Musorujsag
Élő Eredmények

Stroll: Pár éve nem másztunk volna ki a gödörből

Stroll: Pár éve nem másztunk volna ki a gödörből

Motorsport
Noha az eredmények elmaradtak a várttól, a csapat kanadai versenyzője, Lance Stroll úgy érzi, az Aston Martin 2022-ben is bizonyítani tudta, sokat fejlődött, az előző években ugyanis nem állt volna olyan gyorsan talpra, mint tavaly.

Nagy reményekkel vágtak neki a komoly megújulást hozó 2022-es szezonnak, ennek megfelelően pedig nagyot csalódtak az év első felében az Aston Martin F1-es csapatának dolgozói: a közpémezőny elejét célzó istálló az első három futamon pontok nélkül maradt. A gyengélkedés okát (gondok voltak a padlólemezzel) hamar megtalálták, sőt, gyorsan orvosolni is tudták a problémát.

A csapat a hatodik versenyhétvégének már átdolgozott autóval vágott neki, ami folyamatosan fejlődött: tizenkétszer szereztek vele pontot, az évad végén pedig nem egyszer fel tudták venni a versenyt a középmezőny legjobbjaival is.

Az istálló kanadai versenyzője, Lance Stroll a probléma gyors felismerése és orvoslása kapcsán kijelentette, mindez jól példázza, mennyit fejlődött az istálló, mióta Racing Pointból Aston Martinná vált, néhány éve ugyanis ez elképzelhetetlen lett volna. „Szerintem a csapat nagyon sokat fejlődött” – nyilatkozta Stroll a Motorsportnak.

Fotó: XPB

 „Néhány évvel ezelőtt sokkal nehezebb helyzetben lettünk volna, ha ugyanígy ki akartuk volna ásni magunkat a gödörből, amibe az év elején kerültünk. De komoly változások történtek. Barcelonába egy teljesen új autót vittünk, és onnan még tovább tudtunk fejlődni” – magyarázta.

„Idővel néhány futamon sokkal jobb helyzetben találtuk magunkat, mint amilyenben korábban (az év elején) voltunk. Nem hiszem, hogy pár éve ezt meg tudtuk volna oldani, szóval szerintem ebben a tekintetben óriási előrelépést tettünk. Csapatként sokkal egységesebbek voltunk, mint korábban. Ha visszagondolok a gyárra, a munkamorálra, a kommunikációra, arra, ahogy dolgoztunk, azt hiszem látható, hogy nagyot fejlődtünk ahhoz képest, ahol Racing Pointként voltunk” – emelte ki.

„A szezon során sokkal versenyképesebbé váltunk, hiszen sok futamon a pontokért és a Q3-ért harcoltunk. Az év elején ennek a közelében sem voltunk. Ebből a szempontból ez mindenképpen pozitív fejlődés. De így is voltak furcsa versenyek. Austinban talán mi voltunk a negyedik leggyorsabb csapat, aztán Texasban visszaestünk, majd Brazíliában valahol a középmezőnyben jártunk. Még mindig vannak hétvégék, amikor nem tudjuk, miért nem vagyunk versenyképesek, mint máskor. Vannak elképzelések, de nem vagyunk biztosak benne” – mutatott rá egy még meglévő problémára.

„Azt hiszem, a közeljövőben ez kell, hogy cél legyen: gyakrabban kell versenyképesnek lenni a különböző típusú pályákon. De, ha megnézem, honnan indultunk el az év elején, akkor azt hiszem, mindenképpen tettünk egy nagy lépést a jó irányba” – zárta gondolatát Stroll, aki 2023-ban új csapattársat kap, a kétszeres világbajnok Fernando Alonso személyében, aki rutinjával szintén sokat segíthet a csapatnak a fejlődésben.

Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)
Borítókép: Lance Stroll (Fotó: XPB)

További tartalmak