Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Haas kitart véleménye mellett, csak rutinos amerikai versenyzőt igazolna

A Haas kitart véleménye mellett, csak rutinos amerikai versenyzőt igazolna

RaceFans
A Williamsnél debütáló Logan Sargeanthez hasonló amerikai versenyzőknek rutinra van szükségük ahhoz, hogy a Haas alkalmazza őket a királykategóriában – jelentette ki a csapatvezető, Günther Steiner.

A Williams védence lesz az első amerikai versenyző, aki teljes állású pilótaként vág neki az aktuális F1-es szezonnak Scott Speed 2006-os debütálása óta. Egy ideig úgy tűnt, akár egy honfitársa is ott lehet a mezőnyben, a Red Bull ugyanis elhatározta, hogy az IndyCarban remeklő Colton Hertát ülteti az egyik Alpha Tauriba. Ő azonban nem kapta meg az F1-es szuperlicencet.

Így tehát egyedül Sargeant képviseli majd hazáját a 2023-as rajtrácson – legalábbis ami a versenyzőket illeti, ha ugyanis a csapatokat is idevesszük, a mezőnyben 2016 óta jelenlévő Haas „személyében” találunk még amerikai indulót.

Ők sokszor jelezték, egy nap szívesen indítanának hazai versenyzőt, de csak akkor, ha már rendelkezik a szükséges rutinnal. Csapatvezetőjük, Günther Steiner most Sargeant debütálása kapcsán ismét megerősítette. „Nagyon szeretnénk (amerikai versenyzőt), de a válasz erre a kérdésre nem egyszerű, nem csak arról van szó, mi kell mindehhez” – nyilatkozta a texasi KVUE csatornának.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

„Látnunk kell, hogy egy amerikai versenyző fejlesztése nagyon nehéz feladat. Két éve két újonccal indultunk, tavaly pedig egy rutinos versenyzővel. Mi csapatként még mindig fiatalok vagyunk. Továbbra is mi vagyunk a legújabb csapat az F1-ben. És nekünk most több teljesítmény kell, jobbá kell válnunk és fel kell készülnünk, mert jelenleg nincs olyan amerikai, akinek van Forma–1-es tapasztalata. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem hozunk amerikait” – magyarázta.

„Szóval, mire lenne szükségünk? Egy olyan amerikai versenyzőre van szükségünk, akinek már van tapasztalata, és  jelenleg ilyen nincs” – emelte ki, majd a Williams újonca kapcsán megjegyezte, örül Sargeant bevetésének, annak pedig még jobban örülne, ha az Egyesült Államokból egy kicsit több támogatás érkezne a fiatal pilóta felé.

„Egy amerikai jön az F1-be, és nem túl nagy a hírverés körülötte. Én ezt egy kicsit hiányolom, mert eközben mindenki arról beszél, hogy szükség van egy amerikai versenyzőre. Oké, nekünk nincs amerikai versenyzőnk, de én így is támogatom Sargeantet, mert mélyvízbe ugrik. De nem sokat hallani róla” – mondta.

„Összességében tehát én azt mondanám, hogy nincs olyan amerikai versenyző, akinek van F1-es tapasztalata. De van egy, aki eljutott ideáig, és neki most minden támogatásra szüksége lenne, amit jelenleg megkaphat. És én nem hiszem, hogy ezt megkapja. Szóval remélhetőleg megkapja majd, mert kívánom, hogy szerezzen tapasztalatokat, és ha már szerzett tapasztalatokat, akkor jöjjön hozzánk, az amerikai csapathoz. Mit szóltok ehhez?” – zárta gondolatát.

Logan Sargeant (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak