Musorujsag
Élő Eredmények
×

Felfedezett pár kiskaput az Aston Martin, 90%-ban megújul az autójuk

Felfedezett pár kiskaput az Aston Martin, 90%-ban megújul az autójuk

Aston Martin
Szinte teljes egészében megújul az Aston Martin 2023-as autója az előző évihez képest – kinézetében is. Szakemberük a szabályokban fellelt kiskapukat és kis innovációkat emleget, miközben nagy ugrásban reménykedik.

Fontos év lehet az Aston Martin számára az idei. A harmadik szezonjukat kezdik meg ezen a néven, zöldben, de ez lesz az első olyan idényük, amire a megújult technikai gárdájukkal fordulnak rá. A tavaly év közben csatlakozó Dan Fallows mellett a Mercedestől érkezett Eric Blandin helyettes technikai igazgató számára is komoly vizsga lesz, hogy hogyan muzsikál az AMR23-as modell, hiszen ez fogja megmutatni, hogy a megújulással ténylegesen a helyes irányba haladnak-e. Míg tavaly mentségük volt, hogy a félresikerült első konstrukcióra, de a második verzióra is kevés hatása volt az új vezetőknek, 2023-ban ezt már nem süthetik el.

Az új versenygépet, melyet idén Lance Stroll mellett az Alpine-tól érkező Fernando Alonso fog vezetni, február 13-án fogja bemutatni a csapat, mégpedig az épülő silverstone-i gyár egyik új épületében. Ez egyfajta jelzése a nagy megújulásuknak.

Blandin az istálló honlapján megjelent interjúban előrebocsátotta, nem fognak trükközni, a valódi autójukat mutatják meg a leleplezéskor.

„A tényleges autónkat fogjuk leleplezni, ahogyan tavaly is tettük. Az autó leleplezésére az új silverstone-i gyárunkban kerül sor február 13-án, és a valódi AMR23-as lesz ott. Nem fogunk csalódást okozni a szurkolóknak.”

Kiemelte, jól haladnak a munkálatok. „Az AMR23-assal a terv szerint haladunk. Aerodinamikai szempontból a bemutatóverzió készen áll. Valamennyi aerodinamikai kialakítás átment a tervezőirodán, amely véglegesítette a vázlatokat az autó építéséhez. Az időm nyolcvan százalékában az aerodinamikai részleggel foglalkozom, mert egy nagyratörő fejlesztési programon dolgozunk a szezonra. A bemutató fontos, de az csak egy lépcsőfok. Fejlesztenünk kell az autót az egész idény alatt. A maradék időmet jelenleg annak biztosítására fordítom, hogy minden jól haladjon a tervezőknél, és mindent megkapjanak, amire szükségük van” – magyarázta a francia szakember.

Eric Blandin (Fotó: Aston Martin)

Kollégái már az előző szezon végén hangoztatták, hogy az új autójuk kinézetében is teljesen más lesz majd, mint a 2022-es. Blandin ezt lényegében megerősítette.

„A tavalyi autóval nyert összes tanulságot vettük, és alkalmaztuk az idei évi autónál. Az AMR23-as annyira új lesz, hogy teljesen más, mint az AMR22-es. Az elemek több mint kilencven százalékán változtattunk, és az aerodinamikai kialakítás több mint kilencvenöt százalékban lett más.”

A más reményeik szerint jobbat is jelent. Sokkal jobbat. Nagy előrelépést vettek célba, és úgy érzik, van alapja a bizakodásuknak. „Sok fejlesztést vittünk az AMR22-esre, és a fejlődésünk megerősítette, hogy jó pályán mozgunk az AMR23-assal, ami az előző autón megtanultakra épít” – hangsúlyozta Blandin.

Azért hozzátette: „Minden nyitott. Az összes csapatnak lehetősége van jelentős előrelépésre az új autójával. Mi szeretnénk nagyot lépni előre az AMR23-assal, de minden relatív, hiszen függ attól, hogy mások mekkorát javulnak. Ezt nem tudjuk még, de hisszük, hogy jó csomagunk lesz.”

A megújulás kapcsán elmondta, szerinte az autók között látott 2022-es kinézetbeli különbségek még idén is meglesznek. „Két nagyon eltérő filozófiát láttunk 2022-ben, és gyanítom, hogy 2023-ban is ez lesz a helyzet” – vélekedett.

Felipe Drugovich (Fotó: XPB)

Csapata tavaly a Red Bull koncepciója irányába tért el az eredeti útjáról. Érte is őket olyan megjegyzés, hogy egy „zöld Red Bullt” alkottak meg a B-autójukkal, ám a másolás vádját határozottan visszautasították. A Red Bulltól érkezett Dan Fallows technikai igazgató szerint mások követésével nem is érhetnek célt.

Az Aston Martin 2022-ben állt is elő egyedi, kreatív és innovatív megoldásokkal, például a 2023-ra betiltott trükkös hátsó szárnyvéglapokkal, ami előtt csak fejvakarva álltak a riválisok, amikor először vitték pályára a Magyar Nagydíjon.

Blandin előrebocsátotta, az idei gépükre is fel fog kerülni pár egyedi újdonság, mivel találtak bizonyos „lyukakat” a szabályzatban.

„Alkalmazunk pár okos innovációt az új autón. Ezek jelentik a habot a tortán. Klassz, ha vannak ilyenek, de nem létfontosságú, hogy legyenek.”

„Nagyszerű, amikor találsz pici kiskapukat, amiket előnyödre tudsz fordítani, de nem gyakran van, hogy egy egész autót e köré építhetsz. Helyette az alapokat kell rendbe tenni, és aztán hozzátenni dolgokat.”

„Amikor egy új autóprojektbe fogsz, beazonosítod, mik voltak a korlátok az előző évben, és hogyan tudnál túljutni rajtuk az új dizájnnal. Aztán meghatározod, melyik kialakításban rejlik a jövő szempontjából a legnagyobb potenciál. Ha rossz koncepciót választasz, magadat ütheted, mert a fejlesztés során elfogy előtted az út, és nagyon nehéz kikerülni egy ilyen helyzetből” – emelte ki.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Hozzátette, a tavalyi tanulságoknak nagy hasznát veszik az idei autónál, de az eszközeik használatában is, ezért hiszik, hogy a múlt évi hibákat nem követik el újra. Elsősorban a delfinezés vitte félre a tavalyi évüket, amire találtak megoldásokat.

„Az AMR22-es egy kísérleti laboratórium lett. Annyi mindent teszteltünk a pályán, hogy bővítsük az ismereteinket, és ezen ismeretek helyességét megerősítette a javuló teljesítményünk a szezon vége felé. Az autó használatának módjával sikerült javítanunk a teljesítményen, és erre az eredeti koncepció nem kínált volna lehetőséget az év elején. Idén olyan dolgokon változtattunk az autón, amik elejét veszik a delfinezésnek, de garancia nincs rá, hogy működnek is, amíg nem tesztelünk a pályán. Ha bajunk lesz a delfinezéssel, van pár eszközünk a fegyvertárunkban, hogy leküzdjük ezt” – bocsátotta előre.

És hasonlóan viszonyul a megújulásuk egészéhez is. Elismerte, nincs rá garancia, hogy összejön nekik a célba vett nagy előrelépés, de ha mellé is lőnek, akkor sem fognak kétségbeesni. „Ha elszúrjuk, és az autó nem teljesít úgy, ahogy akarjuk, azt őszintén be kell látnunk, és össze kell dolgoznunk, hogy legyen megoldás. Elsőként meg kell értenünk, miért nem teljesít úgy az autó, mik a problémák, és a tanulságokra építve elő kell állnunk a megoldásokkal. Nincs semmi, amit ne lehetne megoldani. Csapatként bármilyen kihívást teljesíteni tudunk” – jelentette ki Blandin magabiztosan.

Borítókép: Fotó: Aston Martin

További tartalmak