Musorujsag
Élő Eredmények
×

A szaúdiak 20 milliárd dollárt adtak volna az F1-ért

A szaúdiak 20 milliárd dollárt adtak volna az F1-ért

Bloomberg
Sajtóhírek szerint a szaúd-arábiai állami befektetési alap ajánlatot tett a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediának a széria felvásárlására, az amerikaiak azonban nem szeretnének megválni a királykategóriától.

A Bloomberg információi szerint a sportvilágban egyre több befektetést indító szaúdiak a tavalyi év elején tettek 20 milliárd dolláros ajánlatot (ez az összeg több mint a négyszerese annak, amennyiért az amerikaiak 2017-ben átvették a királykategóriát az akkori többségi tulajdonostól) a Forma–1-et jelenleg birtokló Liberty Mediának.

Ami a választ illeti, a források úgy tudják, a Liberty kapásból elutasította az ajánlatot, annak ellenére, hogy komoly haszonra tehettek volna szert. Az amerikaiak azonban nem akarnak megválni az F1-től, melynek fejlesztésében további potenciált látnak.

Greg Maffei, Stefano Domenicali és Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

Egyelőre tehát nem kell arra számítani, hogy a királykategória rövid időn belül (hat év telt el a legutóbbi tulajdonosváltás óta) újra gazdát cserél. Ugyanakkor azt sem zárhatjuk ki, hogy hallunk még a szaúd-arábiai állami befektetési alapról az F1 kapcsán, a Bloomberg ugyanis úgy tudja, hogy továbbra is aktívan érdeklődnek, és készek lecsapni, ha a Liberty megváltoztatja álláspontját.

A sportvilágban számos komoly befektetést indító Szaúd-Arábia az utóbbi években a motorsportokat is célkeresztbe vette: a Dakar rali mellett Forma–E-futamot és F1-es nagydíjat is rendeznek, miközben dolgoznak egy új technikai központ (ami egy új pályát is magában foglal) kialakításán.

Nemrég felmerült, az egyik Forma–1-es alakulatban is részesedést vásárolhatnak, és megkísérelhetik azt hazájukba „csábítani” (azt szeretnék, hogy az országon belül hozzanak létre kisebb központokat). Az együttműködés kapcsán a Williams és a McLaren merült fel; az utóbbit többen reálisabb „célpontnak” tartják, Forma–E alakulatuknak ugyanis már vannak szaúdi kapcsolatai.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak