Musorujsag
Élő Eredmények

Mario Andretti: Nem a pénzért csináljuk, nekünk ez az életünk

Mario Andretti: Nem a pénzért csináljuk, nekünk ez az életünk

Auto Motor und Sport
A Forma–1-es csapatalapítást megcélzó Michael Andretti édesapja, a királykategóriában 1978-ban bajnoki címig jutó Mario Andretti védelmébe vette a családi alakulatot, kiemelve, teljesen egyértelmű, hogy azzal nem a profitszerzés a fő cél, a Cadillac-partnerség pedig nem PR-trükk.

Miután az FIA jelezte, fontolóra veszi, hogy elindít egy szándéknyilatkozati eljárást az F1 iránt érdeklődő alakulatok számára, majd az Andretti Global jelezte, a General Motors egyik márkájával, a Cadillac-kel közösen szállna be a királykategóriába, az amerikai istálló és a mezőny bővítésének témája a figyelem középpontjába került.

Többek között azért, mert a jelenlegi tíz istálló közül több még mindig szkeptikus az amerikaiakkal szemben (a rossznyelvek szerint elsősorban bevételeiket féltik, melyeket a bővítés esetén több felé kellene osztani). De a szakértőket is megosztja a téma.

Vannak olyanok, akik szerint a Cadillac-partnerség is csak egy trükk, az Andretti pedig elsősorban a profittermelés miatt akar az F1 közelébe kerülni. A csapatvezető, Michael Andretti édesapja, a projektet jól ismerő korábbi F1-es bajnok, Mario Andretti most őszintén reagált ezekre a megjegyzésekre, kiemelve, az alakulat tevei komolyak, motivációjuk pedig nem anyagi jellegűek.

Michael Andretti (Fotó: XPB)

„Soha, sehol sem versenyeztünk csak azért, hogy profitot termeljünk” – jelentette ki határozottan az 1978-as bajnok. „Ez nem egy PR-trükk. A General Motorsnak is megvan a maga büszkesége” – utalt arra, hogy a cég nem is adná a nevét egy „átveréshez”.

„Nemcsak rá akarnak csatlakozni valamire, ők maguk akarják hozni a technológiát. Ez érdekli őket ebben a projektben. Tudják, hogy mire számíthatnak. A General Motorsnak már van egy motorsportokra összpontosító fejlesztési központja. További befektetéseket tesznek ebbe a részlegbe, hogy idővel ők maguk fejlesszék az autó és a motor minden részét” – emelte ki.

Andretti azt is igyekezett egyértelművé tenni, hogy a csapat tervei hosszabb távra szólnak, vagyis kár arra számítani és arról cikkezni, hogy adott esetben néhány év után búcsút intenek a királykategóriának (ahonnan kivettek pár millió dollárt).

„Ez a projekt hosszú távra szól. Csak nézzék meg a múltunkat. Mindenki láthatja, mit jelent a családunknak a motorsport. Ez az életünk. Soha, egyetlen kategóriában sem versenyeztünk csak azért, hogy profitot termeljünk. Már sokat invesztáltunk ebben a projektbe, mérnököket is szerződtettünk, akik csak arra várnak, hogy minden beinduljon. Ha nem hinnének bennünk, akkor már régen elsétáltak volna” – zárta gondolatát.

Colton Herta az Andretti-csapattal (Kép: Andretti/Twitter)
Borítókép: Mario Andretti (Fotó: XPB)

További tartalmak