Musorujsag
Élő Eredmények

Váratlan bejelentés: a Mercedes kulcsembere lett a Williams új csapatfőnöke!

Váratlan bejelentés: a Mercedes kulcsembere lett a Williams új csapatfőnöke!

Williams
Újabb meglepetés a csapatfőnökök átigazolási piacán: a Mercedes eddigi vezető stratégája lett a Williams-istálló csapatfőnöke.

Még a múlt év végén jelentette be a Williams, hogy két év után elhagyja a csapatukat Jost Capito eddigi csapatfőnök és ügyvezető igazgató. Az új évre főnök nélkül fordult rá a tavalyi bajnokság utolsó helyén záró istálló, pénteken azonban bejelentették, hogy megvan az utód – és váratlan helyről jött.

Úgy csapatfőnökeként a Williams James Vowlest mutatta be, aki eddig a Mercedes vezető stratégája volt, a 2014 és 2021 között sorozatban nyolc konstruktőri bajnokságot nyerő csillagosok egyik kulcsembere. Vowles február 20-án kezdi a munkát új munkaadójánál Grove-ban.

A 43 éves brit komoly múlttal rendelkezik az F1-ben, csapatváltása pedig azért számít meglepetésnek, mert egyike azon pár szakembernek, akik már a Mercedes érkezése előtt, a BAR-, Honda- és Brawn-időkben is Brackleyben dolgoztak. Vowles a Mercedesszel több mint 120 győzelmet ünnepelt, és a sikerévek alatt vált igazán ismertté és elismertté, a mezőny egyik legjobb taktikai koponyájaként.

Lewis Hamilton és James Vowles (Fotó: XPB)

Emellett a 2009-es Brawn GP-sztoriban is tevékenyen kivette a részét a sikerekből. Abban az évben Jenson Button lett a világbajnok, aki ma a Williams tanácsadójaként is tevékenykedik.

„Alig várom, hogy kezdhessek a Williams Racingnél. Megtisztelő csatlakozni egy csapathoz, amelynek ilyen hihetetlen múltja van. A csapat egy ikonja a sportunknak, nagyon tisztelem, és nagyon várom már ezt a kihívást”

– nyilatkozta Vowles.

Matthes Savege, a Williamst 2020-ban felvásárló Dorilton Capital elnöke elmondta: „Örömmel köszöntjük Jamest a Williams Racingnél! Ő az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő tehetség a Forma–1-ben, és hozni fogja a teljesítményt. Kulcsszerepe volt a sportág egyik leglenyűgözőbb mutatványában az elmúlt tizenöt évben.”

„Miközben folytatjuk a könyörtelen eredmények utáni hajszánkat, hisszük, hogy James alkalmazása megerősíti azon szándékunkat, hogy egy energikus, tapasztalt és erős vezetővel vágjunk bele a Williams Racing átalakulásának következő fázisába.”

James Vowles (Fotó: Williams)

Vowles mérnökként és elsősorban stratégiai mérnökként tevékenykedett előző csapatánál, így a csapatfőnöki szerep új lesz számára. A 2022-es szezon végén ugyanakkor már némiképp belekóstolhatott abba, milyen irányítani egy F1-es gárdát, hiszen Toto Wolff távollétében volt, hogy ő számított a versenyhétvégén működő csapat hivatalos vezetőjének. Sao Paulóban meg is szerezték az egyetlen az évi futamgyőzelmüket.

A brit hálás a Williamsnek, hogy képesnek tartja e munkakör ellátására. „A Williams Racing bizalmat szavazott nekem, és viszonozni fogom ezt. A csapatban nagy potenciál rejlik, és a közös utunk heteken belül kezdetét veszi.”

Gyors munkába állása azt sugallja, hogy a Mercedes és a Williams a háttérben külön megegyezett Vowles váltásáról. Amennyiben egyoldalú átszerződésről lenne szó, alighanem több hónapos kényszerpihenő várna a britre.

„A Mercedes nagyon támogatott az utam során, és kiváló viszonyban válunk el egymástól azok után, hogy több mint húsz éven át Brackleyben dolgoztam. Hálás vagyok mindenért Totónak és a csapatnak, és különleges tapasztalat volt ez a  a bukásokon és sikereken át vezető közös utazásunk

– mondta eddigi csapatáról Vowles.

James Vowles (Fotó: Williams)

A korábban a Williams részvényeseként F1-be kerülő Toto Wolff vegyes érzésekkel köszönt el csapata meghatározó emberétől, miközben jelezte, örül annak, hogy a Mercedes partnercsapatánál kötött ki. Együtt dolgoztam vele, amióta 2013-ban csatlakoztam a csapathoz, és jól ismerem őt, a képességeit és tehetségét. Nagy megelégedéssel tölt el, hogy láttam James fejlődését az elmúlt évtized során.”

„Miközben természetesen szomorúsággal tölt el a búcsúzás, minden jót és sok sikert kívánunk neki, és örülünk annak, hogy a pályafutásában a következő lépést a Williamsszel teszi meg, akik erős technikai partnerünk, és akik közel állnak a szívünkhöz” – mondta a Mercedes csapatfőnöke.

Vowles Frédéric Vasseur (Ferrari), Andrea Stella (McLaren) és Andreas Seidl (Alfa Romeo) után a negyedik olyan csapatvezető, aki új pozícióban vág neki az idei F1-es szezonnak. Egy csapatfőnöki szék vár még üresen: az Alfa Romeónál Seidl hivatalosan az ügyvezető igazgatói pozíciót kapta, akinek még ki kell neveznie egy hivatalos csapatfőnököt.

A Williamsnél eközben még nincs meg az új technikai igazgató. Jost Capitóval együtt múlt év végén a pozíciót eddig betöltő Francois-Xavier Demaison is távozott a csapattól.

Borítókép: James Vowles és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak