig sarokba szorítsa Hamiltont, és ezzel átvegye a stafétát.

„Amit Brazíliában nyújtott, az kiváló volt. A csapat jelentősen javított az autóján, és már versenyeket nyerhetnek. Hogy képes lesz-e tovább vinni ezt a tendenciát?”

„Amennyiben tovább tudja hasznosítani ezt a Mercedesnél szerzett tapasztalatát és általában véve a Forma–1-es tapasztalatát, akkor maga mögött tarthatja Lewist. Ez igazán lenyűgöző, mert Lewis hihetetlen. Hihetetlen személyiség és versenyző. Szóval amennyiben George meg tudja csinálni, Anglia szerintem azt fogja mondani: hű, micsoda versenyzőnk van!”

– fejtegette a McLaren korábbi versenyzője a Top Gearnek.

George Russell és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Ehhez persze Hamiltonnak is lesz még egy-két szava. A második félévben nyújtott teljesítménye alapján hiba lenne lebecsülni a 38 éves bajnokot, és ennek Russell is tudatában van.

Häkkinent arról is kérdezték, szerinte miben fejlődhet még a fiatalabb brit. „A lista hihetetlenül hosszú, amikor egy versenyző finomítani kezd minden területen. Ő viszont már elég hosszú pályafutásra tekinthet vissza. Gokartozott, végigment minden kategórián, adatokra és tudásra tett szert, és képes kezelni az autót az extrém helyzetekben. Meggyőződésem, hogy benne van a potenciál arra, hogy nagy versenyző, világbajnok váljon belőle” – dicsérte Russellt a finn.

Borítókép: Lewis Hamilton és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak