Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az F1 technikai igazgatója újra megvédte a sprintet

Az F1 technikai igazgatója újra megvédte a sprintet

GPFans
A Forma–1 technikai igazgatója, Pat Symonds ismét védelmébe vette a több szakértő és versenyző által kritizált sprintformátumot, ami elmondása szerint kiszámíthatatlanabbá teszi a hétvégéket valamint lehetővé azt, hogy a szurkolók a hétvége minden napján fontos eseményeket lássanak.

Azt követően, hogy 2021-ben és 2022-ben évi három sprinthétvégét rendeztek, idén már hat szerepel a menetrendben: az elsőt Azerbajdzsánban rendezik, majd Ausztria, Belgium, Katar, az Egyesült Államok és Brazília jön. Miközben, mint látható, az F1 vezetői kitartanak a formátum mellett, a szakértők és a versenyzők körében annak megítélése továbbra is viták tárgyát képezi.

Többen jelezték, például a címvédő bajnok, Max Verstappen is, hogy a sportág hagyományaival ellenkezőnek és bizonyos értelemben feleslegesnek tartják a sprintet, annak ellenére is, hogy néhány alkalommal okozott már kavarodást a rajtrács tekintetében.

A vezetőség részéről legutóbb az F1 technikai igazgatója, Pat Symonds vette védelmébe az új formátumot, kiemelve, az ő szempontjukból hasznosnak látszik a változtatás. „Vannak, akiknek tetszik, és vannak, akiknek nem” – nyilatkozta a szakember a GPFansnak, utalva arra, hogy ő már elfogadta, hogy a sprint nem fogja elnyerni mindenki tetszését.

Pat Symonds (Fotó: XPB)

„De mi versenyeket rendezünk, én pedig azt szeretem a versenyben, hogy nem kiszámítható. Az Oxford például a múlt héten az Arsenal ellen játszott az FA Kupában, és a félidőt kihúzták 0-0-ra, és az ilyesmi nagyszerű” – folytatta.

„A megszokott formátum szerint zajló hétvégéken, a pénteki napon nincsenek versenyek, ezért, mi a vonzereje annak a napnak? Mi azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk. Ráadásul a csapatok manapság annyira jól kezeli a szimulációkat, hogy pénteken két óra bőven el tudják végezni a finomhangolásokat, ez pedig a kiszámíthatóság irányába mutat” – emelte ki.

Symonds szerint tehát egyértelmű, hogy a sprintformátum fokozza az izgalmakat és folyamatosan fenntartja a rajongók figyelmét. „A sprint lehetővé teszi, hogy minden nap legyen valamilyen verseny, hiszen pénteken van az időmérő, szombaton a sprint, vasárnap pedig a nagydíj. Mindezt úgy, hogy a kisebb események nem veszik el a figyelmet a fő attrakciótól, és ez is fontos, mert a hétvége a nagydíjról szól. Azzal pedig, hogy csökkentjük a finomhangolásra szánt időt, egy kicsit kiszámíthatatlanabbá tesszük a hétvégét. Az emberek az ilyen futamokat szeretik” – mondta.

Fernando Alonso és Sergio Pérez csatája Imolában a 2022-es sprintfutamon (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak