Musorujsag
Élő Eredmények
×

Steiner szerint az FIA-nak még dolgoznia kell, mert sok volt az „értelmetlen” döntés

Steiner szerint az FIA-nak még dolgoznia kell, mert sok volt az „értelmetlen” döntés

Autosport
A Haas csapatvezetője, Günther Steiner úgy véli, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) esetében bőven van még tér a javulásra azt követően, hogy a versenyirányítás a 2022-es szezon során több „értelmetlen” döntést is hozott, melyek az amerikai istállót is hátráltatták.

Az FIA a máig vitatott 2021-es szezonzáró után alakította át a versenyirányítást: miután menesztették Michael Masit, az addigi versenyigazgatót, helyére két utódot igazoltak (hogy ne nehezedjen akkora teher egyetlen irányító vállára), valamint létrehoztak egy videós rendszert a bírák számára. Ennek ellenére a versenyigazgatók döntései továbbra is megosztották az F1-es közvéleményt.

Erre az FIA is reagált: az év végén visszaállította az egy versenyigazgatós rendszert, igaz, az elnök nemrég utalt rá, hogy 2023-ban ismét rotálni tervezik a szakembereket. Ezen felül több rutinos szakembert is igazoltak a vezetői struktúra átalakítása közben.

A módosításoktól a vezetőség javulást vár, a Haas csapatvezetője, Günther Steiner viszont óvatos a folytatást illetően; szerinte a bíráskodásnak mindenképpen javulnia kell, tavaly ugyanis számos hibát vétettek, ami őket is akadályozta (a fekete-narancssárga zászlós esetek már a szezon során is komoly visszhangot vertek).

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

„Szerintem még mindig sok a tennivaló” – nyilatkozta a rutinos sportvezető az Autosportnak. „Nem mondanám, hogy már minden rendben van. Úgy gondolom, még mindig elég sok tartalék van a versenyirányításban ahhoz, hogy jobban teljesítsen” – tette hozzá diplomatikusan.

„A 2022-es szezon utolsó futamain láthattunk olyan döntéseket, melyekkel szerintem mindenképpen foglalkoznunk kell” – folytatta, majd a már említett fekete-narancssárga zászlós esetek (ezek többnyire Kevin Magnussent érintették, majd az év végén lazítottak az előírásokon) kapcsán megjegyezte, azok súlyos hatást gyakoroltak rájuk.

Ez értelmetlen volt. Súlyosan érintettek minket. Büntetést kaptunk, majd változtattak a szabályokon. Senki mást nem büntettek meg, és változtattak a szabályokon. Austinban elvi okokból óvtunk, mert szerintem a szabályok nem vonatkoztak egységesen mindenkire, és ahogy a versenyirányítás kezelte a szituációt, az helytelen volt” – zárta gondolatát.

Günther Steiner (Fotó: XPB)
Borítókép: Günther Steiner (Fotó: XPB)

További tartalmak